Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα του ΤΕΕ – Σε πρώτο πλάνο το λιμάνι του Πλατυγιαλίου και το αεροδρόμιο του Ακτίου

Το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση των logistics στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με επιτυχία από το ΤΕΕ στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας! Μέσα από την εκδήλωση, αναδείχθηκαν στοιχεία, όπως ο ρόλος της γεωπολιτικής θέσης της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και η ανάγκη αξιοποίησης του Πλατυγιαλίου ως κόμβο διατοπικών μεταφορών, καθώς επίσης και του αεροδρομίου του Ακτίου.

Στην εκδήλωση, οι άνθρωποι της Ελληνικής Εταιρείας Logistics αποκάλυψαν στοιχεία που θα αποτελέσουν «οδηγό» για την Αιτωλοακαρνανία, καθώς, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τεράστιες.

logistcs1

Εκτός του τεχνικού κόσμου, στην εκδήλωση παρέστη ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Γιάννη Λύτρα και Νίκο Μπαλαμπάνη. Παρευρέθησαν επίσης οι υποψήφιοι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και Γιώργος Σωτηρόπουλος, όπως επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistic Νίκος Ροδόπουλος επισήμανε:

«Μέσα από την εκδήλωση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, προσπαθούμε να προωθήσουμε την εθνική στρατηγική πάνω στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της προόδου της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας. Από το 1997 είμαστε το πρώτο θεσμικό όργανο που δημιούργησε το πρώτο master plan για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα στην συνέχεια μέσω μονίμων επιτροπών και πλέον ως εθνικό συμβούλιο εφοδιαστικής αλυσίδας με την ελληνική πολιτεία ώστε να βοηθήσουμε τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη. Γνωμοδοτούμε και προσδιορίζουμε τις ανάγκες και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις επιχειρηματικές συνθήκες και τις υποδομές προς όφελος της χώρας. Το Αγρίνιο βρίσκεται σε ένα σημαντικό και σημασιολογικό γεωγραφικό σημείο, που του δίνει δύναμη να μπορεί να αναπτυχθεί σε ειδικού τύπου logistics όπως τα agrologistics, δεδομένου πως ο νομός παράγει το 14% της παραγωγής σε αγροτικά προϊόντα χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η κτηνοτροφία που επίσης είναι σημαντικός άξονας ανάπτυξης. Το λιμάνι του Αστακού έχει παραμεληθεί και μπορεί να παίξει ρόλο. Εξετάζουμε τα πάντα, είμαστε στην αρχή, θεωρούμε πως η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην πραγματικότητα. Η νομοθεσία σήμερα δεν βρίσκεται σε σημείο που να μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να επενδύσουμε τις γνώσεις μας και την προοπτική».

logistcs4

Ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Ψυλλιάς ανέφερε: «Παρακολουθούμε τον ρυθμό ανάπτυξης των logistics τα τελευταία 3 χρόνια σε όλη την Ελλάδα και διαπιστώσαμε από οικονομικά στοιχεία ότι αποτελούν το 11% του ΑΕΠ και μέσω της χώρας μας διακινούνται 24 εκατομμύρια κοντέινερ μεγέθους 20 ποδιών μήκους. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την καταλληλότητα της περιοχής από γεωστρατηγική – γεωπολιτική άποψη, γιατί υπάρχει το λιμάνι του Αστακού, το αεροδρόμιο του Ακτίου, που οι πληροφορίες λένε ότι θα επεκταθεί και για επαγγελματικές μεταφορές. Μετά τον τουρισμό, τα Logistics είναι ο μεγαλύτερος πόλος ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει ολική επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα της περιοχής, καθώς θα του δώσει έτοιμο το αγροτικό δίκτυο. Υπάρχει και ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν αποθήκες και δεν υπάρχει κάποιος τρίτος που να μπορεί να αποθηκεύσει τα προϊόντα του μέχρι να φύγουν για διανομή ή εξαγωγή. Πλέον υπάρχει το περιθώριο να γίνεται συσκευασία και για τρίτους»

Κων/νος Χονδρός

logistcs2

logistcs3

sinidisi.gr