Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:27 μμ
 
wm small
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015 17:04

Ιωάννης Μαραγκόζης, o σπουδαίος επιστήμονας από το Θέρμο που διέπρεψε στο εξωτερικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

emp1969

Φ1: Στο USL γύρω στο 1966

emp

Από την Ακαδημία Αθηνών (2014) προς τιμήν Ιωάννου Μαραγκόζη.


ΕΜΠ 1969

toronto1955

Τοροντο 1955

paros

Πρόσφατες φωτογραφίες στο γραφείο του και στην Νάουσσα Πάρου (απο την κόρη του Δημήτρα Μαραγκόζη

Πολλοί Αιτωλοακαρνάνες συμπατριώτες μας διέπρεψαν στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς ήταν ο καθηγητής ΕΜΠ Ιωάννης Μαραγκόζης που γεννήθηκε στο Θέρμο και πρόσφατα έφυγε από κοντά μας. Για τον Ιωάννη Μαραγκόζη υπάρχει εκτενές αφιέρωμα από τον  Καθηγητή  Χημικής Μηχανικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Φαρμακολογίας Νικόλαο Πέππα, που  επίσης διέπρεψε στο εξωτερικό και πρόσφατα τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς  αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στην ομάδα Αγρίνιο-Παλιές Μνήμες. Ο κύριος Πέππας αναφέρει:

“Ένας μεγάλος Αιτωλός, ο πρώην καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Μαραγκόζης, μας έφυγε στις 10 Οκτωβρίου 2014. Ο Ιωάννης-Μαραγκόζης-Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας το 1929. Ήλθε στην Αθήνα και σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποφοίτησε το 1953 και έφυγε για τον Καναδά όπου πήρε διδακτορικό με τον καθηγητή A. I. Johnson στην σχολή Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Βρήκε θέση μηχανικού στην εταιρεία Linde Co. στην πολιτεία της Νέας Υόρκης (1961-65). Μέτα έγινε καθηγητής της Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο University of Southwestern Louisiana, Lafayette, LA, (1966-69).

Εξελέγη καθηγητής της Χημικής Μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 1969 όπου έγινε ένας ιδιαιτερα αγαπητός καθηγητής. Τον είχα καθηγητή το 1969-1971 και θυμάμαι το πατρικό ενδιαφέρον του για όλους μας (είμαστε 30 τότε) και την προσπάθεια του να μας εισάγει στην μοντέρνα Χημική Μηχανική. Ο τωρινός πρόεδρος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κος Ανδρέας Μπουντουβής έγραψε στα αγγλικά γι αυτόν: “John Marangozis has been among those who shaped up the chemical engineering science curriculum at NTUA (ΕΜΠ). He served his area of Chemical Reaction Engineering – kinetics, catalysis and reactor design — with superb care, he founded the Chemical Reaction Engineering Laboratory, which still plays a central role in the process engineering part of our educational program and he has been mentor to many students of his time who followed, after graduation, successful academic careers abroad.” Ο κος Μαραγκοζης παραιτήθη απο το Πολυτεχνείο το 1984 για προσωπικούς λόγους και έφυγε για το Τορόντο του Καναδά. Αργότερα άρχισε να ενδιαφέρεται για την Ιστορία και τις ξένες γλώσσες.

Το 1994 το χτύπησε η νόσος του Πάρκινσον, αλλά συνέχισε να εργάζεται στην “νέα του” καρριέρα. Συγχρόνως από το 1973 άρχισε να περνάει τα καλοκαίρια του στη Νάουσσα της Πάρου που την υπεραγαπούσε.

