Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:42 πμ
 
wm small
Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 13:30

Απ. Κατσιφάρας: Δημοκρατικές διαφανείς διαδικασίες – Διαβούλευση και συνεργασία με φορείς – Η συνταγή για την επιτυχία του Ε. Π. Δυτική Ελλάδα 2014-2020

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κάποιοι προσπαθούν να κομματικοποιήσουν την αυτοδιοίκηση – Ούτε η αυτοδιοίκηση ούτε το ΕΣΠΑ κομματικοποιούνται

“Έχουμε δουλειά. Έχουμε αποτέλεσμα. Οι φορείς και οι πολίτες το αναγνωρίζουν” ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του με θέμα το σχεδιασμό του επόμενου διμήνου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Δυτικής Ελλάδας 2014 - 2020, προσθέτοντας ότι το έργο μας αναγνωρίζεται από τους φορείς και τους πολίτες. “Ανακοινώσαμε τις αστικές αναπλάσεις 10 Δήμων, προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ. Εισπράξαμε την ικανοποίηση των Δήμων. Με τη συνεργασία των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης το καταφέραμε. Συνεχίζουμε” τόνισε.

Παράλληλα, συμφωνήθηκαν οι άξονες στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα το επόμενο δίμηνο. Η προτεραιότητα αφορά την έκδοση προσκλήσεων.

Το επόμενο λοιπόν δίμηνο:

Ειδικότερα, αμεσα θα βγει η Πρόσκληση που αφορά τις Αναπλάσεις σε αστικές περιοχές. Η πρόσκληση αυτή αφορά τους Δήμους που δεν έχουν μέχρι σήμερα Αστική Ανάπλαση στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Η Τουριστική προβολή της Περιφέρειας, είναι επίσης στις προτεραιότητες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει πλέον στρατηγική, σύγχρονα εργαλεία προβολής και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε δράσεις αναβάθμισης και περαιτέρω εξωστρέφειας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, εστιασμένη στα πιο ενεργοβόρα κτίρια, πρόκειται επίσης, ξεκινήσουν με την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης. Πρόκειται για Νοσοκομεία, σχολικά συγκροτήματα και άλλα δημόσια κτίρια. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε διαβούλευση με όλους τους δικαιούχους, έχουν προχωρήσει σε σωστή προετοιμασία που θα συμβάλλει στην ικανοποίηση τοπικών αναγκών.

Παράλληλα, προετοιμάζεται και η πρόσκληση για προμήθεια εξοπλισμού στον τομέα της υγείας. Δεδομένου ότι στο πρόγραμμα 2007 – 2013 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε διαθέσει μεγάλο κονδύλι του Προγράμματος στην Υγεία, τώρα για εξοπλισμό οι πόροι είναι περιορισμένοι. Βασική προϋπόθεση για εξοπλισμό στον τομέα Υγείας αποτελεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, το οποίο γνωρίζει τις ανάγκες, τους διαθέσιμους πόρους και τις προτεραιότητες.

Οι υποδομές στην Δυτική Ελλάδα είναι τομέας πάντα σε προτεραιότητα. Η Περιφέρειά μας, τις έχει ανάγκη. Έτσι, αναμένεται επίσης να εκδοθεί Πρόσκληση για τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών σε λιμάνια.

Νέα Πρόσκληση - Έργα ύδρευσης

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα έργα ύδρευσης. Πρόκειται για έργα που οι Δήμοι έχουν μεγάλη ανάγκη. Πρόκειται για έργα που αφορούν άμεσα τον πολίτη. Το νερό είναι αγαθό. Από τη συνεχή διαβούλευση που πραγματοποιείται με Δήμους και ΔΕΥΑ προκύπτει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης με πόρους. “Θα το κάνουμε”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί εννέα έργα που αναβαθμίζουν το δίκτυο ύδρευσης σε Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 15.136.459,91 € και χρηματοδοτούνται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, καθώς και του Ταμείου Συνοχής.

Σε 4 από αυτά έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Οι συμβάσεις ανέρχονται σε ύψος 5,6 εκ € και τα έργα υλοποιούνται. Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοπράτησης και αναμένεται εντός του Μαρτίου 2018 η υπογραφή συμβάσεων για τα υπόλοιπα 5 έργα.

“Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε με τον ίδιο, αποτελεσματικό τρόπο. Αξιοποιούμε το κάθε ευρώ σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα βγάλει από την κρίση την Περιφέρεια, την τοπική οικονομία, αλλά και την χώρα. Επιμένουμε στη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, λειτουργούμε με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ» συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας.

Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή είναι υπηρεσία αιχμής και ζήτησε για το 2018 αποτελεσματική απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση έργων που θα παρέχουν προστιθέμενη αξία στη Δυτική Ελλάδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, η προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, οι Προϊστάμενοι των μονάδων Βαγγέλης Γεωργίου, Νίκος Θωμόπουλος, Γιάννα Φαναριώτου, Ελένη Πουλιάση και ο Βαγγέλης Καραχάλιος Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΔΕ.

Κλείνοντας τη διαδικασία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε: «Η διαχείριση του ΕΣΠΑ από την Αυτοδιοίκηση είναι κατάκτηση. Φανταστείτε, όπως μου λένε να μην συνομιλώ με τους φορείς, Υπουργείο Ανάπτυξης, Κυβέρνηση κά. Φανταστείτε, όπως ζητάνε να κομματικοποιούν κάθε διαδικασία. Φανταστείτε να κομματικοποιούν το ΕΣΠΑ. Εμείς δουλεύουμε για να ενώνουμε υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, με τη διαβούλευση, τη συνεργασία, την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων. Έτσι θα συνεχίσουμε».

Διαβάστηκε 1109 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.