Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:57 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 17:30

Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αλλαγές ως προς τις Περιοχές εφαρμογής του Υπομέτρου, τα Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων κλπ. καθώς και προσθήκες περιλαμβάνονται στην 2η τροποποιητική απόφαση για το πρόγραμμα εγκατάστασης Νέων Γεωργών, που υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Τι αλλάζει:

Η παράγραφος θ) «Νεοεισερχόμενος» στον αγροτικό τομέα επαγγελματίας αγρότης» του άρθρου 3 «Ορισμοί και Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί» αντικαθίσταται ως εξής:

«Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία (Ν. 3874/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), υπάρχει ειδική πρόβλεψη για καθεστώς «νεοεισερχομένων» επαγγελματιών αγροτών.

Ειδικότερα, για να κριθεί κάποιος «νεοεισερχόμενος» στον αγροτικό τομέα ως επαγγελματίας αγρότης πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του προαναφερόμενου νόμου και των διατάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών – Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).»

To δεύτερο εδάφιο της παραγράφου ιε) «Περιοχές εφαρμογής του Υπομέτρου 6.1» του άρθρου 3 «Ορισμοί και Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί» αντικαθίσταται ως εξής:

«Στην Περιφέρεια Αττικής το Υπομέτρο 6.1 εφαρμόζεται στους Δήμους Νήσων καθώς και σε Δήμους και Κοινότητες με αγροτική δραστηριότητα αποκλείοντας το κατεξοχήν αστικό ιστό της Αττικής, δηλαδή σε περιοχές που σύμφωνα με τον βαθμό Αστικοποίησης (Degree of Urbanization), έχουν βαθμό Αστικοποίησης 2 και 3 (ενδιάμεσης πυκνότητας κατοικημένες και αραιοκατοικημένες περιοχές) και προσιδιάζουν αντίστοιχα σε ενδιάμεσες και κυρίως αγροτικές περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με σχετικό πίνακα 8–1 του ΠΑΑ, οι οποίες αντιστοιχούν στους παρακάτω Δήμους με βάση τη διοικητική διαίρεση του Καλλικράτη.

Πίνακας περιοχών εφαρμογής του Υπομέτρου 6.1 του ΠΑΑ στην Περιφέρεια Αττικής

Στο τέλος του άρθρου 3 «Ορισμοί και Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί» προστίθεται παράγραφος ιθ) «Έτος αναφοράς αίτησης στήριξης» ως εξής:
«ιθ) Έτος αναφοράς αίτησης στήριξης Ως έτος αναφοράς αίτησης στήριξης νοείται το έτος στο οποίο αναφέρεται η πρόσκληση υποβολής αιτημάτων στήριξης. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης που έχει υποβληθεί το έτος αναφοράς.» Άρθρο 2 1.

Η β) παράγραφος του άρθρου 5 «Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων» αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παράγραφο (ζ) του άρθρου 3 της παρούσας, κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.»
Η γ) παράγραφος του άρθρου 5 «Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων» αντικαθίσταται ως εξής: «Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Στήριξης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.1.»

Η παράγραφος 5 του άρθρου 6 «Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης» αντικαθίσταται ως εξής: «Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 από τον υποψήφιο δικαιούχο.»

Το εδάφιο 6.1 της παραγράφου 6 του άρθρου 6 «Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης» αντικαθίσταται ως εξής: «Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος. Συνεπώς στη γεωργική έκταση του υποψηφίου δικαιούχου συνυπολογίζεται και η γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει στο/στη σύζυγο εφόσον αυτή έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1.»

Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 «Δεσμεύσεις και Υποχρεώσεις Δικαιούχων» αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Οι ως άνω δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο του υποψηφίου και στην απόφαση ένταξης, αποτελώντας συμβατικούς όρους της απόφασης. Κάθε δικαιούχος πρέπει να τις τηρεί μέχρι την εξακρίβωση της ολοκλήρωσης και της ορθής υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση μέχρι την καταβολή της τελευταίας δόσης πληρωμής καθώς και να τηρεί τις επί μέρους χρονικές προθεσμίες επίτευξής τους.» Άρθρο 3 1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 «Κριτήρια Επιλογής (Βαθμολογία)» αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η ελάχιστη συνολική βαθμολογία κάτω από την οποία οι αιτήσεις στήριξης δεν γίνονται αποδεκτές για χρηματοδότηση καθορίζεται κάθε φορά στη εκάστοτε πρόσκληση υποβολής αιτημάτων στήριξης.» 2. Το εδάφιο γ της παραγράφου 3.18 του άρθρου 14 «Αίτηση Στήριξης – Φάκελος υποψηφιότητας και Δικαιολογητικά» αντικαθίσταται ως εξής:

«γ) Ο/η σύζυγος του αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης δεν έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.1.» 3. Η παράγραφος 18 του άρθρου 16 «Αξιολόγηση Αιτήσεων Στήριξης» διορθώνεται ως εξής:

«18. Ο έλεγχος των επιπλέον δικαιολογητικών (για τη διακοπή απασχόλησης και τη βαθμολόγηση ιδιοκτησίας) ξεκινά άμεσα με την υποβολή τους και διενεργείται εντός δέκα εργάσιμων ημερών από τους ίδιους αξιολογητές που είχαν αξιολογήσει τον αρχικό φάκελο, σύμφωνα με τις παραγράφους 8 έως και 14 ανωτέρω.