Τότε έγραψε και τέσσερα βιβλία:
Marangozis J., 2000. The Pelasgians: Myths and Reality. , Toronto.http://www.worldcat.org/…/pelasgians-myths-a…/oclc/225482613
Marangozis J., 2003. A Short Grammar of Hieroglyphic Luwian. Lincom Publ., Muenchen. http://www.akademiai.com/doi/abs/10.1556/AAnt.47.2007.1.5
Marangozis J., 2007. An Introduction to Minoan Linear A. Lincom Publ., Muenchen.
Marangozis J., 2010. An Introduction to Vlach Grammar. Lincom Publ., Muenchen. https://www.swissbib.ch/Search/Results…

Άλλοι παλαιοί σπουδαστές (οι Ε. Γρηγοροπούλου, Ν. Παπαγιαννάκος, Κ. Φιλιππόπουλος, Γ. Ανδρουτσόπουλος)) εγραψαν γι αυτονhttp://johnmarangozis.blogspot.gr/ : “Ο Ιωάννης Μαραγκόζης, Χημικός Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, διακρίθηκε για το ηθικό του ανάστημα, την ανθρωπιά του, την υψηλή επιστημονική του κατάρτιση και την ακαδημαϊκή του αριστεία. Υπήρξε άνθρωπος με ευχάριστη διάθεση, οξυδερκής, εργατικός, ταπεινός και μετριόφρων, με διάθεση προσφοράς, δάσκαλος και ερευνητής που εργάσθηκε με αυταπάρνηση. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι ελάχιστοι χαρακτηρισμοί περνούν από τη σκέψη χιλιάδων αποφοίτων Χημικών Μηχανικών, στην Ελλάδα και στην Αλλοδαπή, των συνεργατών και των φίλων του και όλοι θα νοιώθουν συμπάθεια και σεβασμό για τον δάσκαλο, τον άνθρωπο, το φίλο, τον Γιάννη Μαραγκόζη, τούτη τη στιγμή που εγκαταλείπει τα εγκόσμια.”

Και εγώ με την σειρά μου σε μια ομιλία στην Ακαδημία Αθηνων στις 25 Νοεμβρίου 2014 έκανα μνεία της μεγάλης προσφοράς του κυρίου Μαραγκοζη στον χώεο  της  Χημικής Μηχανικής. Ακούστε τα λεπτά 6:22 μεχρι 7:55 εδώhttps://www.youtube.com/watch?v=jbqgXRQ20Zs

Άφησε πίσω την σύζυγο του Μιρέλλα, την κόρη του Δήμητρα Μαραγκοζη, καθηγήτρια του πιάνου στην Βασιλικό Ωδείο Μουσικής (Royal Conservatory of Music) του Τορόντο στον Καναδά και τον γυιό του Κώστα Μαραγκόζη. Οι παλιοί του σπουδαστές (συμπεριλαμβανομένου και του γραφόντος), έφτιαξαν μια ιστοσελίδα όπου έβαλαν πολλά στοιχεία, φωτογραφίες και αναμνήσεις για την ζωή του. Διαβάστε την όποτε μπορέσετε και έχετε καιρόhttp://johnmarangozis.blogspot.gr/ Αξίζει τον κόπο. Θα είναι μια μικρή τιμή στην μνήμη του μεγάλου αυτού επιστήμονα και μηχανικού!

Καθώς κλείνω θέλω να θυμίσω κάτι για όσους είναι από το Θέρμο. Γύρω στον Νοέμβριο 1969, ο καθηγητής κύριος Μαραγκοζης έδωσε την εναρκτήριο ομιλία του στο μεγάλο αμφιθέατρο των Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ. Είμαστε όλοι εκεί και εγώ μαζί με άλλους τριτοετείς σπουδαστές καθόμασταν κάπου στην 20η σειρά του αμφιθεάτρου. Ο κος Μαραγκόζης έδωσε μια καταπληκτική ομιλία από μνήμης. Στο τέλος χειροκροτήσαμε όλοι και καθώς σηκωθήκαμε να τον συγχαρούμε ακούω από την πίσω σειρά 5-6 κυρίους, καλοντυμένους και με κουστουμιά να μιλούν και να είναι πολύ ενθουσιασμένοι και να χαίρονται για τις επιτυχίες του συμπολίτη τους. Ήταν όλοι από το Θέρμον της Αιτωλοακαρνανίας”

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3648 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.