Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:37 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 14:54

Σωτηρόπουλος Γεώργιος: Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας στο AgrinioBestOf.gr

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Eκλογές τις επόμενες ημέρες στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο υποψήφιος πρόεδρος Γεώργιος  Σωτηρόπουλος επικεφαλής της παράταξης "ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ" μίλησε στη Χρύσα Σπαή και το AgrinioBestOf.gr για το πώς σχεδιάζει να λειτουργήσει το Επιμελητήριο ωστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απο τον Αιτωλοακαρνάνα επιχειρηματία.

sotiropoylos george 23

Κύριε Σωτηρόπουλε έχετε αφιερώσει μεγάλο μέρος της καμπάνιας σας στον νέο τρόπο διοίκησης που σχεδιάζετε στην περίπτωση που εκλεγείτε πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Περιγράψτε μας αυτό το νέο μοντέλο.

Κεντρικός μας στόχος είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης όπου το κύριο πνεύμα του θα είναι το άνοιγμα στον επιχειρηματικό κόσμο, στις προτάσεις και τις ιδέες τους. Για να γίνει ισχυρό το Επιμελητήριο, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν όλες οι επιχειρηματικές δυνάμεις του νομού κι αυτό προϋποθέτει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, με ουσιαστικό ρόλο και ανοιχτό στη συμμετοχή με διαδικασίες που υπερβαίνουν τον κλασικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας.
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων, καθώς και τα μη εκλεγμένα μέλη, θα αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις μετά από άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Επιμελητήριο με την συγκρότηση ομάδων εργασίας για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.
Η επικοινωνία μας θα είναι διαδραστική για να αξιοποιηθεί κάθε θετική πρόταση ή σκέψη.

Κάνετε διαρκώς λόγο για διαφάνεια. Πως την εννοείτε και πείτε μας αν υπήρχε μέχρι τώρα.

Ο νόμος είναι σαφής: πρέπει να δημοσιεύονται τα οικονομικά στοιχεία στο Διαύγεια και στο portal του Επιμελητηρίου. Εμείς λοιπόν θα δημοσιεύουμε σε τακτά διαστήματα στη σελίδα του Επιμελητηρίου, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, βασικά οικονομικά μεγέθη, αλλά και τις δαπάνες της διοίκησης με τρόπο απλό και κατανοητό, για να μπορούν όλοι να ελέγχουν και να κρίνουν την οικονομική μας διαχείριση. Αν η ερώτηση είναι γιατί δεν γινόταν αυτό μέχρι σήμερα η απάντηση είναι γιατί δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση από την ηγεσία του θεσμού. Κι αν τώρα με ρωτήσετε τι έκανα εγώ που ήμουν οικονομικός επόπτης θα σας απαντήσω ότι διαφωνούσα σε πολλά ζητήματα και έχω μειοψηφήσει αλλά αν θες να αλλάξεις το Επιμελητήριο πρέπει να μείνεις, να παλέψεις και να προσπαθήσει να αλλάξεις τα πράγματα. Αυτά στις δημοκρατίες γίνονται με εκλογές και με πολυφωνία στα συμβούλια, όχι με καθεστωτικές πρακτικές. Νομίζω ότι πρόλαβα την επόμενη ερώτησή σας, σε αυτό το σημείο. Αν και δεν θέλω να πολώσω κάποιες ώρες πριν τις εκλογές, νομίζω ότι αντιλαμβάνεται τι λέω τις τελευταίες μέρες ο κάθε επιχειρηματίας που έλαβε ένα τηλέφωνο για κάποιον υποψήφιο από έναν από τους δύο συνδυασμούς. Άκουσε ποια τηλέφωνα και ποια mail χρησιμοποιούνταν, ποιο κτήριο, ποια υποδομή. Όλα αυτά είναι θέματα ηγεσίας και νοοτροπίας. Το να γίνονται εκλογές και παράλληλα γιορτές και εκδηλώσεις ή κοινωνικές εμφανίσεις με αποσυνάγωγο τον ένα συνδυασμό είναι διχαστικό και περιφρονητικό για τις διαδικασίες και τους συναδέλφους. Στο σημείο αυτό να πω ότι ο Συνδυασμός μας περιβάλλει με αμέριστη στήριξη τους εργαζομένους του Επιμελητηρίου και υπόσχεται να τους αξιοποιήσει την επόμενη μέρα, χωρίς χειραγωγήσεις.

Μιλήστε μας για τις δαπάνες και τον περιορισμό τους.

Σκοπεύουμε να περιορίσουμε τις αχρείαστες δαπάνες οι οποίες είναι αρκετές και μάλιστα θα ξεκινήσουμε από τις δαπάνες του ίδιου του προέδρου.
Δεσμευτήκαμε λοιπόν ρητά ότι ο πρόεδρος δεν θα λαμβάνει μισθό, δεν θα λαμβάνει αποζημίωση και ότι θα περιοριστούν δραστικά, σε σχέση με σήμερα, τα οδοιπορικά του έξοδα. Ο πρόεδρος οφείλει και πρέπει να εντείνει τις επαφές και την δράση του για την ανάπτυξη του επιμελητηρίου χρεώνοντάς το με λιγότερα έξοδα.

