Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:20 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 22:47

Αιτωλ/νία: Στροφή στην γη και στις αναγκαστικές επενδύσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενοικιάζουν τα εξοχικά τους οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στα τουριστικά μέρη του νομού.

Στροφή στην γη και στις αναγκαστικές επενδύσεις 

Υπό τον φόβο να μην χάσουν τα χρήματά τους οι αγρινιώτες και οι αιτωλ/νάνες εστράφησαν στην αγορά γης για την καλλιέργειά της και την ανάπτυξη οικόσιτων ζώων. Oι αγοροπωλησίες γίνονται πλέον κάτω των αντικειμενικών αξιών. Ανύπαρκτες οι εμπορικές αξίες.

Η ανασφάλεια έχει κυριαρχήσει στον κόσμο και μάλιστα η επιθυμία κάποιον να μην χάσουν, έστω και τα λιγοστά χρήματά τους, επιτάχυνε την έρευνα αγοράς που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επένδυση, η οποία δεν αποσκοπεί πουθενά αλλού παρά στην αξιοποίηση των χρημάτων τους, αφού ο φόβος για κάποιο πιθανό κούρεμα καταθέσεων είναι έκδηλος.

Ένα ποσοστό αυτών που θέλουν να επενδύσουν αμέσως με το που ανοίξουν οι τράπεζες ή πρόλαβαν να επενδύσουν πριν τα capital control, που ίσως αγγίζει το 50%, έχει στραφεί στην αγορά γης. Οι αγοραστές αυτοί, εκτός του ότι θέλουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα τους, όπως οι ίδιοι θέλουν και να γλυτώσουν κάποιο πιθανό κούρεμα καταθέσεων, προσπαθούν να καλυφθούν και ψυχολογικά με την πρόφαση πως μπορούν ανά πάσα στιγμή να καλλιεργήσουν την γη τους με οπωροκηπευτικά ή να την χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη οικόσιτων ζώων. Οι μικροεπενδυτές της κατηγορίας αυτής δαπανούν περίπου στα πέντε με έξι χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ενός στρέμματος γης, ενώ ο κύριος όγκος αυτών των επενδυτών γης δαπανά τριάντα με σαράντα χιλιάδες ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση γίναμε μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες κατά το ρεπορτάζ μας, ενδιαφερόμενου από την περιοχή του Ξηρομέρου που ήθελε να αγοράσει στην περιοχή του Αγρινίου έκταση γης με σπίτι μέσα, για να μπορεί να καλλιεργήσει και να αναπτύξει οικόσιτα ζώα.

Η επόμενη κατηγορία, μετά την αγορά γης, η οποία έχει υποστεί καθίζηση της τάξης του 50%, είναι αυτή των επενδυτών που αγοράζουν οικόπεδα είτε για να χτίσουν μια μονοκατοικία, όπως συνηθίζονταν τα τελευταία χρόνια στην πόλη, ή για επένδυση ή για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, κάτι που στην περιοχή του Αγρινίου γίνονταν κατ εξοχήν στην Εθνική Οδό.

Οι αγρινιώτες και οι αιτωλ/νάνες επενδυτές, εκτός των παραπάνω, στράφηκαν και στην απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η γενική τάση στον κλάδο των κτηματομεσιτικών είναι πως όσοι επενδύουν, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ότι δηλαδή δεν έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής και μπορούν να το αποκτήσουν τώρα, έστω και με την αναγκαστική στροφή στην επένδυση, το φαινόμενο δηλαδή που έχει αναπτυχθεί κυρίως τους τελευταίους μήνες. Τα χρήματα που δαπανούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνούν πολλές φορές τις εβδομήντα χιλιάδες ευρώ.

