Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 18:04

Διαρκείς οι προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για άμεση αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας,  προκειμένου με ταχύτατους ρυθμούς να αποκατασταθούν οι ζημιές στις συγκοινωνιακές υποδομές  της Αιτωλοακαρνανίας και να  επιστρέψει η κανονικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών, που επλήγησαν προ ημερών  από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας  επικοινώνησε χθες, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, με τον Περιφερειάρχη  Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και συζητήθηκαν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία σε υποδομές, κατοικίες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Αποφασίστηκε να συνδράμει ο Στρατός με απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό στην γρήγορη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για την διευθέτηση ζητημάτων, ώστε έγκαιρα οι τεχνικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες μεταφοράς και εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έστειλε επιστολές στην Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης  Έφη Αχτσιόγλου, την  Υφυπουργό Οικονομικών   Κατερίνα Παπανάτσιου για διευκολύνσεις  πολιτών  και επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας σημειώνει: Οι  Δήμοι Ι.Π. Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θέρμου (Τοπικές Κοινότητες Αργυρού Πηγαδίου, Αμβρακιάς, Χαλικίου και Κοκκινόβρυσης) και Αμφιλοχίας (Δημοτικές Ενότητες Αμφιλοχίας, και Ινάχου) της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας επλήγησαν πρόσφατα από καταστροφικές πλημμύρες που προξένησαν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο πολλών αγροτικών  επιχειρήσεων. Συνάνθρωποι μας βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη αντιμέτωποι σε μια πρωτόγνωρη καταστροφή χάνοντας τις περιουσίες τους.

Στις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν και μέχρις ότου η καθημερινότητά τους αποκατασταθεί, θα παρακαλούσαμε, να προχωρήσετε στην θεσμοθέτηση μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και σε άλλες πληγείσες περιοχές της χώρας μας,  όπως :

  • Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής λοιπών φόρων, εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών
  • Παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ (με έκδοση απόφασης από τον Διοικητή ΑΑΔΕ) και καταβολής φόρου που προκύπτει από αυτές για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις παραπάνω πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • Αναστολή για ένα εξάμηνο καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών,  φυσικών και νομικών προσώπων με κατοικίες ή έδρα επιχειρήσεων στις παραπάνω πληγείσες περιοχές
  • Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
  • Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, με έναρξη από την 1η του μήνα (Δεκέμβριος 2017)κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

Οι εισφορές  (ασφαλιστικές και φορολογικές) να εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έναρξη από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Ακόμη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και στον Πρόεδρο του ΔΣ του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Κ. Χρηστάνη απέστειλε ο Απόστολος Κατσιφάρας για την ανάγκη της ενεργοποίησης μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την περίπτωση της σοβαρής βλάβης που έχει υποστεί η Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στην περιοχή της Κλεισούρας, λόγω έντονων φαινομένων αστάθειας πρανών, επικινδυνότητας καταπτώσεων, κατολισθήσεων και εδαφικών υποχωρήσεων, εξαιτίας της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

 

Διαβάστηκε 921 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.