Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 17:49

Ζητείται 1,4 εκατ. ευρώ για τη στέγαση πέντε δομών στο παλιό νοσοκομείο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

-Σε Υπουργείο και 6η ΥΠΕ οι μελέτες για τη στέγαση Νοσηλευτικής, ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ, «Ίριδας» και «Αργώ» στο παλιό νοσοκομείο

-1,4 εκατ. για τη στέγαση των πέντε δομών και 1,2 εκατ. για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

-Αναζητούνται όμως τα χρήματα

Το φάκελο με όλες τις μελέτες για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου στο Αγρίνιο στέλνει στις Τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ το ΔΣ του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας. Οι σχετικές μελέτες (αρχιτεκτονική, οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών) ολοκληρώθηκε και το κόστος για τη διαμόρφωση των χώρων των κτιρίων Α, Β, και Γ του παλαιού Νοσοκομείου ανέρχεται στο ποσό των 1.422.417€. Οι συγκεκριμένοι χώροι προβλέπεται να στεγάσουν μετά την διαμόρφωσή τους το ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, τις υπηρεσίες και το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Ίριδα» και τον ξενώνα «Αργώ» του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Η χρηματοδότηση βέβαια των εργασιών δεν έχει ακόμη βρεθεί, είτε πρόκειται για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε για κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Υπενθυμίζεται πως για το κτίριο Κ7, το νεότερο κτίριο του παλιού νοσοκομείου, το Υπ. Υγείας έχει εγκρίνει τη σκοπιμότητα για την αναδιαμόρφωσή του -ύψους 1,2εκατ. ευρώ- σε Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ (κέντρο υγείας αστικού τύπου) και προωθείται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Λεφτά υπάρχουν; Το ΕΣΠΑ δεν «έρχεται», το ΠΔΕ δεν είναι φερέγγυο
Το δια ταυτά της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου είναι φυσικά τα χρήματα… Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο χώρο του παλιού νοσοκομείου έχει ειπωθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου πως θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όμως σχετική πρόσκληση δεν έχει ανοίξει ακόμη… Και είναι αμφίβολο αν τελικά θα υπάρξει τέτοια πρόσκληση… Οι υπόλοιπες δράσεις αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου, που τώρα πληροφορούμαστε πως θα έχουν κόστο περί τα 1,4 εκατ. ευρώ, η πιθανή ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν φαντάζει ως η ιδανική λύση για την προώθησή του. Είναι γνωστό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση ενός έργου, ενώ πάντοτε αποτελεί τον υπ” αριθμόν ένα υποψήφιο αν η πορεία της οικονομίας της χώρας επιβάλλει περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο τρίτο τρίμηνο του 2017, περιορίστηκαν σε 869 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο τρίμηνο, από το ΠΔΕ εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 1.379 εκατ. ευρώ. Καταγράφηκε δηλαδή μείωση κατά 510 εκατ. ευρώ, ή κατά 37%.

Σχεδόν 5.000 τ.μ. αυτά που περισσεύουν, χωρίς κανένα σχέδιο…
Όσα έχουν εξαγγελθεί, δηλαδή η μετατροπή μιας πτέρυγας του παλιού νοσοκομείου (περί τα 1.000τ.μ.) σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, η στέγαση του ΕΟΠΥΥ, της νοσηλευτικής σχολής, του ξενώνα «Αργώ», του κέντρου «Ίριδα» και του ΕΚΑΒ (καλύπτουν περίπου 1.500τ.μ) αφορούν ένα σημαντικό μέρο των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου, όχι όμως και το μεγαλύτερο. Περισσεύουν σχεδόν 5.000τ.μ. στεγασμένων χώρων στο παλιό νοσοκομείο, για τα οποία δεν υπάρχει -παρά τη «ζέση» της παρούσας Κυβέρνησης και των αξιοματούχων της- κανένα σχέδιο και καμία απόφαση σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσία από το ΣΥΡΙΖΑ. Για την αξιοποίηση των λοιπών χώρων του παλιού νοσοκομείου υπάρχει αίτημα της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου – Λυκείου και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ κατά καιρούς έχει υπάρξει ως σενάριο και η περίπτωση να παραχωρηθούν χώροι στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τη δημιουργία εστίας για τους φοιτητές των Τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Βεβαίως όλα αυτά, από τη στιγμή που ζητούμενο παραμένει η ανεύρεση των πόρων για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου στο Αγρίνιο, είναι σενάρια…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 2403 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.