logo small for menu

  • 1
facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton
Παρασκευή, 19η Οκτωβρίου 2018, 11:49 πμ
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 17:55

Οι πρόσφατες εξαγγελίες για την Ανωτάτη Παιδεία στην Δυτική Ελλάδα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Toυ Καθηγητή Ιωάννη Κ. Καλαβρουζιώτη
Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας
Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

kalavrouziotis

Η έλευση του Πρωθυπουργού στην Πάτρα αλλά και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ ήταν ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό γεγονός για να αποσαφηνισθούν οι Κυβερνητικές θέσεις στην Παιδεία για την επόμενη χρονική περίοδο και οπωσδήποτε πρίν τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ας δούμε όμως το τι ακριβώς παρουσιάστηκε για την Δυτική Ελλάδα.

Αναφορά του Υπουργού Παιδείας περί ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης για την δημιουργία τέταρτης σχολής Νομικής στην Χώρα (εξετάζεται σοβαρά η έδρα της να είναι η Πάτρα). Η αναφορά αυτή από μόνη της αναμφίβολα απαντά σε παλαιότερο αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών για ίδρυση Νομικής Σχολής και απομένει να υλοποιηθεί αν και ήδη διαφάνηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από την Κρήτη και την Κομοτηνή.

Αναφορά για ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία και Σχολή πολιτιστικής διαχείρισης στην Ηλεία. Θα μου επιτραπεί να πώ, μια που έζησα την αντίστοιχη ίδρυση τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, ότι οι εξαγγελίες αυτές δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά και αμφιβολίες στο κατά πόσον πραγματικά σχεδόν δέκα χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Χώρα πορευόμαστε στην σωστή κατεύθυνση η συνεχίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ποιος αλήθεια δεν ενθυμείται τις εξαγγελίες του 2008 για ίδρυσηΠανεπιστημιακής Σχολής στο Αγρίνιο, τμήμα διαχείρισης περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια περιοχή  που είναι συνυφασμένη με τα μεγάλα υδάτινα οικοσυστήματα και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Και τι έκανε τελικά Πολιτεία; Να λειτουργεί μια Πανεπιστημιακή Σχολή στο Αγρίνιο πότε ανήκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πότεστο ανεξάρτητο Δυτικής Ελλάδος και τώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος που είχα την τιμή να υπηρετήσω επί 13 συναπτά έτη προσέφερε και προσφέρει αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό έργο ζηλευτό για πολλά άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.

Με προβληματίζει ιδιαίτερα η χωρίς κανέναν απολύτως στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξη πανεπιστημιακών δομών, όταν όλοι μας έχουμε γευτεί τις αρνητικές διαπιστώσεις και πληρώνουμε ακόμη τα λάθη του παρελθόντος. Και που θα οδηγήσει η ίδρυση μιας γεωπονικής στην Αιτωλοακαρνανία; Όταν ήδη προχωρά η ίδρυση γεωπονικής στην Άρτα με την σύμπραξη του ΤΕΙ που θα ανήκει στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σε αυτή την κατάσταση μοναδική φωνή προβληματισμού μέχρι σήμερα υπήρξε μόνον από το παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας που εκτός των άλλων έβαλε και την διάσταση ότι τελικά ο σχεδιασμός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το πόσους αριθμητικά γεωπόνους θα πρέπει να έχει η Χώρα μας.

Αναφορά για την ανάγκη ίδρυσηςπανεπιστημιακών τμημάτων με την ακαδημαϊκήσυγχωνευσή τους με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Αναφέρθηκε ότι αρμόδιες ακαδημαϊκές επιτροπές θα συζητήσουν το θέμα και να προτείνουν σχετικά. Εγχειρήματα ακαδημαϊκά δύσκολα που για κάποιους φαντάζουν εύκολα (ανάλογα ασφαλώς με τις επιδιώξεις τους) αν σκεφθεί κανείς την ευκολία συγχωνεύσεων στην Αθήνα.Αλήθεια ποια η θέση του ΤΕΕ σε αυτά τα ζητήματα; Αναμένω να δώ με έκδηλο ενδιαφέρον τη θεση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών επί του θέματος.

