Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:26 πμ
 
wm small
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 14:10

Πολιτισμικές προτάσεις: Άριστα στην εμπειρία, μείον στον Διεθνή Χαρακτήρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα για τις πολιτισμικές προτάσεις  στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ιδεών για το έργο I.C.E. , με κωδικό I5.11.02.» ενταγμένου στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013, που “έτρεχε” ως το τέλος Ιουνίου.

33 προτάσεις για πολιτισμικές δράσεις υποβλήθηκαν σε Περιφερειακό Επίπεδο. Μέχρι τώρα, ο κάθε φορέας πήγαινε στους Δήμους ή στην Περιφέρεια και υπέβαλλε προτάσεις χωρίς να υπάρχει συντεταγμένος αξιολογικός δείκτης των δράσεων του.  Στην περίπτωση αυτή όμως αξιολόγηση έγινε και διακινήθηκε ένα non paper από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας στους εμπλεκόμενους φορείς με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής. Βραβεία πήραν οι τρεις πρώτες προτάσεις: 1ο η “Δημιουργικότητα, φαντασία και ψυχαγωγία”, 2ο το “ταξίδι των ηρώων” και 3ο βραβείο με ιδιαίτερο τοπικό  ενδιαφέρον τα “Παναγρίνεια 2015″. Η τελευταία πρόταση υπεβλήθη από την ΓΕΑ, την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος, τον   Μουσικό  Σύλλογο “Ορφέα” και τον Δήμο Αγρινίου.

Ενδιαφέρον έχει η βαθμολόγηση των προτάσεων. Σε κάθε περίπτωση η βαθμολογία είχε διακυμάνσεις ,  σχετικά υψηλές βαθμολογίες παρατηρήθηκαν στην πληρότητα και σαφήνεια των προτάσεων και στην εμπειρία και σύνθεση της ομάδας και των φορέων, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον διεθνή χαρακτήρα των προτάσεων κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο  λόγο με την ενσωμάτωση δια θεματικών και διαπεριφερειακών δράσεων.  Άλλοι δείκτες κατά μέσο όρο είχαν διακυμάνσεις όπως η προοπτική καθιέρωσης των εκδηλώσεων σε μόνιμη βάση, η καινοτομία, η γνώση της τουριστικής αγοράς .

Όπως και να έχει, ο αξιολογικός αυτός δείκτης των πολιτισμικών δράσεων έστω και με τη μορφή αυτή εξάγει κάποια συμπεράσματα. Φαίνεται ότι ο πολιτισμός  παράγεται και οργανώνεται κάθετα και σε συγκεκριμένο αντικείμενο με άρτιο από φορείς. Δεν έχουμε όμως μπει στην κουλτούρα της συνεργασίας με άλλες περιοχές πόσο μάλλον να προβάλλουμε μια πολιτισμική δράση του τόπου μας εκτός Ελλάδος. Και σε αυτό ευθύνη έχει η Πολιτεία, που δεν παρακινούσε όλα αυτά τα χρόνια τους φορείς να αναλαμβάνουν τέτοιες δράσεις, παρά μόνο”έκοβε” ένα κονδύλι για να γίνει άρον άρον μια εκδήλωση τους θερινούς ιδίως μήνες.

Το σίγουρο είναι ότι ο διεθνής χαρακτήρας και η διαθεματικότητα στον πολιτισμό είναι εκείνη που δίνει ώθηση στην προσέλκυση επισκεπτών και φυσικά στην τουριστική ανάπτυξη

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3551 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.