Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:16 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 17:19

Ασθένειες στους ελαιώνες και αντιμετώπιση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρακτικές οδηγίες για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, προκειμένου να προφυλάξουν τις καλλιέργειες από βασικές ασθένειες και έντομα.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές καστανοκίτρινες κηλίδες στην άνω επιφάνειά τους. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, και αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει το ελαιόδεντρο σε ολική ακαρπία.

Για το ξεκίνημα των μολύνσεων απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (10-20 °C) και βροχή ή εξαιρετικά υψηλή υγρασία ώστε τα φύλλα να παραμένουν βρεγμένα για τουλάχιστον 24 ώρες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (βροχερός και σχετικά ζεστός καιρός) ευνοούν ιδιαίτερα τις μολύνσεις από τον μύκητα. Κρίνεται αναγκαίος ένας ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά.

Σε περίπτωση που ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.

Συνιστώμενα μυκητοκτόνα: Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Υποξείδιο του χαλκού, Τριβασικός θειϊκός χαλκός, Φενμπουκοναζόλ, Τριφλοξιστρόμπιν, Κρεσόξιμ-μεθύλ, Τεμπουκοναζόλ + Τριφλοξιστρόμπιν, Ντιφενοκοναζόλ, Μανκοζέμπ (εκτός ποικιλιών Καλαμών και Κορωνέϊκη), Ντοντίν (διάφορα σκευάσματα),κ.α.

Καλλιεργητικά μέτρα: Κατάλληλο κλάδεμα στα πυκνά δέντρα με σκοπό την αραίωση του φυλλώματος και τη βελτίωση συνεπώς των συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης των ελαιόδεντρων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προσβολές.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεμο και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό.

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων στους βλαστούς και τους βραχίονες. Συνιστάται το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να αφαιρούνται, να απομακρύνονται και να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί.

Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά, οι μεγάλοι όγκοι να αφαιρούνται με μαχαιρίδιο και η πληγή να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά το κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο

ΚΑΛΟΚΟΡΗ

Είναι έντομο (βρωμούσα) που προκαλεί τοπικά μόνο αξιόλογες ζημιές στα άνθη της ελιάς και επιφέρει μειωμένη καρπόδεση. Τα ευαίσθητα βλαστικά στάδια είναι από την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών έως το κρόκιασμα - αρχή άνθησης. Συνιστάται καταπολέμηση κυρίως σε δέντρα με χαμηλή ανθοφορία με τη δραστική ουσία Μπέτα Σιφλουθρίν, πριν την ανθοφορία, εφόσον παρατηρούνται τουλάχιστον 6-7 έντομα/κλαδίσκο μήκους 50-60εκ.

Επιπλέον συστήνεται να μην καταστρέφονται τα αυτοφυή ζιζάνια των ελαιώνων μέχρι την έναρξη της άνθησης των ελαιόδεντρων, ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου από τα ζιζάνια στα ελαιόδεντρα και να περιοριστούν συνεπώς οι προσβολές.

ΚΑΠΝΙΑ

Σε δενδροκομεία που είχαν προσβληθεί την περασμένη χρονιά από κοκκοειδή έντομα και έχει αναπτυχθεί καπνιά (μαυρίλα), να γίνει κατάλληλο κλάδεμα αραίωσης της κόμης και ψεκασμός με τα χαλκούχα φάρμακα που αναφέρθηκαν προηγουμένως για το κυκλοκόνιο.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Οι προνύμφες τις φυλλόβιας γενιάς του εντόμου μπορούν να προκαλέσουν μικρές ζημιές στην τρυφερή βλάστηση των ελαιόδεντρων που δεν επιφέρουν όμως μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Γι? αυτό δεν συνιστάται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα την εποχή αυτή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα και να διαβάζεται προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτήν.

Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων

Διαβάστηκε 1952 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία