Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:06 πμ
 
wm small
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 21:29

Και όμως η σοκολάτα είναι... φάρμακο για τέσσερις σοβαρές ασθένειες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η σοκολάτα είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές «αδυναμίες» σχεδόν όλων των ανθρώπων, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι εκτός από το να αποτελεί μια γλυκιά «παρασπονδία» στην δίαιτά τους, είναι και μία τροφή με πολύ σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Μάλιστα, η δρ Debra Millar, επικεφαλής έρευνας για τις ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Chemistry Central Journal, υποστηρίζει ότι το κακάο πρέπει να χαρακτηριστεί από τους διατροφολόγους ως «υπερτροφή».

Στην έρευνά της διαπίστωσε ότι το κακάο περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και περισσότερες φλαβονόλες από τους χυμούς φρούτων -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από γνωστές υπερτροφές, όπως τα μούρα, τα κράνμπερι και τα ρόδια.

Βέβαια, δεν είναι όλες οι σοκολάτες το ίδιο. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει μικρό ποσοστό από τον αρχικό καρπό του κακάο, καθώς κατά κανόνα αραιώνεται κατά την παρασκευή της με στερεά γάλακτος, ζάχαρη και κρέμα.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσες περισσότερες φλαβονόλες έχει και τόσο καλύτερη είναι για την υγεία σας.

Το πόσο καλή ακριβώς, μπορείτε να το διαπιστώσετε μόνοι σας, διαβάζοντας παρακάτω για τον μοναδικό τρόπο που καταπολεμάει 4 πολύ σοβαρές ασθένειες.

Κακάο και καρκίνος

Το πενταμερές, μια ένωση που βρίσκεται στο κακάο, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώμα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics έδειξε ότι μειώθηκε η εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ασθενείς που ακολούθησαν αγωγή με πενταμερές.

Σοκολάτα και άνοια

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τη νοητική υγεία και την κυκλοφορία του αίματος στους ηλικιωμένους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology έδειξε ότι μεταξύ 60 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας 73 ετών, που έπιναν 2 κούπες σοκολάτα καθημερινά, ούτε ένα δεν παρουσίασε σημάδι εμφάνισης ή αύξησης της άνοιας, ενώ, ταυτόχρονα, 18 άτομα που είχαν κακή κυκλοφορία στο αίμα κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 8% αύξηση στην ροή του αίματος αφότου έπιναν ζεστή σοκολάτα.

Μαύρη σοκολάτα και διαβήτης

Η κατανάλωση σοκολάτας για την πρόληψη του διαβήτη μπορεί να φαίνεται σαν οξύμωρο σχήμα, αλλά μια έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία έδειξε ότι τα φλαβονοειδή στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν όχι μόνο την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σας, αλλά επίσης να βελτιώσουν τον τρόπο που το σώμα σας επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα επιτάχυναν τον μεταβολισμού του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προστατευτικός παράγοντας από τον διαβήτη.

Σοκολάτα και καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, λόγω των πολλών ιδιοτήτων των φλαβονοειδών. Η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Harvard Health Publications τα αιμοπετάλια ατόμων που καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα κολλούν μεταξύ τους (σχηματισμός θρόμβου) με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν σοκολάτα.

HTTP://PRONEWS.GR

 

Διαβάστηκε 2410 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.