Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 19:38

Το δρόμο της «πράσινης» μετακίνησης δείχνει το Γυμνάσιο Γαβαλούς!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μοναδικό σχολείο από την Αιτωλοακαρνανία που επιλέχθηκε να λάβει μέρος στο πρόγραμμα Ecomobility

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για την αλλαγή των συνθηκών και συνηθειών μετακίνησης, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, μαθητές του Γυμνασίου Γαβαλούς συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ecomobility. Η μοναδική αίτηση που έγινε δεκτή από την Αιτωλοακαρνανία για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν αυτή του Γυμνασίου Γαβαλούς! Ανά την Ελλάδα στο πρόγραμμα – εκστρατεία συμμετέχουν συνολικά 48 σχολεία εκ των οποίων τα 27 είναι από την Αττική και την Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα από την επαρχία.

Το Γυμνάσιο Γαβαλούς ωστόσο δεν πρωτοπορεί μόνο στην αλλαγή της οδικής κουλτούρας, αλλά κατακτά και τα «ηνία» στην περιοχή, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται για 15η συνεχή χρονιά και κανένα άλλο σχολείο της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει βρεθεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχη θέση.

Παράλληλα «τοποθετεί» τον Δήμο Αγρινίου, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, στο σύγχρονο πλάνο που δημιουργείται από την συμμετοχή πέντε υπουργείων στην προσπάθεια αλλαγής της φιλοσοφίας των μετακινήσεων και της προώθησης της «πράσινης» μετακίνησης.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης που συμμετέχουν στην ομάδα καλούνται να αναδείξουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών κυκλοφορίας στις πόλεις, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η στήριξη του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και ο περιορισμός της παρεμπόδισης πρόσβασης στις πόλεις. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν την ανάγκη της «πράσινης» μετακίνησης, του καθαρού αέρα και της σωστής λειτουργίας των πόλεων. Η εκστρατεία προσφέρει την ευκαιρία στους εφήβους και τον περίγυρό τους, να μάθουν να ζουν σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας και ελευθερίας, να προστατεύουν το περιβάλλον και να εργάζονται για να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Μάλιστα η ομάδα του Ecomobility του Γυμνασίου Γαβαλούς το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με το πρόγραμμα – εκστρατεία με τίτλο: «Έχουμε κάνει την ζωή μας… ποδήλατο» σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαβαλούς Βασίλης Δανιάς δήλωσε στη «Σ»: «Οι συνθήκες κυκλοφορίας και ο σεβασμός στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, είναι επίπεδο επίδειξης πολιτισμού και επένδυσης ποιότητας στη ζωή μας. Η ενεργή συμμετοχή των νέων για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα μετακίνησης στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, είναι το ζητούμενο της εκστρατείας Ecomobility.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Γαβαλούς προκειμένου να επιτύχουν το ζητούμενο  έχουν αναλάβει διάφορες δράσεις όπως:

1)    Εκτύπωση αφισών και φυλλαδίων που έχουν διανεμηθεί σε σχολεία

2)   Δημιουργία μπλούζας με εικόνες και συνθήματα

3) Σύνταξη και διανομή ερωτηματολογίων σε μαθητές και γονείς

4) Συνεντεύξεις με κατοίκους περιοχής αλλά και τοπικούς φορείς: Δήμο Αγρινίου(Δήμαρχος – Αντιδήμαρχος), Διοικητή ΚΤΕΛ, Διοικητή Τροχαίας, ΕΛΕΠΑΠ, Διευθύντρια Λυκείου Γαβαλούς, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα

5) Βόλτα με μαθητές στους δρόμους των χωριών τους για καταγραφή /φωτογράφιση προβληματικών καταστάσεων που εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, όπως έλλειψη ράμπας για ΑΜΕΑ σε δημόσια κτήρια, δρόμοι στενοί, γεμάτοι στροφές, χωρίς πεζοδρόμια και λωρίδες για ποδηλάτες, χωρίς προστατευτικές μπάρες, οδοστρώματα με λακκούβες και λάσπες, κατεστραμμένες/βαμμένες πινακίδες, παράνομες σταθμεύσεις, αδέσποτα ζώα, μπαζωμένα ρέματα που προκαλούν πλημμύρες, σχολεία δίχως ασανσέρ, δίχως σωστό προαύλιο και δίχως κατάλληλες εισόδους, χρήση αυτοκινήτων και δίκυκλων μηχανών από ανήλικους που δεν διαθέτουν δίπλωμα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας στην οδήγηση

6) Μικρά σκετς με σενάρια των μαθητών (στους δρόμους ή στο σχολείο)

7) Δημιουργία καλλιτεχνικών εργασιών (Ζωγραφιές, κoλάζ, puzzle)

8) Δημιουργία Παρουσίασης Power-Point

9) Ανέβασμα video & Power-point στο Διαδίκτυο (Youtube & Slideshare)

10) Παρουσίαση εργασίας στις 24 Φεβρουαρίου 2018 σε ομάδα αξιολόγησης από το φορέα Ecomobility καθώς και σε τοπικούς φορείς και κατοίκους Περιοχής μας.

Μέσα από τη μικρή αλλά φιλότιμη προσπάθειά μας ελπίζουμε να περάσουμε κάποιο θετικό μήνυμα στους μαθητές και τους συμπολίτες μας. Το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης και προσβασιμότητας μας αφορά όλους άμεσα! Το πρόγραμμα γίνεται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων – Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Υποδομών και Μεταφορών – Εσωτερικών – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η Ευδοκία Παπούτση».

gimnasio gavalous sinidisi

Από αριστερά, οι μαθήτριες Μαρία Γεωργάκη, Αναστασία Μαργαρά, Χριστίνα Μάνσε, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαβαλούς Βασίλης Δανιάς, Φωτεινή Λάμπου, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Μαγδαληνή Ασημάκη, η καθηγήτρια Αγγλικών και συντονίστρια του προγράμματος Ecomobility Ευδοκία Παπούτση και η Χαρούλα Αναγνωστοπούλου. (Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν και οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Κολοβού και Δωροθέα Νικολάου).  

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαβαλούς Βασίλης Δανιάς και η καθηγήτρια Αγγλικών και συντονίστρια του προγράμματος Ecomobility Ευδοκία Παπούτση

Ρεπορτάζ: Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 1763 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.