Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 00:59

Καρδιακή Προσβολή: Τα 10 συμπτώματα ένα μήνα πριν το συμβάν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι γυναίκες βρίσκονται σε πολύ δυσκολότερη θέση σε σύγκριση με τους άντρες στο θέμα της καρδιακής προσβολής. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να πεθάνουν, να αποκτήσουν μόνιμη αναπηρία ή να παρουσιάσουν δεύτερο επεισόδιο μέσα στον χρόνο. Ωστόσο, ελάχιστες πληροφορίες παρέχονται στις γυναίκες προκειμένου να αποτραπούν οι καρδιακές προσβολές.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο υπ’ αριθμόν 1 δολοφόνος των αντρών και γυναικών στην Αμερική και αντιπροσωπεύει το 40% όλων των θανάτων στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από τους θανάτους από όλες τις μορφές καρκίνου σε συνδυασμό. Παρακάτω περιγράφονται τα 10 πιο συνηθισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Η καρδιά είναι το όργανο που επιτελεί το πιο δύσκολο έργο από όλα τα υπόλοιπα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας αντλεί συνεχώς αίμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας μέσω ενός δικτύου αρτηριών και το μεταφέρει σε όλους τους ιστούς του σώματος. Προκειμένου να εκτελέσει το επίπονο έργο της άντλησης του αίματος στο υπόλοιπο σώμα, ο καρδιακός μυς χρειάζεται άφθονο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, το οποίο παρέχεται μέσω των στεφανιαίων αρτηριών.

Η στεφανιαία νόσος θεωρείται η πιο συνηθισμένη αιτία καρδιακής προσβολής, η οποία συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στους μυς της καρδιάς (το μυοκάρδιο) διακόπτεται. Έχουν βεβαίως διατυπωθεί κι άλλες θεωρίες από εμπειρογνώμονες στην καρδιολογία, όπως ο Quintiliano H. de Mesquita, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η καρδιακή προσβολή ξεκινά μέσα από την καρδιά κι όχι στα τοιχώματα των αρτηριών.

Ανεξαρτήτως αιτίας, οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή ισχυρίζονται ότι παρουσίασαν διάφορα συμπτώματα περίπου 30 ημέρες πριν από την εκδήλωσή της και δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται. Έχετε υπόψη ότι 2 ή 3 από τα παρακάτω συμπτώματα που δεν είναι συχνά δεν αποτελούν απαραιτήτως σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά μια προειδοποίηση για να επιστήσετε την προσοχή σας. Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι έχουν λίγα συμπτώματα και εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Αν έχετε 5 ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα καθημερινά, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής καθώς και μερικές πληροφορίες:

• Τα εμφράγματα μπορεί να ξεκινήσουν σιγά-σιγά και να προκαλέσουν μόνο ήπιο πόνο ή δυσφορία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή πιο έντονα και ξαφνικά να έρχονται και να φεύγουν για αρκετές ώρες.

• Οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (διαβήτης) μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή να είναι πολύ ήπια.

• Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα σε άντρες και γυναίκες είναι ο πόνος στο στήθος ή η δυσφορία.

• Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν δύσπνοια, ναυτία και εμετό, ασυνήθιστη κούραση (μερικές φορές για μέρες) και πόνο στην πλάτη, τους ώμους και το σαγόνι.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα 30 ή λιγότερες μέρες πριν από μια καρδιακή προσβολή:

1. Δύσπνοια

Η απώλεια της ροής του αίματος προκαλεί μικρότερη ροή στους πνεύμονες, η οποία οδηγεί σε μειωμένη αναπνοή. Η Nieca Goldberg, αναπληρώτρια Καθηγητρια Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, αναφέρει τα εξής: «Μερικές φορές οι άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή δεν νιώθουν πίεση στο στήθος ή πόνο, αλλά μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή. Είναι σαν να έχουν μόλις τρέξει στον μαραθώνιο, παρ’ όλο που δεν έχουν καν κινηθεί. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, η δύσπνοια συνοδεύεται συχνά από δυσφορία στο στήθος, αλλά μπορεί να συμβεί πιο πριν ή χωρίς δυσφορία στο στήθος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε θέση να εισπνεύσουν αρκετό αέρα. Έχουν λαχάνιασμα ακόμα και με λίγη προσπάθεια, το οποίο βελτιώνεται όταν σταματούν.

2. Ζαλάδα και εφίδρωση

Όταν στον εγκέφαλο φτάνει λιγότερο αίμα, επηρεάζονται οι σωματικές λειτουργίες. Για τη σωστή λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου είναι απαραίτητη μεγάλη ροή αίματος. Το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και λιποθυμία, όπως επίσης και δυνητικά επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, γνωστές ως αρρυθμίες. Η απότομη εμφάνιση κρύου ιδρώτα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Ο David Frid, καρδιολόγος στην κλινική Cleveland Clinic, αναφέρει: «Μπορεί απλώς να κάθεστε στην καρέκλα και ξαφνικά να ιδρώσετε σαν να έχετε μόλις κάνει γυμναστική».

3. Κόπωση

Το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης καθημερινά μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αίματος που μεταφέρεται προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες. Έτσι γίνεται δύσκολο να πραγματοποιήσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας ενώ χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και συχνά οδηγεί σε μεγάλη εξάντληση – νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε οτιδήποτε. Ιδίως στις γυναίκες, η ασυνήθιστη κόπωση μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής καθώς και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, ίσως πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια.

4. Πόνος στο στήθος, την πλάτη, τους ώμους, τον βραχίονα και τον αυχένα

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος. Αυτός ο πόνος δίνει το πράσινο φως για την εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Αρχικά, όταν ο πόνος εμφανίζεται οι άνθρωποι πανικοβάλλονται, αλλά από τη στιγμή που εξαφανίζεται μόνος του συνήθως δεν πηγαίνουν για εξετάσεις και τον αγνοούν. Συχνά αγνοούν τον πόνο στο στήθος, αλλά καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια και την πλάτη.

5. Οίδημα

Η καρδιακή ανεπάρκεια κάνει τα υγρά να συσσωρεύονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οίδημα (συνήθως στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιακή χώρα) καθώς και ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.

6. Ανεξήγητη αδυναμία

Στις εβδομάδες και ημέρες που προηγούνται από μια καρδιακή προσβολή καθώς και κατά τη διάρκειά της, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από έντονη κι ανεξήγητη αδυναμία. Η Jean C. McSweeney, αναπληρώτρια Κοσμήτορας έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για το Κολέγιο Ιατρικών Επιστήμων στο Little Rock, λέει τα εξής: «Μια γυναίκα μου ανέφερε ότι ένιωθε σαν να μην μπορούσε να κρατήσει ούτε ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα στα δάχτυλά της». Είναι σαν να έχετε γρίπη με λίγες ή και καθόλου δυνάμεις. Οι άνθρωποι το θεωρούν σύμπτωμα γρίπης, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο εγγύς μέλλον.

7. Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Οι γιατροί λένε ότι αν η καρδιά σας χάνει έναν χτύπο περιστασιακά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ένας γρήγορος ή ακανόνιστος παλμός όμως – ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από αδυναμία, ζαλάδα ή δυσκολία στην αναπνοή – μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας. Αν παραμείνετε χωρίς θεραπεία, οι αρρυθμίες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή αιφνίδιο θάνατο.

8. Πεπτικό σύστημα

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεται κάποιος ναυτία και να έχει κοιλιακή διόγκωση, η οποία συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια που μειώνει την όρεξη και την πέψη. Οι συχνές δυσπεψίες και οι έντονες καούρες αποτελούν σημαντική ένδειξη.

9. Αλλαγές στη διάθεση

Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή ακόμη και τον φόβο του θανάτου. Οι επιζώντες από μια καρδιακή προσβολή συχνά διηγούνται ότι έχουν βιώσει την αίσθηση μιας «επικείμενης καταστροφής». Συνηθισμένα είναι επίσης τα συναισθήματα άγχους άνευ λόγου.

10. Βήχας

Ο επίμονος βήχας ή συριγμός μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια βγάζουν φλέμα με αίμα.

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 2279 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.