logo small for menu

  • 1
facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton
Σάββατο, 20η Οκτωβρίου 2018, 6:43 πμ
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 00:02

Ένας στους δύο επιλέγει ιδιωτική ασφάλιση – Το 84% ανησυχεί για τις συντάξεις

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παρά την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις στο κρατικό ασφαλιστικό σύστημα και τη δραματική μείωση των συντάξεων, η αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι καθολική σχεδόν από το 84% του πληθυσμού. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για λογαριασμό της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με βάση την οποία ένας στους δύο (το 49%), εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρείες για την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων του. Αντίθετα, μόλις το 13% του ερωτηθέντων του δείγματος θεωρεί ότι τα χρήματά του αξιοποιούνται καλύτερα όταν τα διαχειρίζεται το κράτος, ενώ το 28% θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων.

Με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα «Απόψεις και αντιλήψεις στην ασφαλιστική αγορά» που καταγράφονται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έντονη είναι η πεποίθηση (με ποσοστό 85%) ότι οι κρατικές συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω. Η ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα η ανάγκη για καλύψεις υγείας αναδεικνύονται ως τρίτη βασική προτεραιότητα στην κατηγορία ιεράρχησης των προβλημάτων ενός μέσου νοικοκυριού, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα πληθυσμού 1.000 ατόμων, με αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά, καθώς συμπεριέλαβε άνδρες και γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 25-54 χρόνων σε πανελλαδική κλίμακα. Η δυσπιστία ως προς τη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης, αλλά και η ανάγκη για την ιδιωτική ασφάλιση είναι διάχυτη στο συντριπτικό τμήμα του πληθυσμού, που σε ποσοστό:

• 86% εκτιμούν ότι τα κρατικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι ασφαλές.

• 78% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

• 84% φοβούνται ότι τα Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον.

• 89% αναμένουν μείωση των κρατικών συντάξεων.

• 91% θεωρούν ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξη για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

• 62% δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κρατικές παροχές υγείας και

• 7 στους 10 αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

Πηγή γραφήματος : «Καθημερινή»

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρης Μαζαράκης υπογράμμισε τη σημασία των συμπερασμάτων για τη χάραξη της αναγκαίας στρατηγικής από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου οι υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλισης να «απαντήσουν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες θα επέλεγαν ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό προϊόν ποικίλλει. Οι απαντήσεις, ωστόσο, συγκλίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιλαμβάνεται την ιδιωτική ασφάλιση ως αναγκαιότητα. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό:

• 25% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θεωρούν την ιδιωτική ασφάλιση ως λύση για την εξασφάλιση των ιδίων και των οικογενειών τους, ποσοστό που φθάνει το 45% εάν υπολογιστεί η απάντηση αυτή ως δεύτερη επιλογή.

• 20% έως 30% ότι είναι αναγκαίο κακό.

• 14% έως 32% ότι εξασφαλίζει προστασία.

• 13% έως 27% ότι καλύπτει κάποια ανάγκη.

• 11% έως 22% ότι συνιστά υπευθυνότητα και πρόνοια για το μέλλον.

• 7% έως 12% ότι πρόκειται για πολυτέλεια.

• 6% έως 13% ότι συνιστά επένδυση.

• 5% έως 8% ότι είναι σπατάλη.

Αξιολογώντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κ. Μαζαράκης υπογράμμισε ότι «οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να είναι μια αξιόπιστη συμπληρωματική λύση και εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρείες όλο και περισσότερο για την υγεία και τη σύνταξή τους». «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης, ώστε όλο και λιγότεροι να θεωρούν την ιδιωτική ασφάλιση ως αναγκαίο κακό», σημείωσε και προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η συμβολή της εποπτείας, που διαμορφώνεται πλέον με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εξασφαλίζουν την υψηλή φερεγγυότητα του κλάδου.

Απογοήτευση για τις παροχές του ΕΣΥ

Η υγεία καταγράφεται ψηλά στις προτεραιότητες των αναγκών των πολιτών, που με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα έρχεται ως πρώτη επιλογή στο ερώτημα για το κατά πόσον είναι πιθανό να αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα το 44% απαντά ότι είναι πολύ πιθανό ή σχεδόν πιθανό να καταφύγει στο άμεσο μέλλον σε ένα ασφαλιστικό προϊόν υγείας, ενώ οριακά χαμηλότερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ζωής που ακολουθούν με 40% και τα προγράμματα σύνταξης με 39%. Το κρατικό σύστημα υγείας αξιολογείται από το 62% του πληθυσμού ως καθόλου ικανοποιητικό ή λίγο ικανοποιητικό, ενώ απογοήτευση εκφράζει το 66% του πληθυσμού, που θεωρεί ότι οι ιατρικές παροχές υγείας θα μειωθούν στο μέλλον, έναντι 26% που θεωρεί ότι θα αυξηθούν. Υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων –συγκεκριμένα 7 στους 10– που απαντούν ότι θα ήθελαν να εξασφαλίσουν καλύτερες παροχές υγείας μέσω ενός ιδιωτικού προγράμματος περίθαλψης. Να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν δίνονται με βάση την οικονομική τους δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, καθώς η έρευνα αξιολογεί τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις. Ετσι η επαλήθευση αυτών των προσδοκιών συνδέεται με τη βελτίωση των εισοδημάτων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πηγή: «Καθημερινή» – Ρεπορτάζ: Ευγενία Τζώρτζη

 

Διαβάστηκε 663 φορές
Agrinio Best Of

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Αφήστε σχόλιο...

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

 

mpampatsikos

fit ems

dimitra greka

manikas

prosfigas

mirgiannis banner

6p banner

giglas gym

panaitolikos1926

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

 liapis elastika
 
grivaswines

Εργασία στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Οκτ 20, 2018

Η τραγωδία του «Λένιν»!

in Αθλητισμός
Οκτ 20, 2018

Παιδί & Social Media

in Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις
Οκτ 19, 2018

Σε τελική φάση 16 έργα στον Δήμο Θέρμου

in Επικαιρότητα
Οκτ 19, 2018

Στις κάλπες οι γιατροί του Αγρινίου

in Επικαιρότητα
Οκτ 19, 2018

Νέες ανοιχτές θέσεις εργασίας στο Αγρίνιο

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 19, 2018

ΑΣΕΠ: Έτοιμες οι νέες προκηρύξεις «Κ» (Μόνιμοι)

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 19, 2018

Εξόφληση παραγωγής η/ε από ΑΠΕ

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας
Οκτ 19, 2018

Πληρωμή 18 εκατ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!
  • 1