Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  11:18 μμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 09:42

O Aγρινιώτης φιλόλογος και πνευματικός άνθρωπος Κώστας Τριανταφυλλίδης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θλίψη προκάλεσε η είδηση πως «έφυγε» από τη ζωή ο Συνταξιούχος Λυκειάρχης, Φιλόλογος και πνευματικός άνθρωπος του Αγρινίου Κώστας Τριανταφυλλίδης, σε ηλικία 88 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί το Σάββατο στις 2.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Ποιος ήταν ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και ποια η πνευματική προσφορά του 

Ένα σύντομο βιογραφικό του Κώστα Τριανταφυλλίδη, βασισμένο σε στοιχεία που συνέλλεξαν οι κυρίες Κολοβού Φρίντα, Σπυρέλη Χρυσούλα και Μικέλλη Βαρβάρα και παρουσίασε ο Παν. Δρέλιας στη εκδήλωση του Ομίλου «Κ. Χατζόπουλος» στο Παπαστράτειο μέγαρο την 19-11-16. (Αναδημοσίευση από epoxi.gr):.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης του Ιωάννη και της Γεωργίας Σωτηροπούλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο τον Μάϊο του 1929. Μεγάλωσε με τις δύο αδελφές του Ειρήνη και Τασία στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μεσολογγίου, κοντά στο σταθμό του τρένου. Αγαπημένη του δασκάλα στο 4ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου, ήταν η Μαρία Παπασταματίου, μητέρα του αξέχαστου στιχουργού και ποιητή Πυθαγόρα.

Φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου με Γυμνασιάρχη τον Αθανάσιο Παπασωτηρόπουλο και φιλόλογο τον Θεόδωρο Ντετόπουλο, τον οποίο αποκαλεί μέντορά του. Ανήσυχο και καλλιτεχνικό πνεύμα από νωρίς, μετέχει στην μαθητική παράσταση «Παπ’ Αλέξης Δηματάς». Για ιστορικούς λόγους, αναφέρουμε ότι ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1947 αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση τριών Συλλόγων Διδασκόντων: Γυμνασίου Αρρένων, Γυμνασίου Θηλέων και Μέσης Εμπορικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε δε στο θέατρο ΤΙΤΑΝΙΑ. Ο ίδιος γράφει, σε παλαιότερο τεύχος της «Ρίζας Αγρινιωτών», ότι είχε την τιμή να ενσαρκώσει ως ηθοποιός τον Βραχωρίτη μάρτυρα ιερέα Αλέξη Δηματά στην απελευθέρωση του Αγρινίου. Μαζί του έπαιξε και ο Πυθαγόρας Παπασταματίου.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε στην Μέση Εκπαίδευση σε σχολεία του Μεσολογγίου και του Αγρινίου. Στη δεκαετία του 1950, ως νεοδιόριστος καθηγητής, έφερε νέα πνοή στο μεταπολεμικό σχολείο. Κατόρθωνε με τις διδακτικές του προσεγγίσεις να δίνει ένα δείγμα ατόφιας πνευματικής ομορφιάς. Παράλληλα, στις εκδηλώσεις της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, η οποία τότε ήταν βασικός φορέας Πολιτιστικών Δράσεων, κατόρθωνε με τον λόγο του, που όπως εύστοχα γράφτηκε είχε «την αχλύ του ονείρου και την ευκρίνεια της εγρήγορσης», να εμπνέει και να οδηγεί τους ακροατές στην άμεση βίωση του κόσμου.
Το 1993 νυμφεύτηκε την αείμνηστη Λένα Γιαννακοπούλου, καθηγήτρια στο Πάντειο πανεπιστήμιο και συγγραφέα. Συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Γυμνασιάρχη και από τότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Όλα τα χρόνια το ενδιαφέρον του δεν ήταν στραμμένο μόνο στη φιλολογία, αλλά και στην μελέτη και έρευνα. Υπήρξε – κατά γενική ομολογία- ένθερμος ελληνιστής και ερευνητής με πάθος για την ανάδειξη των αρχαίων και βυζαντινών μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας. Πολλές ήταν οι επισκέψεις του στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Έτσι έδειχνε την αγάπη αλλά και το ενδιαφέρον για την ιστορία της γενέθλιας γης.
Λιτός και χαμηλότονος, εγκρατής και συνεσταλμένος, αφενός, αλλά συγχρόνως φιλομαθής και πνεύμα ανοιχτό πέρασε τη ζωή του μελετώντας και γράφοντας. Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες που διοργάνωσαν οι φορείς της πόλης.
Επίσης ανέπτυξε και αξιόλογη πολιτισμική δράση, μετέχοντας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Αγρινίου. Το 1983 επί Δημαρχίας του αείμνηστου Στέλιου Τσιτσιμελή έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, με μέλη τους Γεράσιμο Παπατρέχα και Γιώργο Μικέλλη
Ακόμη συνεργάστηκε με τη Γυμναστική Εταιρεία στο Τμήμα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων της.
Το πέρασμά του θα μείνει ανάμνηση γνήσιας αγάπης και διαρκούς σεβασμού από την κοινωνία του Αγρινίου.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
Το δημοσιευμένο και αδημοσίευτο έργο του διακρίνεται για τον ποιητικό στοχασμό του.
Α. Στο διαδικτυακό τόπο της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ έχουν καταγραφεί δυο αυτοτελή έργα του και πέντε συνεργασίες του σε συλλογικους τόμους:
Το 1994 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός ο τόμος δοκιμίων του με τίτλο ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ. Στα περιεχόμενα του βιβλίου ανήκουν οι 4 ενότητες: Ακροβασία, Αναγνώσεις, Το Εύσχημο Σχήμα, Χθες και σήμερα.
To 2004 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ευθύνη ο επόμενος τόμος δοκιμίων με τίτλο ΤΑΜΕΙΟΝ. Εδώ διακρίνουμε ξανά 4 ενότητες: Η Ακριβή Μυχιότης, Η Αξιολογία Του Προσώπου, Ελληνικότης, Περί Ποιήσεως Τινά.
Στο περιοδικό Ευθύνη έχουν δημοσιευθεί τα αξιόλογα κείμενά του: Προσφορά στον Άγγελο Τερζάκη, Πρόσωπο και είδωλο του Γ. Θέμελη, Καταθέσεις για τον Χρήστο Μαλεβίτση, Η πορεία της ποιήτριας Ζωής Καρέλλη, Σπουδή στον ποιητή Γ. Θ. Βαφόπουλο
Β. Εκτός από τα ανωτέρω υπάρχουν διάσπαρτα δοκίμιά του σε Πρακτικά Επιστημονικών Συνεδρίων και στα περιοδικά Εμβόλιμον, Ευθύνη, Παρουσία, Ίβυκος, Ρίζα Αγρινιωτών, Νέα Εστία, καθώς και στις Αθηναϊκές εφημερίδες Καθημερινή και Ελευθεροτυπία.
Στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Συνεδρίου που είχαν συνδιοργανώσει το 1993 Ο Δήμος Αγρινίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Φιλολογικός Όμιλος «Κώστας Χατζόπουλος», υπάρχει δημοσιευμένη η πρωτότυπη εισήγηση του Κώστα Τριανταφυλλίδη «Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος και το πνεύμα της μουσικής»
Στο ένθετο τεύχος «ΙΣΤΟΡΙΚΑ», της εφημερίδας Ελευθεροτυπία(26.09.2002) με αφιέρωμα «Αγρίνιο, η πόλη του καπνού», δημοσιεύεται το εξαιρετικό κείμενο του Κώστα Τριανταφυλλίδη «Κοινωνική και πνευματική αφύπνιση (Βραχώρι 1880 -1940)». Στο περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών οι συνεργασίες του ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε κείμενα, εκ των οποίων πολλά έχουν ως θέμα την τοπική ιστορία. Ορισμένα έχουν αναρτηθεί από τον Γιάννη Βλασσόπουλο στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα του ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στην «Ανθολογία Αιτωλοακαρνανικής Λογοτεχνίας»(έκδοση του περιοδικού Εμβόλιμον) και στην «Ανθολογία Αιτωλ/νων Λογοτεχνών (1821-2002)»(έκδοση Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών.
Κριτικές για το έργο του έχουν γραφεί από πολλούς, με ενδεικτικό το κείμενο του μαθητή του, ποιητή και δικηγόρου Πάνου Καπώνη για τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, τον «φιλοσοφούντα συγγραφέα και κατ’ εξοχήν δοκιμιογράφο», όπως τον χαρακτηρίζει στο γνωστό βιβλίο του «Πρόσωπα στην ομίχλη».
Αναμφισβήτητα ο Κ. Τριανταφυλλίδης δεν ήταν μόνο λογοτέχνης αλλά και σπουδαίος εκπαιδευτικός. Λέγεται ότι «η διδασκαλία του μάγευε τους μαθητές του, τόσο που δεν άκουγαν το κουδούνι και δεν ήθελαν να βγουν διάλειμμα».
Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης ζει σήμερα στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι σ΄ ένα ηλιόλουστο σπίτι, μέσα στην πρασινάδα, όπου βιώνει τα χρόνια της ωριμότητας, έχοντας πάντοτε την μνήμη της γενέτειρας του, του Αγρινίου, ζωντανή και σφύζουσα. Ενθυμείται και νοσταλγεί, σκέπτεται και συλλογίζεται, γιατί αλλιώς- όπως ο ίδιος λέει – «στενεύει αφόρητα ο κόσμος».
Μέσα στους αναπόφευκτους περιορισμούς που επιβάλλουν σε όλους ο χρόνος και οι δυσκολίες ζωής, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης εξακολουθεί να είναι δέκτης υψηλών ποιοτήτων, ακόμα κι όταν η ψυχή του βυθίζεται μέσα στις πιο μυστικές και ευγενικές θλίψεις. Κι όλα αυτά γιατί έζησε πάντοτε με την βούληση του «αυθεντικώς υπάρχειν» χωρίς κραυγαλέα παρουσία, χωρίς πλαστούς εντυπωσιασμούς. Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο επηρέασε την κοινωνία του Αγρινίου, ταράζοντας την επιφάνεια των πραγμάτων και φέρνοντας στο φως νέες δυνάμεις της κοινωνίας.

