Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:04 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 18:43

Κατά πόσο χωράει στο Αγρίνιο μια «έξυπνη πόλη»;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η σελίδα museum finder καταγράφει 3 μουσεία για το Αγρίνιο. Γιατί να μην περιλαμβάνονταν όλα τα αξιοθέατα σε μία εφαρμογή;

Η δεκαετία του 2000 και η ψηφιακή εποχή έφεραν κάποιες εξαγγελίες για καλύτερη διάδραση και αλληλοεξυπηρέτηση ανθρώπων και πόλης στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς όμως αυτές στην Ελλάδα έγιναν πραγματικότητα μόνο στην πόλη των Τρικάλων.

Το θέμα αυτό της έξυπνης πόλης τέθηκε θεωρητικά σε προηγούμενη ανάρτηση από μια συμπατριώτισσα μας, την ερευνήτρια στο ΙΤΥΕ Διόφαντος (σ.σ Ο συγκεκριμένος οργανισμός αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα) και Δρ Μηχανικό Υπολογιστών και Πληροφορικής Λίνα Γιαννακοπούλου ( δείτε εδώ το άρθρο αναλυτικά).

Αν επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε από την επιστημονική ορολογία στο δημόσιο λόγο τι είναι η έξυπνη πόλη και κυρίως αν και πως μπορεί να εφαρμοστεί στο Αγρίνιο., ίσως θα επικεντρώναμε σε συγκεκριμένα σημεία.

Αυτά θα ήταν η ολική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, η έκδοση πιστοποιητικών on line και οι γραφειοκρατικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή υποβολη οποιοδήποτε αιτήσεων ή χορηγήσεων αδειών κτλ.

Κομμάτι της «έξυπνης πόλης» θα μπορούσε να γίνει ο αισθητήρας σε κάδους απορριμάτων όταν γεμίζουν ώστε να ειδοποιείται αυτόματα η αρμόδια υπηρεσία .

Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι που λείπει στο Αγρίνιο είναι η παρουσία σταθμών με λογισμικό που να πλοηγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης για κάποιον επισκέπτη. Υπάρχει πολλές φορές το φαινόμενο να έρχονται επισκέπτες στην πόλη μας και να αναζητούν κάτι που να τους εντυπωσιάσει και να μην ξέρουν που να πάνε ( π.χ.Λίμνες, Δημοτική Αγορά κτλ).

Μια καλή προσπάθεια είναι το discoveragrinio. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει σαν την εικονιζόμενη περίπτωση των museumfinder, όπου μέσα στην πόλη του Αγρινίου η εφαρμογή αυτή καταγράφει 3 μουσεία.

Αυτά και άλλα πολλά που αφορούν συγκεκριμένα κύτταρα της οικονομικής δραστηριότητας μιας πόλης όπως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν. Για να μην περιοριστούμε όμως στα ευχολόγια καλό είναι να θέσουμε και τη διάσταση της πραγματικότητας. Κατά πόσο είναι εφικτά να γίνουν κάποια πράγματα, όταν ο ψηφιακός εγγραματισμός είναι χαμηλός, αφού η τρίτη ηλικία πλειοψηφεί στο Αγρίνιο;

Σίγουρα εικόνες όπως οι ατέλειωτες ουρές π.χ. στη ΔΕΗ και στις τράπεζες μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για την ψηφιακή ευχέρεια ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της πόλης μας. Αν όλοι αυτοί χρησιμοποιούσαν web banking θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο;

Σίγουρα όμως το ζήτημα «έξυπνη πόλη» θα επανέλθει για το νεότερο κομμάτι του πληθυσμού και σίγουρα σε όχι πιλοτικό στάδιο όπως μέχρι τώρα στα Τρίκαλα.

Μέχρι τότε ας αρκεστούμε στις ατελείωτες ουρές…

Λ.Υ.

koi-dei-oures

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3531 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 18:58
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.