Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018 12:19

Τι (δεν) πλήρωσε ο ΕΛΓΑ το 2017

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόλις 1.657.304,82 ευρώ έλαβαν οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί το 2017, από το σύνολο των 144.287.656,30 ευρώ που ανήλθαν οι πληρωμές του ΕΛ.Γ.Α. στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός κατέβαλε, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωσή του, 142.434.724,83€ σε αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου που ζημιώθηκε από τα εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά το έτος 2016.

Το μεγαλύτερο ποσό των αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής κατεβλήθη στους Νομούς Πέλλας και Ηλείας με τους Νομούς Ημαθίας, Λάρισας και Κορινθίας να ακολουθούν στην κατάταξη.

Από τα χρήματα αυτά, στην Αιτωλοακαρνανία, στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφικό, με ιδιαιτερότητες και με πολλές καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από διάφορα αίτια, το συνολικό ποσό που κατεβλήθη για αποζημιώσεις ήταν μόλις 1.657.304,82 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί πληρώνουν (υποχρεωτικά) πολλαπλάσια ποσά στον ΕΛΓΑ ως εισφορές. Περιττό να σημειώσουμε ότι το προκλητικά δυσανάλογο εισφορών-αποζημιώσεων είναι κανόνας επαναλαμβανόμενος κάθε χρόνο για την Αιτωλοακαρνανία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, που απολαμβάνουν δίκαιες αποζημιώσεις και σίγουρα πολύ μεγαλύτερες, παρότι τόσο σε έκταση όσο και σε πραγματικά μεγέθη φυτικής και ζωικής παραγωγής, υπολείπονται αισθητά.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των αποζημιώσεων του έτους 2017 ανά Νομό πατήστε ΕΔΩ.

Παράλληλα ο ΕΛ.Γ.Α., κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους κατέβαλε το ποσό των 1.852.931,47€ για την πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ), κυρίως για τα προγράμματα «Πυρκαγιές 2013», «Ετήσιο 2013». Εδώ, η Αιτωλοακαρνανία απλώς…απουσιάζει.

Αναλυτικά η κατανομή των χρημάτων ανά Νομό, ΕΔΩ.

Διαβάστηκε 2226 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.