Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:08 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 19:25

Αιτωλοακαρνανία και όχι Επίδαυρο επέλεξε το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου «μένει» Αιτωλοακαρνανία, αφού αρνήθηκε Επίδαυρο και… Λαζόπουλο

Ήταν γνωστό εδώ και μερικούς μήνες, από το στόμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ότι το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου -όπως και άλλα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας- βρίσκονταν σε συζητήσεις προκειμένου να συμμετέχει ως συμπαραγωγός σε παραγωγή αρχαίου δράματος που θα παρουσιάζονταν στην Επίδαυρο.

Το δίλλημμα για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν ήταν, αν θα πάει ως συμπαραγωγός στην Επίδαυρο ή αν θα προχωρούσε σε κάποια δική του παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα εδώ και ένα μήνα περίπου το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στη συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για την κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου και με πρωταγωνιστές τους Λάκη Λαζόπουλο, Αντώνη Καφετζόπουλο και Δημήτρη Πιατά και το να προχωρήσει σε δική του παράγωγη ανεβάζοντας το έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Aρχαίο θέατρο Στράτου

Το αρχαίο θέατρο Στράτου

Το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ εν τέλει επέλεξε μετά από καταλυτική -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr- παρέμβαση του δημάρχου και προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Παπαναστασίου να προχωρήσει σε δική του παραγωγή για το έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» αξιοποιώντας το ντόπιο δυναμικό ηθοποιών, με στόχο η παράσταση να δοθεί στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας σε μια προσπάθεια ενοποίησης των χώρων αυτών έστω καλλιτεχνικά. Μία ιδέα που κατά κάποιον τρόπο «κουμπώνει» με την πρόταση του «Διαζώματος» και του Φορέα Διαχείρισης των περιοχών Natura για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία».

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντοπίσει κανείς γιατί δεν επελέγη η λύση «Επίδαυρος»… Η παράσταση που προτάθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιάζονταν βεβαίως στην Επίδαυρο και θα έρχονταν στην Αιτωλοακαρνανία μόνο για μία ή το πολύ δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Στράτου. Γεγονός δυσανάλογο με την οικονομική εισφορά του ΔΗΠΕΘΕ στη συμπαραγωγή. Παράλληλα το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου δεν θα είχε κανένα λόγο όσον αφορά το πρόγραμμα της υπόλοιπης περιοδείας. Εξάλλου το project των συμπαραγωγών του Φεστιβάλ με τα ΔΗΠΕΘΕ, από την πλευρά του Φεστιβάλ δεν στόχευε τόσο στην αναβάθμιση των ΔΗΠΕΘΕ, όσο στον επιμερισμό του κόστους της παράστασης, ώστε να πραγματοποιούνται παραγωγές που ανταποκρίνονται στις καλλιτεχνικές ανάγκες των δημιουργών. Δηλαδή ένας έξυπνος τρόπος για να αμβλυνθεί η υποχρηματοδότηση… Επιπλέον η παράσταση που προτάθηκε, η κωμωδία «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, είχε δύο ακόμη αρνητικά χαρακτηριστικά. Το ένα ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης -του οποίου δεν αμφισβητείται φυσικά η καλλιτεχνική αξία- αλλά το φετινό χειμώνα με την παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» που παρουσίασε στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία του κοινού και η παράσταση χαρακτηρίστηκε ως εισπρακτική αποτυχία. Το δεύτερο που έπαιξε ρόλο -ακόμη κι αν δεν λέγεται δημοσίως- είναι η παρουσία του Λάκη Λαζόπουλου. Και αυτό γιατί ο γνωστός καλλιτέχνης στα μάτια μιας όχι ευκαταφρόνητης μερίδας του κοινού θεωρείται «στρατευμένος» καλλιτέχνης και ταυτισμένος με το ΣΥΡΙΖΑ.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2151 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.