Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 19:05

Δρομοδείκτης: Ένα… GPS του 1829 για την Αιτωλοακαρνανία!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα σπάνιο βιβλίο του 1829 αναδημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Αλέκο Κατεφίδη στην ομάδα του Facebook Αιτωλία και Ακαρνανία στο Πέρασμα του Χρόνου, το οποίο φέρει τίτλο: «Δρομοδείκτης των ακολούθων οκτώ μερών. Μεθ’ αξιολόγων υποσημειώσεων του καθενός μέρους. Πελοποννήσου, Βοιωτίας, Αττικής, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μπόσνας, Μακεδονίας και Θράκης», Βενετία 1829.

Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιούσαν τότε τα καραβάνια και οι οδοιπόροι, κάτι ανάλογο με το σημερινό GPS. Για την περιοχή μας στη σ. 17. Πηγή του εγχειριδίου, ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης, εδώ.

Κοιτάζοντας τις διαδρομές μπορεί να δει κανείς τις ώρες που χρειάζονταν κάποιος (με άλογο ή άμαξα) από την Άρτα σε διάφορες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας.

Ήταν κάτι σαν… GPS για τον ταξιδιώτη που ήθελε να διαμορφώσει το πρόγραμμα του και να προσανατολιστεί σε όλο σχεδόν τον σημερινό Ελληνικό Χώρο.

Τα τοπωνύμια που συναντούμε είναι Κατούνα, Μαχαλάς (Φυτείες), Πρόδρομος, Βουριά (Γουριά), Βραχώρι (Αγρίνιο), Ανατολικόν (Αιτωλικό), Μεσολόγγι, Καβουρολίμνη (Γαυρολίμνη), Έπαχτος (Ναύπακτος).

Το εξώφυλλο

dromodeiktis

Διαδρομές

gpsodigostaksidiotikos (1)

Διαδρομές

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 2287 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.