Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:45 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 21:22

Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο Μεσολόγγι με θέμα: «Επιτραπέζια Ελιά: Ο Θησαυρός της Αιτωλοακαρνανίας» (Παρ 23/2/2018)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Επιτραπέζια Ελιά: Ο Θησαυρός της Αιτωλοακαρνανίας» με ομιλητές τον Δρ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, Αντιπρόεδρο ΠΕΜΕΤΕ, πρώην Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κ. Παναγιώτη Ζωγράφο, Πρόεδρο Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου – Ναυπακτίας και τον κ. Μιχάλη Γούδα, Γεωπόνο.

Είναι πάγια πεποίθηση όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη να περάσει από τη στασιμότητα σε ένα δυναμικό, παραγωγικό και εξαγωγικό μοντέλο που θα δίνει ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και που θα επιτρέπει στους νέους των τοπικών κοινωνιών να παραμένουν στον τόπο τους και, ταυτόχρονα, να εξελίσσονται επαγγελματικά, προσωπικά και κοινωνικά.

Τα δεδομένα μας δείχνουν το δρόμο.

Το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης είχε δημοσιεύσει σε έκθεση του, τους τομείς που στην Ελληνική πραγματικότητα αντέχουν στο μέλλον. (Τουρισμός, Ναυτιλία, Γεωργία, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια και Υγεία).

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, οι περισσότερες θέσεις εργασίας αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το 2025 στον αγροτικό τομέα. Οι περισσότερες από τις θέσεις αυτές θα προκύψουν κατά κύριο λόγο όχι από τη δημιουργία νέων εκμεταλλεύσεων στον κλάδο, αλλά από τη συνταξιοδότηση εργαζομένων.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) που εκτιμούν ότι:

  • η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών για το έτος συγκομιδής 2017/18 θα αυξηθεί κατά 4%,
  • η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 31% και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παραγωγής στην παγκόσμια αγορά,
  • η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών τις τελευταίες 30 καλλιεργητικές περιόδους τριπλασιάστηκε,
  • την αύξηση της παραγωγής ακολούθησε και η κατανάλωση, που καταγράφεται κατά 2,86 φορές υψηλότερη από ό, τι πριν 30 χρόνια.

Ο συνδυασμός των παραπάνω δεδομένων παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία και τους νέους του Νομού μας.

Η εκδήλωσή μας είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς προσεγγίζει ένα θέμα επίκαιρο και σημαντικό, δεδομένου ότι Αιτωλοακαρνανία παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της συνολικής εθνικής παραγωγής ελιάς, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης. Είναι, λοιπόν, καθήκον απέναντι στη γενιά μας και την πατρίδα μας να υιοθετήσουμε και να εξελίξουμε τις βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησής της.

 

Διαβάστηκε 1189 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.