Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:13 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 18:13

Σχολικοί Συνεταιρισμοί: Άνοιξε ο δρόμος για την αναβίωση του θεσμού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον δρόμο για την αναθέρμανση του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών άνοιξε η σημερινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, με διοργανωτές τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης και τη Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. Αγρίνιου.

Συντονιστής της ημερίδας και των ομιλιών που την πλαισίωσαν, ήταν ο Δρ Απόστολος Βετσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε., με πρωτοβουλία του οποίου ενεργοποιήθηκε η όλη διαδικασία.

Απώτερος σκοπός της προσπάθειας που ξεκίνησε επίσημα με τη σημερινή εκδήλωση, είναι η ανάκαμψη του θεσμού των Σχολικών/Μαθητικών Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, αφού τα οφέλη του στην οργάνωση της σχολικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής είναι ανεκτίμητα.

Όπως επεσήμανε και ο κ. Απόστολος Βετσόπουλος κατά τη δική του ομιλία, που είχε θέμα, «Θεσμική κατοχύρωση των Σχολικών Συνεταιρισμών-Προετοιμασία και βήματα για την ίδρυση ενός Σχολικού Συνεταιρισμού», ο σχολικός συνεταιρισμός, ως ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό εργαλείο καλών πρακτικών στο χώρο της σχολικής κοινότητας, μπορεί να καλλιεργήσει όχι μόνο αξίες, όπως είναι η υπευθυνότητα, η αυτοβοήθεια, η αλληλεγγύη και η δημοκρατικότητα, αλλά και δεξιότητες-ικανότητες, όπως είναι η συνεργατικότητα, η οργανωτικότητα, η αυτενέργεια, η κοινωνική «επιχειρηματικότητα» και η δημιουργικότητα με ευρύτερο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών στην οργάνωση συνεργατικών και συλλογικών σχημάτων κοινωνικοποίησης σε δημοκρατικό πλαίσιο.

Αφού ο κ. Βετσόπουλος επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του πρώτου σχολικού συνεταιρισμού πίσω στα 1924, την κορύφωση της δράσης τους τη δεκαετία του 1960 και την, κάμψη του θεσμού, τελικά, μετά τη μεταπολίτευση, έφερε σημερινά παραδείγματα σχολικών μονάδων της Ελλάδας, που προσπαθούν αυτή τη στιγμή να επαναφέρουν τον θεσμό μέσα από προσωπική δουλειά και μεράκι των μαθητών και των δασκάλων τους, ενώ σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ανέφερε τα βήματα εκείνα που θα πρέπει σήμερα να γίνουν, μέχρι την ίδρυση ενός Σχολικού Συνεταιρισμού.

Στην εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μην εκπροσωπείται και η Ένωση Αγρινίου, αφού θέση του Συνεταιρισμού είναι πως η σωστή πρακτική εφαρμογή των αρχών του συνεταιρισμού/συνεργατισμού μπορεί να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και να βοηθήσει μελλοντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Την Ένωση Αγρινίου εκπροσώπησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού κ. Φώτης Μπερίκος, ο οποίος και μετέφερε τη δέσμευση του προέδρου κ. Θωμά Κουτσουπιά για πλήρη υποστήριξη του όλου εγχειρήματος σε όλα τα στάδια, όπου και όπως κριθεί αναγκαίο απ' την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητικούς-σχολικούς συνεταιρισμούς που θα συγκροτηθούν: “Και είναι εύλογο να χρειαστούν στο ξεκίνημα τεχνική υποστήριξη, τόσο σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας όσο και στα διαδικαστικά, πόσο μάλλον όταν τα σχήματα που θα προκύψουν θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη μορφή, έτσι όπως ορίζεται απ’ τη νομοθεσία. Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να βοηθήσουμε. Όπου και όσο εσείς το ζητήσετε. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί θα ανήκουν στους μαθητές που θα τους συγκροτήσουν. Αυτοί θα κρίνουν, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους φυσικά, το τι θα κάνουν, πως θα το κάνουν και με ποια στόχευση. Αυτοί θα κρίνουν αν θα μας χρειαστούν και σε τι”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπερίκος έδωσε. με απλά λόγια και απτά παραδείγματα. τη έννοια του συνεταιρισμού και πως η όλη λογική του “συνεταιρίζεσαι” μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Η περίπτωση της Ένωσης Αγρινίου είναι άλλωστε χαρακτηριστική του πως το συνεταιριστικό κίνημα, μπορεί να υπερασπίσει δικαιώματα και κεκτημένα μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.

Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών, η Ένωση Αγρινίου, θέλει και μπορεί να σταθεί αρωγός και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις όποιες σχολικές κοινότητες ξεκινήσουν να υλοποιούν εκ νέου το εγχείρημα: “Στις σημερινές συνθήκες, ο συνεταιρισμός δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι η ιδανική μορφή οικονομικής αυτοοργάνωσης μιας κοινωνίας (μιας ομάδας παραγωγών κάποιου προϊόντος, του πληθυσμού μιας πόλης, …των μαθητών ενός σχολείου…!), η απόλυτη έκφραση αυτού που σήμερα ονομάζουμε «κοινωνική» και «αλληλέγγυα» οικονομία”, σημείωσε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια ανέφερε τις 7 Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές.

Όπως εξήγησε, εκφράζοντας τη θέση του Συνεταιρισμού και του Δ.Σ., η δημιουργία Σχολικών Συνεταιρισμών έχει πολλά να προσφέρει στους μαθητές: “Όχι τόσο σε ότι έχει να κάνει με το τι θα επιλέξουν να παράγουν, ως πρακτικό αντικείμενο της λειτουργίας τους, όσο, κυρίως, για τη δυνατότητα που θα αποκτήσουν μέσα από τέτοια σχήματα να οραματίζονται, να σχεδιάζουν, να συνεργάζονται και να υλοποιούν. Και να βλέπουν τον κόπο τους να πιάνει τόπο. Και επί ίσοις όροις να μοιράζονται τους καρπούς”.

Των ομιλιών, προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον κ. Χρήστο Καζαντζή, Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Δ.Ε. Αιτωλ/νίας, τον κ. Χρήστο Κολοβό, Διευθυντή Π/θμιας Εκπ/σης Π,Ε. Αιτωλ/νίας, τον κ. Παπουτσή Φώτιο, Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δ.Ε. του Δήμου Αγρίνιου, τον κ. Νάκο Κωνσταντίνο, Σχολικού Συμβούλου Δ.Ε. Αιτωλ/νίας, τον κ. Αλέξιο Μαστρογιάννη, Σχολικού Συμβούλου Π.Ε. Αιτωλ/νίας και την κα Ευδοξία Μπεκούλη, Δ/ντρία του Μουσικού Σχολείου Αγρίνιου.

Τη φάση των ομιλιών άνοιξε ο κ. Δημήτρης Καπογιάννης, τέως Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Μεσολογγίου και Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο, ο οποίος μίλησε για την εξάπλωση των συνεργατικών θεσμών στην Ελλάδα και τη συμβολή των εκπαιδευτικών σε αυτή.

Εν συνεχεία, η Δρ. Παναγιώτα Βάθη, Διδάκτορας ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών, Επιστ. Συνεργάτης ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, Ερευνήτρια Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής ανέπτυξε το θέμα της θεσμικής Καινοτομίας και Δημιουργικότητας στην εκπαιδευτική πράξη και τον ρόλο του Σχολικού Συνεταιρισμού ως προπλάσματος θεσμών συλλογικής δραστηριοποίησηςτων μαθητευομένων.

Ο κ. Θέμης Γαμβρούλης, εφοριακός ΔΟΥ Αγρίνιου, τ. Υπ/ντής ΔΟΥ Μεσολογγίου μίλησε με τη σειρά του για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχει ένας σχολικός Συνεταιρισμός.

Για την περίπτωση ενός σχολικού συνεταιρισμού που λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Παραδείσιου Βόλου μίλησε, τέλος, ο κ. Χαράλαμπος Γραμμενόπουλος, εκπαιδευτικός ΠΕ11 του Γυμνασίου Κατούνας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Διαβάστηκε 2012 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία