Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:00 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 00:44

Στον Αλ. Τσίπρα το «μπαλάκι» για το φυσικό αέριο σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο- Πόσο κερδισμένα θα βγουν νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους φορείς της Δυτικής Ελλάδος που χειρίζονται το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο. Πρόκειται για ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα φέρει φθηνότερη ενέργεια σε περίπου 120.000 νοικοκυριά, καταστήματα και γενικότερα επιχειρήσεις των τριών πόλεων.

Το οικονομικό όφελος που θα έχουν οι πολίτες από την κατανάλωση ρεύματος ξεκινάει, με τα σημερινά δεδομένα, από 15% για την οικιακή χρήση και μπορεί να φθάσει μέχρι και το 35% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Η μελέτη που έχει γίνει προβλέπει την ανάπτυξης δικτύου 340 χιλιομέτρων στον αστικό ιστό της Πάτρας, 90χλμ. στο Αγρίνιο και 40 στον Πύργο.

Οι συζητήσεις και οι επαφές για την εξασφάλιση του συνόλου των χρημάτων που απαιτούνται, τα οποία φθάνουν περίπου τα 27 εκατομμύρια ευρώ, συνεχίζονται. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει δεσμευθεί ότι μπορεί να εξασφαλίζει από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέχρι 15 εκ. ευρώ με τα υπόλοιπα να πρέπει να εξασφαλιστούν ουσιαστικά από την κεντρική εξουσία μέσω της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε. (ΔΕΔΑ).

Γι’ αυτό και η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμου σχεδόν του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Πάτρα στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είναι κομβικής σημασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr το σύνολο των πληροφοριών για το όλο project βρίσκεται στη διάθεση στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες και ν’ ακουστεί από την Πάτρα η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου.

Μάλιστα προκειμένου να απαντηθούν τεχνικής αλλά και οικονομικής φύσεως ζητήματα που σχετίζονται με το δίκτυο χθες Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής. Ο κ. Αϊβαλής συναντήθηκε με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΔΑ στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί για το θέμα.

«Ως επιμελητήριο με την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης ολοκληρώσαμε το έργο μας, όμως δεν μένουμε εκεί. Προσπαθούμε να επιλύσουμε και όλα τα απαραίτητα τεχνικά και όχι μόνο θέμα για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου», δηλώνει μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Αϊβαλής.

Τα στελέχη της ΔΕΔΑ φαίνεται πως έχουν κατανοήσει την βιωσιμότητα καθώς και την κρισιμότητα του έργου για την περιοχή που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει εκτός των σχετικών σχεδιασμών. Στην περίπτωση που υπάρξει τον Φεβρουάριο η δέσμευση της Πολιτείας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος τότε άμεσα κλείνει η μελέτη κόστους οφέλους και ο σχεδιασμός μπορεί να πάει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να κλειδώσει την τιμή του δικτύου και να πάρει άδεια για την υλοποίησή του.

Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2022 οπότε και τελειώνει το ΕΣΠΑ να έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος του δικτύου των 470 χιλιομέτρων του δικτύου που θα φέρει επιτέλους το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα.

«Αυτή την στιγμή οικονομικά και τεχνικά πάμε καλά, το θέμα είναι να εξασφαλιστούν και τα υπόλοιπα κονδύλια για να μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Το ΤΕΕ έχει σηκώσει το γάντι και συνεισφέρει στην τεχνική κι επιστημονική τεκμηρίωση του όλου εγχειρήματος η οποία φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, ας ελπίσουμε αυτό να επιβεβαιωθεί και σύντομα στην πράξη καθώς η έλευση του φυσικού αερίου είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξης τα περιοχής μας», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.

thebest.gr

Διαβάστηκε 1391 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.