Εις μνήμην του Κώστα Τριανταφυλλίδη παραθέτουμε ένα σχόλιο και παλιό ρεπορτάζ του Γιάννη  Γιαννακόπουλου για λογαριασμό του του Mega Channel για την Αγία Τριάδα Μαύρικα πριν την αναασκαφή, στο οποίο ομιλεί ο εκλιπών καθηγητής.

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αναφέρει:

«Το βίντεο αυτό είναι αφιερωμένο στον καθηγητή μου Κώστα Τριανταφυλλίδη ο οποίος είναι ένας από τους δασκάλους της γενιάς μου που του οφείλουμε το «ευ ζειν». Να είναι καλά ο αγαπητός μας καθηγητής.

Σε χρόνια δύσκολα που οι ιδέες και τα σκεπτικά ήταν ελεγχόμενα ο Τριανταφυλλίδης ήταν για μας μία όαση στην έρημο. Ηταν αυτός που μας βοήθησε να ανοίξουμε τα πανιά μας για το ταξίδι μας προς τη Ιθάκη. Κοσμοκαλόγερος ο ίδιος, σαν τον Παπαδιαμάντη,με το πνεύμα και τις ιδέες του μας βοήθησε να ταξιδέψουμε σε τόπους μακρινούς. Μας έδωσε τα κίνητρα να ανακαλύψουμε πολλά από τον εαυτό μας…
Το βίντεο αυτό γυρίστηκε το 1993, νομίζω, όταν ο φίλος μου Γιάννης Δημαράς ξεκινούσε την εκπομπή του «Πρωϊνό Παράθυρο» στο Μega Channel και μου ζήτησε να του προτείνω θέματα. Εστειλε λοιπόν στο Αγρίνιο τον οπερατέρ Αγγελο Ιατρού με τον οποίο κάναμε αρκετά θέματα. Φυσικά με τον Αγγελο γίναμε φίλοι και με βοήθησε πολύ ώστε να ασχοληθώ και εγώ σαν οπερατέρ.
Η επιμέλεια του βίντεο έγινε από τον φίλο Νίκο Μπάτση
Για την ιστορία να αναφέρω ότι στα κατοπινά χρόνια ο αείμνηστος καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάσης Παλιούρας πραγματοποίησε την ανασκαφή της Αγίας Τριάδας. Και ο Παλιούρας είναι από τους δασκάλους μας στον οποίο οφείλουμε «το ευ ζειν».

Δείτε το βίντεο εδώ:

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3876 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.