Καμιά απολύτως αναφορά για το τρίτο Πανεπιστήμιο σε αριθμό φοιτητών στην Χώρα το ΕΑΠ που έχει την έδρα του στην Πάτρα.

Η έλευση του Πρωθυπουργού είχε δημιουργήσει την ελπίδα, ότι επιτέλους το Υπουργείο θα προχωρήσει στην αυτοδυναμία του ΕΑΠ με δεδομένο, ότι μαζί με το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι τα δύο μόνα Ανώτατα Ιδρύματα στην Χώρα που παραμένουν με διορισμένη διοίκηση.

Ενώ όμως οι αριθμοί ευημερούν 20 χρόνια τώρα, οι πολιτικοί ηγέτες του ΥΠΕΠΘ έρχονται και παρέρχονται, μη επιτρέποντας την αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου. Δεν θα πρέπει να  παραγνωρίζεται βέβαια το γεγονός ότι με τον Ν.4552/2017, διευρύνθηκε η Δ.Ε., του Ε.Α.Π. με την συμμετοχή ως μελών της, των τριών κοσμητόρων των Σχολών αλλά και ενός από τα μέλη ΔΕΠ που εκλέγεται. Επίσης με την συμμετοχή (χωρίς δικαίωμα ψήφου) τριών εκπροσώπων των φοιτητών (προπτυχιακών-μεταπτυχιακών-υποψήφιων διδακτόρων). Και αυτό όμως έξι μήνες μετά την ψήφιση του ισχύοντος Νόμου δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα η Δ.Ε. και μετά την παραίτηση δύο εκ των Αντιπροέδρων της να μην έχει ακόμα ορισθεί.

Είναι η πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια του Ε.Α.Π. που επιχειρείται διεύρυνση του Δ.Ε. με συμμετοχή των σχολών. Το γεγονός δεν απαντά στο καθολικό αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας για πλήρη αυτοδυναμία του Ιδρύματος, με εκλογή Πρύτανη και Πρυτανικού Συμβουλίου. Κάτι που το αντίστοιχο Ανοικτό της Κύπρου το έκανε ύστερα από μόνον 10 χρόνια λειτουργίας του.

Συμπερασματικά, οι πιο πάνω εξαγγελίες μόνον σαν προεκλογικές εκλαμβάνονται και αυτό γιατί η εφαρμογή τους απαιτεί ένα βαθύ ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο όλων των φορέων της Δυτικής Ελλάδος και όχι αποσπασματικές κινήσεις πολιτικής τακτικής που μόνον προβλήματα θα δημιουργήσουν στον ευαίσθητο χώρο της Ανωτάτης εκπαίδευσης.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1328 φορές
Agrinio Best Of

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Αφήστε σχόλιο...

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

 

mpampatsikos

fit ems

dimitra greka

manikas

prosfigas

mirgiannis banner

6p banner

giglas gym

panaitolikos1926

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

 liapis elastika
 
grivaswines

Εργασία στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Οκτ 19, 2018

Στις κάλπες οι γιατροί του Αγρινίου

in Επικαιρότητα
Οκτ 19, 2018

Νέες ανοιχτές θέσεις εργασίας στο Αγρίνιο

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 19, 2018

ΑΣΕΠ: Έτοιμες οι νέες προκηρύξεις «Κ» (Μόνιμοι)

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 19, 2018

Εξόφληση παραγωγής η/ε από ΑΠΕ

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Οκτ 19, 2018

Πληρωμή 18 εκατ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Οκτ 19, 2018

Βαρέα και Ανθυγιεινά: Τι προβλέπει το πόρισμα

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 19, 2018

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις στα ΙΕΚ όλης της χώρας

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Το Θέμα της Ημέρας
  • 1