Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 00:32

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των Γιορτών Εξόδου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τιμώμενη πόλη στις εκδηλώσεις της Ομογένειας το Μεσολόγγι / Ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ / Δημιουργία των Κ. Αβασκαντήρα – Αν. Μανθάτη η αφίσα

Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις των Γιορτών της 192ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη στο Μεσολόγγι από τον δήμαρχο Ν. Καραπάνο, τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Δημ. Μπουσμπουρέλη και Σ. Λαναρά αντίστοιχα.

Το διαγωνισμό αφίσας κέρδισε φέτος ο Κ. Αβακαντήρας και η Άννα Μανθάτη, που εμπνεύστηκαν το σχέδιο από μια φωτογραφία του γνωστού φωτογράφου Ν. Σιάμου, που απεικονίζει ένα σπαθί καρφωμένο στη γη. Πρόκειται για αυθεντικό σπαθί, κειμήλιο του Ομίλου Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος». Οι δημιουργοί εξήγησαν το σκεπτικό για την δημιουργία της αφίσας, ενώ στη συνέχεια οι κ.κ. Μπουσμπουρέλης και Λαναρά, παρουσίασαν αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν την Πέμπτη 15 Μαρτίου και κορυφώνονται την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου 2018.

Τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου και εκεί θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχει και ο δήμαρχος με αντιπροσωπεία από το Μεσολόγγι έχοντας μαζί τους και το Λάβαρο της Εξόδου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Αθήνα από το Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών». Στο πρόγραμμα υπάρχουν ομιλίες, ιστορικά αφιερώματα, βραδιές ποίησης, συναυλία του Χρήστου Λεοντή, ενώ θα τιμηθεί και ο αδελφοποιημένος δήμος Μόρφου. Όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο του Λαζάρου 31 Μαρτίου με πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στις 7 το απόγευμα, μετά τον εσπερινό και την αναπαράσταση της Ανατίναξης του Καψάλη στον Κήπο των Ηρώων, καθώς και την Κυριακή, που, μετά την Θεία Λειτουργία, θα επαναληφθεί η πομπή, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, που και φέτος θα τιμήσει το Μεσολόγγι με την παρουσία του και θα ακολουθήσει το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» που θα κλείσει τις εκδηλώσεις.

Επιπλέον για πρώτη φορά θα υπάρχει πολύωρη ζωντανή κάλυψη από την ΕΡΤ και έτσι το μεγάλο αυτό γεγονός θα φθάσει στα πέρατα του κόσμου μέσω της τηλεόρασης, καθώς θα μπορούν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που επιθυμούν, να κάνουν αναμετάδοση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραπάνος, ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στη νεολαία γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές συμμετοχές νέων στην παρέλαση του Σαββάτου και της Κυριακής. Τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για εορτές μνήμης, αλλά θυσίας γι’ αυτό και απαιτείται σεβασμός από όλους τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις. «Όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του, βαδίζει σε ένα τυφλό μέλλον», είπε καταλήγοντας.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ-aixmi-news.gr 

 

Διαβάστηκε 1106 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.