Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 18:09

Συνέδριο για την ανάπτυξη, αλλα ποιά ανάπτυξη με κλειστό το ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην Πάτρα το Περιφερεικό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα που συνδιοργανώνουν η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ζητούμενο οι λύσεις και οι απαντήσεις σε μία σειρά τοπικών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, η οποία την τελευταία δεκαετία τείνει να γίνει ουραγός σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε σειρά από οικονομικούς – αναπτυξιακούς δείκτες.

Πολλές εξαγγελίες θα ακούσουμε, θα υπάρξουν βέβαια και κάποιες λύσεις που δοθούν και ελπίζουμε να είναι περισσότερες του αναμενομένου. Όμως μιας και το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως έχουμε μηδενική απορρόφηση από το νέο ΕΣΠΑ όσον αφορά τις κοινοτικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα! Και αυτό δυστυχώς με ευθύνη πρωτίστως της Κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας… Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr δυνητικά λοιπόν υπάρχουν διαθέσιμα 65,8 εκατ. ευρώ για τις επιχείρησεις της Δυτικής Ελλάδας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Από εκεί λοιπόν μέσω διάφορων προσκλήσεων που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί θα υπάρξουν ενισχύσεις για νεοφυείς και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, για την επιχειρηματικότητα νέας γενιάς, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών μονάδων κτλ. Όμως σήμερα τρία χρόνια μετά την έναρξη του τρέχοντος ΕΣΠΑ ούτε μία πρόσκληση δεν έχει ακόμη αναρτηθεί και φυσικά δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο! Υπάρχει μόνο μία προδημοσίευση για διαβούλευση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος της πρόσκλησης για τη δράση με τίτλο «Εξωστρέφεια-Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr οι αιτίες που το ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις είναι ακόμη ανενεργό είναι πρώτον ότι εκκρεμεί ο ορισμός του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης καθώς σε κάποιες προσκλήσεις φορέας υλοποίησης αναμένεται να είναι ο ΕΦΕΠΑΕ και σε κάποιες άλλες η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (ΔΙΑΠ) της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Και δεύτερον ότι από το Υπουργείο Ανάπτυξης εκκρεμούν ορισμένες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων» καθώς και η ΚΥΑ για την έναρξη του προγράμματος… Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μία μνημειώδη ανεπάρκεια!

Ξεκινώντας λοιπόν σήμερα το Συνέδριο που υπόσχεται ανάπτυξη… καλό θα είναι να έχουμε κατά νου την ανικανότητα πρωτίστως της Κυβέρνησης που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να «ανοίξει» τις κοινοτικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που βραβεύτηκε κιόλας ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια» για το 2017, όμως οι επιχειρήσεις της βλέπουν ακόμη με το κιάλι τους πόρους του ΕΣΠΑ…

Δ.Π.

ΑγρίνιοCulture.gr

 

Διαβάστηκε 2668 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.