Διαφοροποιήσεις με προκύπτουσα αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας μεταξύ αρχικής δηλωμένης παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που προέρχεται από ιδιόκτητη γεωργική γη και προσκομιζόμενων συμπληρωματικών παραστατικών νόμιμης κατοχής αγροτεμαχίων δεν προσμετρούνται και δεν αναβαθμολογούνται.

Διαφοροποιήσεις με μείωση του ποσοστού ιδιοκτησίας αναβαθμολογούνται και οι σχετικές αιτήσεις επανακατατάσσονται σε αντίστοιχο πίνακα, ενώ αν η νέα βαθμολογία που προκύπτει είναι κατώτερη από το κατώφλι βαθμολογίας απορρίπτονται. Επίσης οι εν δυνάμει δικαιούχοι που δεν προσκομίζουν τα επιπλέον δικαιολογητικά για τη διακοπή της εξωγεωργικής απασχόλησης απορρίπτονται.»

Η παράγραφος 5.4 του άρθρου 21 «Τροποποίηση – μεταβολή πράξης» διορθώνεται ως εξής: «5.4 Έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγή στη βαθμολογία του δικαιούχου, με την νέα βαθμολογία να πέφτει κάτω από το ελάχιστο όριο βαθμολογίας ή να μην υπερβαίνει τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα.»

Η παράγραφος 2.2 του άρθρου 22 «Παρακολούθηση και Επίβλεψη της υλοποίησης» διορθώνεται ως εξής: «2.2 Μείωση βαθμολογίας του δικαιούχου, ύστερα από αναβαθμολόγηση του δικαιούχου με αποτέλεσμα αυτή να υπολείπεται του ελάχιστου ορίου βαθμολογίας ή να μην υπερβαίνει τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα.»

Άρθρο 4 1.

Η παράγραφος 1.2 του άρθρου 22 «Παρακολούθηση και Επίβλεψη της υλοποίησης» αντικαθίσταται ως εξής: «1.2 Στον έλεγχο ότι ο δικαιούχος κατά την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου δεν εμπίπτει σε κάποιες από τις αποκλειόμενες κατηγορίες του άρθρου 7 και πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας των άρθρων 5 και 6 που έχουν εφαρμογή κατά την υλοποίηση και ορθή εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:

α)Η γεωργική εκμετάλλευση μπορεί να αποκτήσει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) άνω των 100.000 € αλλά όχι μικρότερη των 8.000 € κατά την υλοποίηση και ορθή εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου.

β)Δεν έχει εφαρμογή η παράγραφος 6 του άρθρου 6 κατά την υλοποίηση και ορθή εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου.

γ)Για τους σκοπούς του υπομέτρου 6.1, μετά την ένταξη των δικαιούχων, κατά τη διάρκεια υλοποίησης και μέχρι την ορθή εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου, επιτρέπεται η απασχόληση σε δραστηριότητες που αφορούν διακίνηση, μεταφορά, τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταποίηση, χονδρική και λιανική πώληση αποκλειστικά προϊόντων που παράγει η εκμετάλλευση καθώς και η παροχή γεωργικών υπηρεσιών μίσθωσης αγροτικών μηχανημάτων σε άλλους παραγωγούς, εφόσον πληρούνται οι δεσμεύσεις της παραγράφου 1.4 του άρθρου 10 της παρούσας. δ)Δεν έχει εφαρμογή η παράγραφος 1.5 του άρθρου 7 κατά την υλοποίηση και ορθή εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου.»

Η παράγραφος 16.10.3 του άρθρου 23 «Αίτηση Πληρωμής - Επαλήθευση – Πιστοποίηση και Ολοκλήρωση της Πράξης» αντικαθίσταται ως εξής:

«16.10.3 Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου έχουν τηρηθεί οι όροι επιλεξιμότητας των άρθρων 5, 6 και 7 της ΥΑ που έχουν εφαρμογή εξαιρουμένων α) του ανώτατου ορίου των 100.000 ευρώ που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6, β) της παραγράφου 6 του άρθρου 6 και γ) του εδαφίου 1.5 του άρθρου 7.»

Διαβάστηκε 1481 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία