Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 18:21

Μία χρήσιμη αναδρομή για τις πολιτιστικές υποδομές στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Νίκος Σκιαδάς*

Σε λίγο το 2017 φεύγει. Στην Αιτωλ/νία όσον αφορά τον κρίσιμο κατά την γνώμη μου τομέα των Υποδομών Πολιτισμού κάτι άρχισε να κινείται.

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου και μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου. Όμως όσον αφορά το Αγρίνιο την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη περιοχή του Νομού μας δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε.

Η Εταιρεία μας, η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας εδώ και χρόνια- από το 2008 μετά την μεγάλη Ημερίδα που οργάνωσε μαζί με το Δήμο Αγρινίου για την μουσειακή αξιοποίηση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου- επιμένει και ζητάει να ξεκινήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για την διάσωση και ανάδειξη του εμβληματικού, πανελλαδικά μοναδικού αυτού Βιομηχανικού κτιρίου, σαν Μουσείο και πολυχώρο Πολιτισμού. Το θέμα αυτό έγινε για την εταιρεία μας κεντρικό σημείο αναφοράς και αυτό υποδηλώνει και η τεράστια έγχρωμη φωτογραφία του Κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου που είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος των γραφείων της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου Αγρινίου.

Τον Οκτώβριο φέτος έκλεισαν 5 χρόνια από την απόφαση του ΥΠΠΟ να αξιοποιηθούν οι εκτεταμένοι χώροι των Καπναποθηκών ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ως Διαχρονικό Μουσείο της πόλης του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα η από 5 Οκτωβρίου 2012 θέση του Υπουργείου Πολιτισμού μιλάει για διερεύνηση και μελέτη των δυνατοτήτων αξιοποίησης των Καπναποθηκών Παπαπέτρου ως Μουσείο Καπνού καθώς και της ιστορίας, της οικονομικής ,εμπορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής Αγρινίου. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 στα πλαίσια μιας περιοδείας της στη Δυτική Ελλάδα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Βικάτου και τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, επισκέφτηκε και θαύμασε αυτό το εμβληματικό μνημείο Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον το θέμα αυτό δεν μπορεί να μένει άλλο καταχωνιασμένο στα συρτάρια των Γραφείων του ΥΠΠΟ που από το 2002 αγοράσθηκε από αυτό το Υπουργείο για να αξιοποιηθεί ως Μουσειακός χώρος με το καθόλου ευκαταφρόνητο τίμημα των 3300.000 Ευρώ αφού ήδη από το 1992 με ενέργειες του τότε Δημάρχου κ. Βαϊνά οι Καπναποθήκες Παπαπέτρου είχαν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Πιστεύουμε σαν Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία ότι η κοινωνία μας έχει πλέον αρκετά ευαισθητοποιηθεί και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση που άλλωστε αφορά την ίδια για την ανάδειξη και προβολή των μνημείων και των χώρων μέσα από τους οποίους προέκυψε η σημερινή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Δείκτης αυτής της ευαισθησίας είναι και η πρόσφατη ανταπόκριση του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας στη συνεργασία που του ζητήσαμε προκειμένου οι Εγκαταστάσεις του πρώην Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου να χαρακτηρισθούν από το ΥΠΠΟ διατηρητέες γιατί και αυτές αποτελούν πολύτιμο στοιχείο της αγροτικής παραγωγικής ιστορίας μας. Ευχαριστούμε γι’ αυτό τα μέλη της ομάδας που συγκρότησε η Δ. Ε του ΤΕΕ που εργάσθηκαν αμισθί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε σύντομο χρόνο κατέθεσαν μια επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση για τον χαρακτηρισμό του ΚΣΕΑ ως διατηρητέου.

Είναι γεγονός ότι μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στασιμότητας και υποχώρησης όλων των αναπτυξιακών δεικτών όχι μόνο δεν έχομε καιρό για χάσιμο αλλά θα πρέπει ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα να αξιοποιήσουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Κοινωνίας μας για να αναπληρώσουμε το χρόνο που χάσαμε. Στον Πολιτισμό που κατά την γνώμη μας θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, θα πρέπει να αγωνισθούμε επιτέλους για το ξεκίνημα των διαδικασιών μελέτης για την πληρέστερη αξιοποίηση των Καπναποθηκων Παπαπέτρου, έργο για το οποίο σαν εταιρεία έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, αλλά και για τον άμεσο εκσυγχρονισμό και βελτίωση της λειτουργικότητας του Αρχαιολογικού μουσείου Αγρινίου, χωρίς να ξεχνάμε το Αρχαίο θέατρο και το ναό του Στρατείου Διός στη Στράτο.Με την αμέριστη βοήθεια και συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων που το σημαντικό έργο της θα παρουσιάσουμε στις 27 Ιανουαρίου σε σχετική Ημερίδα στο Αγρίνιο και την προγραμματική και ενεργητική παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο περιμένουμε με τον καινούργιο χρόνο να πνεύσει στην περιοχή μας ένας άνεμος δημιουργίας και αισιοδοξίας και στον κρίσιμο τομέα των πολιτιστικών υποδομών.

*Προέδρος της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστηκε 3682 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.