Η εμπορική αξία πλέον έχει χαθεί τελείως και οι αγοροπωλησίες γίνονται κάτω της αντικειμενικής αξίας. Τα τελευταία χρόνια, η Περιμετρική Οδός στο Αγρίνιο από την περιοχή «Πλατανάκι» μέχρι και κοντά στο παλιό νοσοκομείο ήταν συνεχώς αναπτυσσόμενη και οι ζήτηση οικοπέδων ήταν πολύ μεγάλη. Στην παρούσα φάση, από τις εκατό χιλιάδες ευρώ που είχε φτάσει η πώληση ενός οικοπέδου (500 τ.μ) στην εν λόγω περιοχή και μετά από αρκετή πτώση στην τιμή του έφτασε να πωλείται πενήντα χιλιάδες ευρώ. Ζήτηση επίσης υπάρχει σε οικόπεδα που είναι κοντά στην θάλασσα. Για τις περιπτώσεις αυτές οι επενδυτές δαπανούν μέχρι και τριάντα χιλιάδες ευρώ, για να αποκτήσουν ένα οικόπεδο στο οποίο πολλές φορές θα τοποθετήσουν ένα τροχόσπιτο για να τους εξυπηρετεί να κάνουν κάποια μπάνια το καλοκαίρι.

Επίσης, μικρή μερίδα επενδυτών αναζητά καταστήματα προς πώληση, στον πυρήνα του κέντρου του Αγρινίου δίνοντας το μέγιστο ως τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα ενοίκια τόσο των καταστημάτων, όσο και των σπιτιών, έχουν πέσει τουλάχιστον κατά εκατό ευρώ μόνο τους τελευταίους μήνες. Σπίτια με ενοίκιο τετρακοσίων πενήντα ευρώ, πλέον έχει φτάσει στα τριακόσια πενήντα ευρώ, ή από τετρακόσια πενήντα ευρώ έχει πάει στα τριακόσια. Καταστήματα με ενοίκια χιλίων διακοσίων ευρώ έχουν πέσει στα χίλια ευρώ και των χιλίων ευρώ στα οχτακόσια με τους ειδικούς του κλάδου να τονίζουν ότι είναι δύσκολο να πέσουν επιπλέον τα ενοίκια, αφού τότε η ενοικίαση θα είναι ασύμφορη στους ιδιοκτήτες λόγω της υπερφορολόγησής τους. Η πώληση σπιτιών έχει πέσει άνω του 50%. Ένα καινούριο διαμέρισμα που είχε ως τιμή πώλησης χίλια τετρακόσια ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τώρα πωλείται το τετραγωνικό εννιακόσια ευρώ. Ένα παλιό διαμέρισμα εκατόν είκοσι τετραγωνικών μέτρων, πλήρως ανακαινισμένο, πωλείται πλέον σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται έλλειψη στα νέα διαμερίσματα, αφού δεν κατασκευάζονται νέα ακίνητα, εν αντιθέσει με τα παλιά που υπάρχουν σε πληθώρα. Πολλές είναι επίσης και οι περιπτώσεις ενοικιαστών που δεν ενοικιάζουν τα σπίτια τους, αφού λόγω του χαμηλού ενοικίου και της υπερφορολόγησής τους η ενοικίαση είναι εντελώς ασύμφορη. Πέραν όμως των προβλημάτων αυτών προκύπτουν και πολλά άλλα. Πολλοί είναι οι έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που θέλουν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα και αν τα πουλήσουν δεν μπορούν να κάνουν χρήση των χρημάτων τους.

Πολλές είναι επίσης οι απούλητες εξοχικές κατοικίες, κυρίως σε περιοχές όπως η Λευκάδα, η Πογωνιά και η ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου. Αν και οι ιδιοκτήτες τους το τελευταίο χρονικό διάστημα στρέφονται σε νέες μορφές ενοικίασης, είτε για σεζόν, είτε χρονικής προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο εισόδημα. Αυτό παρατηρείται  έντονα και στην Αιτωλ/νία, αλλά όχι με του αγρινιώτες ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, αλλά με όσους διαθέτουν κατοικία στα τουριστικά μέρη του νομού ή με όσους κατάγονται από τον νομό και δεν ζούνε εδώ.

Κων/νος Χονδρός

πηγή: http://sinidisi.gr

Διαβάστηκε 3402 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.