Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 17:52

Σκάνδαλο «Novartis»!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο  Νίκος Μαστρογιάννης*

Το νέο μεγάλο θέμα των ημερών. Το σκάνδαλο της Novartis! Ανακαλύψαμε τον τροχό στην Ελλάδα το 2018. Θέλαμε το σκάνδαλο για ν’ αντιληφτούμε το αυτονόητο και να ξεχάσουμε ως δια μαγείας το άλλο φλέγον εθνικό θέμα για το οποίο μόλις πριν λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Σύνταγμα. Πόσο εύπλαστη και ευκολόπιστη είναι η ελληνική κοινωνία και τι κοντή μνήμη που έχει! Αυτό το σκάνδαλο είναι παλιό. Τι το καινούργιο συνέβη ή τι είναι αυτό που δεν γνωρίζαμε;. Σκάνδαλο είναι αυτά που γινόταν στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια.Η ιστορία της «Novartis»αποτελεί μόνο ένα μέρος του παζλ της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

Σε μελέτη του ΙΟΒΕ του 2012 αποτυπώνονται σοκαρίστηκα νούμερα. Θα αναφέρω μόνο ότι η κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τετραπλασιάστηκε από το 2000 έως το 2009, (από 117€ το 2000 έφθασε περίπου τα 452€ το 2009) λες και τετραπλασιάστηκε το επίπεδο υπηρεσιών υγείας της χώρας!. Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ήταν 5,10δις € και το 2014 ήτανπερίπου 2δις€. Και εδώ έρχεται η ερώτηση της εποχής. Που πήγαν τα λεφτά;Την διαφορά των 3,1 δις€ κατ’ έτος, να θυμίσω ότι ο ΕΝΦΙΑ είναιμόλις 2,6δις €, αν κάνουμε το λογικό άλμα και την πολλαπλασιάσουμε με τα τελευταία 20 και όχι 40 χρόνια δημοσιονομικού ξεχαρβαλώματος πόσα μνημόνια μας κάνει; Τα ένα και δύο εκατ. που κατηγορούνται, δικαίως ή αδίκως,να έχουν λάβει πολιτικά πρόσωπα, ωχριούνμπροστά στο μέγεθος της σπατάλης. Συνηθίζουμε ως λαός να κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Ποσώς με ενδιαφέρει προσωπικά ποιος τα «πήρε» και ποιος όχι. Θεωρώ το ίδιο υπεύθυνο για την διαμορφούμενη κατάσταση και αυτόν που τα «πήρε» και αυτόν που δεν τα πήρε,  αλλά επέτρεψε με την παθητική του στάση μπροστά στο όργιο της σπατάλης, να συμβεί αυτό που συνέβη. Αυτός είναι ο επονομαζόμενος ηθικός αυτουργός για τα υπόλοιπα αδικήματα, το ρόλο του οποίο η δικαιοσύνη τιμωρεί με εξίσου βαριές ποινές. Για εμάς, την βάση της κοινωνίας, το ίδιο κακό μας έκαναν και οι δύο. Η διαφορά είναι ότι ο ένας έχει ποινικές ευθύνες και ο άλλος μόνο πολιτικές. Τι και αν κάποιοι πάνε φυλακή, που δεν το νομίζω, τι και αν κάποιοι υποστούν τον πολιτικό τους αφανισμό , που πάλι δεν το νομίζω. Τι θ’ αλλάξει για την  κοινωνία, η οποία πληρώνει και θα πληρώνει όλο αυτόν τον εκτροχιασμό σε όρους χρήματος, ψυχικής και σωματικής υγείας. Δεν θα ξανασυμβεί; Εδώ ξεχάσαμε ως δια μαγεία το «Μακεδονικό» σε τέσσερις ημέρες, για το οποίο ήμασταν έτοιμοι να πολεμήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε το φαγοπότι τους μετά από κανα δυο χρονάκια! Ποιος ασχολείται σήμερα με το σκάνδαλο της SIEMENS, με το σκάνδαλο των εξοπλιστικών κλπ κλπ κλπ. Ποιος τα θυμάται;

Σχεδόν κάθε γενιά νεοελλήνων έχει την δική  της πτώχευση, μιας και το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετρά επτά πτωχεύσεις τα τελευταία 190 χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο έλληνας έχει μικρή μνήμη και δεν θέλει ή δεν μπορεί να μάθει από τα ίδια του λάθη και τα επαναλαμβάνει με μαθηματική ακρίβεια.

Εν κατακλείδι αρνούμαι να βάζω την σκέψη μου να επεξεργάζεται όλα αυτά που τυπώνονται στα τηλε-δικαστήρια μιας και αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου και μικρό μέρος του όλου προβλήματος.

*Οικονομολόγος, M.Sc.
Βότση 11, 1ορ. Αγρίνιο
Τ.2641039001,2641044010
Μ.6945790712

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3119 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.