Σε ότι αφορά τον περιορισμό των εισφορών που έχετε εξαγγείλει;

Δεσμευτήκαμε ρητά ότι θα περιορίσουμε τις συνδρομές στο κατώτατο όριο που προβλέπει η υπουργική απόφαση 78030/30.12.2014. Έτσι για παράδειγμα οι ατομικές επιχειρήσεις θα καταβάλλουν 10 ευρώ ανταποδοτική εισφορά σε σχέση με τα 20 ευρώ που πληρώνουν σήμερα. Επίσης σε σχέση με τις οφειλές, από την προαιρετική συνδρομή των μελών του επιμελητηρίου, -που δεσμευτήκαμε όπως είπα πριν, να είναι στην κατώτερη βάση- θα υπάρξει μέριμνα, να ρυθμιστούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι επιχειρηματίες.
Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από το άρθρο 75 παράγραφο 10 του ν. 4497/2017 (νέος νόμος). Επίσης θέλω να δεσμευτώ, ότι θα επανεξετάσουμε την έννοια της ανταποδοτικότητας στην προαιρετική εισφορά, καθώς σήμερα που μιλάμε, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης στην πράξη, έχει ταυτίσει την ανταποδοτικότητα με την υποχρεωτικότητα. Δεν μπορεί η έκδοση ενός πιστοποιητικού από το επιμελητήριο στα δύο χρόνια, να υποχρεώνει έναν επιχειρηματία να πληρώσει ανταποδοτική εισφορά και για τα δύο αυτά χρόνια και ενώ η μόνη παροχή που έλαβε να είναι ένα πιστοποιητικό εγγραφής.
Είμαστε το σπίτι του επιχειρηματία και όχι γραφειοκρατία είσπραξης τελών.

Ποίες δράσεις θα ενισχύσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον ;

Θα προχωρήσουμε σε Μελέτες και έρευνες τοπικού χαρακτήρα για την χαρτογράφηση, της τοπικής αγοράς σε ότι αφορά:

-τις καταναλωτικές τάσεις και δυνατότητες,

-την δυναμική των επιχειρηματικών κλάδων,

-των ικανοτήτων και προσόντων των στελεχών διοίκησης και του εργατικού δυναμικού,

-της ποιότητας των προϊόντων και των προσφερόμενων τιμών,

-της ποιότητας των υπηρεσιών της τοπικής δημόσιας διοίκησης,

-αλλά και άλλων στοιχείων, που θα δημιουργήσουν μια βάση οικονομικών δεδομένων και δεικτών που θα δίνουν κατεύθυνση και θα συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να μην λαμβάνονται επιχειρηματικές αποφάσεις στα τυφλά.

-Φυσικά θα υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τις τοπικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

-Στενή συνεργασία με το καταναλωτικό κοινό και τους θεσμικούς του εκπροσώπους σε μια διαρκή προσπάθεια να ανακαλύπτουμε και να καλύπτουμε τις τοπικές καταναλωτικές ανάγκες, να αναβαθμίζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι τοπικές επιχειρήσεις, να προσαρμόζουμε τις τιμές και να ενισχύσουμε με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας.

-Θεσμική συνεργασία με την τοπική δημόσια διοίκηση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κεντρικά θεσμοθετημένης γραφειοκρατίας, αναβαθμίζοντας την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία μεταξύ επιχειρηματία και τοπικών δημοσίων υπηρεσιών.

-Οριοθέτηση των υποδομών που πρέπει να δημιουργηθούν ή να αναβαθμιστούν από την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, κινητοποιώντας ταυτόχρονα και τους τοπικούς εκλεγμένους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας, προκειμένου σε βάθος χρόνου να αξιοποιηθούν οι σημαντικές δυνατότητες στον τουρισμό, στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και το εμπόριο, μετά την διασύνδεση με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Αυτό είναι επιγραμματικά το σχέδιο μας για την επόμενη ημέρα της εκλογής μας.

Θα το υλοποιήσουμε στο ακέραιο

-Γιατί πιστεύουμε στις συνεργασίες.

-Γιατί δεν έχουμε φοβίες και κόμπλεξ.

-Γιατί πιστεύουμε σε μια ανοιχτή και δημοκρατική διοίκηση.

-Γιατί εμπιστευόμαστε τις ιδέες και τις ικανότητες όλων των συναδέλφων.

-Γιατί το πρωί πρώτοι ανοίγουμε την πόρτα της επιχείρησης μας και τελευταίοι την κλείνουμε.

Στις 11 Δεκεμβρίου το επιμελητήριο αλλάζει διοίκηση.

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία !

sotiropoylos george 16

Τμήμα Παραγωγής ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 4539 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 15:40
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033