Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:00 μμ
 
wm small
Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018 13:41

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Στράτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπεγράφη την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 η Προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Ολοκλήρωση έρευνας και μελέτης αποκατάστασης-αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Στράτου», μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αγρινίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Θέατρο Στράτου. Γενική άποψη της ορχήστρας και των προεδριών

Θέατρο Στράτου. Γενική άποψη της ορχήστρας και των προεδριών

Πρόκειται για συνέχεια και ολοκλήρωση της από 12-08-2013 Προγραμματικής Σύμβασης για τη μελέτη – αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί και η συμπληρωματική ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο, όπως επίσης και η ολοκλήρωση και παράδοση της τοπογραφικής –αρχιτεκτονικής – φωτογραμμετρικής (τοπογραφικά, κατόψεις, όψεις, τομές, λεπτομέρειες, ορθοφωτογραφίες) αποτύπωσης. Σκοπός της νέας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η ολοκλήρωση της έρευνας και της εκπόνησης της μελέτης αποκατάστασης –αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, προκειμένου να διαφυλαχθεί και αναδειχθεί η τεράστια πολιτιστική του αξία. Ο Φορέας εκτέλεσης και υλοποίησης του έργου ορίζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δια της Επιτροπής Ερευνών του. Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος θα συμμετέχει στην Κοινή (επταμελή) Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 32.500 ευρώ. Η διάρκεια της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη θα εκπονηθεί και παραδοθεί στους οκτώ μήνες, από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης.

Πιάνει το 100% η ωριμότητα για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανίας»
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εν λόγω μελέτη ολοκληρώνεται στο 100% η ωριμότητα της πρότασης του Σωματείου «Διάζωμα» σχετικά με την ανάδειξη και αποκατάσταση των πέντε αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας. Ως γνωστόν το Σωματείο «Διάζωμα» έχει καταθέσει πρόταση για μια πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, που συνδυάζει τον πολιτιστικό με τον τουρισμό της φύσης (οικοτουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός κτλ), σε περιοχές Natura και Ramsar καθώς και εθνικά πάρκα του νομού. Από την πρόταση αυτή όσον αφορά τα αρχαία θέατρα την αποκατάστασή τους για τα θέατρα σε Μακύνεια, Καλυδώνα, Πλευρώνα και Οινιάδες, υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες μελέτες και με την ολοκλήρωση της μελέτης για το αρχαίο θέατρο της Στράτου θα υπάρχει 100% ωριμότητα και καμία δικαιολογία πλέον για καθυστέρηση στην υλοποίηση της πρότασης για την «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανίας».

Θέατρο Στράτου. Γενική άποψη

Θέατρο Στράτου. Γενική άποψη

Η μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης θα περιλαμβάνει :
Α. Τεκμηρίωση της μελέτης (ταυτίσεις αρχιτεκτονικών μελών, μελέτη οικοδομικών φάσεων, σχέδια γραφικών αναπαραστάσεων, παθολογία υλικών και κατασκευών, αναλύσεις λίθων –κονιαμάτων –εφόσον έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού).
Β. Προτάσεις συντήρησης –αποκατάστασης –ανάδειξης (πρόταση συντήρησης και στερέωσης υλικών, πρόταση αποκατάστασης και αναστήλωσης, πρόταση διευθέτησης ομβρίων, πρόταση προσπελάσεως και υποδοχής θεατών και επισκεπτών με ενδεχόμενη χρήση των παρακείμενων παραδοσιακών κτιρίων, σχεδίαση ενημερωτικής πινακίδας και οικονομικοτεχνική μελέτη).

Για το αρχαίο θέατρο Στράτου δείτε εδώ περισσότερα από την έκδοση του «Διαζώματος» για αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 1693 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.