Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  5:39 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 19:11

Ένωση Αγρινίου: Έμπρακτα στο πλευρό του κτηνοτρόφου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εμπεριστατωμένη και άμεση ενημέρωση σε κτηνοτρόφους της Αμφιλοχίας με νέα ημερίδα από την Ένωση Αγρινίου.

Με πλήθος νέων γνώσεων και τεχνοτροπιών γύρω από το δύσκολο επάγγελμά τους έφυγαν σήμερα από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Αμφιλοχίας, όσοι κτηνοτρόφοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Αγρινίου και το σεμινάριο, στην ουσία, που παρέδωσε ο κτηνίατρος- ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Θανάσης Γελασάκης.

Η ΈΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, θεωρώντας απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής, τη σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους, στέκεται στο πλευρό τους, με κάθε δυνατό τρόπο.

Η σημερινή ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων του συνεταιρισμού για τις προκλήσεις της σύγχρονης κτηνοτροφίας, ενώ γνωστοποιήθηκε στους κτηνοτρόφους πως οι κτηνίατροι και ζωοτέχνες της Ένωσης Αγρινίου μπορούν να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις μονάδες τους, εντελώς δωρεάν, ως μία προσφορά της Ένωσης στους παραγωγούς της περιοχής , βοηθώντας έτσι τον κάθε έναν ξεχωριστά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην μονάδα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος και φρόντισε να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για όλα τα παραπάνω.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νίκος Χούτας, που μίλησε για την ανάγκη προσαρμογής κάθε τομέα και κατά συνέπεια της κτηνοτροφίας, στις νέες απαιτήσεις και τεχνολογίες.

“Με την Ένωση έχουμε σχέση συνέργειας ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε τον κάβο της μετάβασης αυτής της δεκαετία και να καταρτιστούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας με γνώσεις που δεν θα έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες που παρέχονται σε κτηνοτρόφους άλλων χωρών. Ο σύγχρονος κτηνοτρόφος δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο”, ανέφερε ο κ. Χούτας, συγχαίροντας την Ένωση Αγρινίου για την πρωτοβουλία.

Αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Γιάννης Καλλίμορφος επεσήμανε κι εκείνος την ανάγκη να συμβαδίσουν οι κτηνοτρόφοι και ιδιαίτερα οι νέοι παραγωγοί, με τις εξελίξεις ώστε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να βελτιώσουν τη δουλειά τους.

Στους κτηνοτρόφους που παρευρέθηκαν στην ημερίδα συστήθηκε στη συνέχεια ο κ. Δημοσθένης Μπέτσικας, Εμπορικός Διευθυντής του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ο οποίος και μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο από την Ένωση Αγρινίου, μια προσπάθεια που απώτερο σκοπό έχει την αποδοτικότερη, σε κάθε επίπεδο, δουλειά του κτηνοτρόφου.

Όπως εξήγησε, μέσω της συνεργασίας της Ένωσης με τον κ. Γελασάκη, ο συνεταιρισμός προχώρησε σε σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων προς τους υπευθύνους των υποκαταστημάτων, ώστε να μπορέσουν εκείνοι με τη σειρά τους, να παρέχουν τον κτηνοτρόφο τις ορθότερες λύσεις σε κάθε ζήτημα που προκύπτει στην μονάδα και να απαντήσουν σε όλα του τα ερωτήματα.

Μίλησε επίσης και για την καρτέλα κτηνοτρόφου, ένα πολύ χρήσιμο “εργαλείο” που πρώτη η Ένωση Αγρινίου εισήγαγε.

Με τη συμπλήρωση της καρτέλας, συγκεντρώνεται μια βάση δεδομένων που αποτελεί , όπως ο κ. Μπέτσικας εξήγησε , την “ακτινογραφία” της κάθε μονάδας. Στη συνέχεια δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις για τη κατάλληλη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου.

“Αυτό που μας έχει απομείνει είναι ο κτηνοτροφικός τομέας. Ότι η αγκαλιά της Ένωσης Αγρινίου είναι μεγάλη θα το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια”, κατέληξε ο διευθυντής Εμπορίου της Ένωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Θανάσης Γελασάκης περιήγησε σε ένα ευρύτατο φάσμα νέων πληροφοριών ,γύρω από την ολιστική διαχείριση εκτροφών των μικρών μηρυκαστικών, τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετώπισαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα τους παρουσιάστηκαν, υπέβαλλαν ερωτήσεις για ασθένειες και τρόπους αντιμετώπισης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την οικονομική απόδοση της μονάδας και πως θα μπορούσε να βελτιωθεί , ενώ ο ερευνητής κ. Γελασάκης με απτά και κατανοητά παραδείγματα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις.

Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν οι στοχευμένες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς παραγωγού, ο καταλληλότερος υπολογισμός εσόδων και εξόδων και η επίτευξη του κέρδους, η διατροφή και η υγεία των αιγοπροβάτων, ενώ έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες ασθένειες, εξηγήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης και φυσικά πρόληψης των ασθενειών.

Η Ένωση Αγρινίου θα ανανεώσει το ραντεβού της με τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας με νέα, αντίστοιχη, συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

 

Διαβάστηκε 2424 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία