Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:51 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 21:44

"Μαρία Δημάδη" όλα τα επεισόδια της μίνι τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε απο την ΕΡΤ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο άρθρο αυτό μπορείτε να δείτε και τα οκτώ επεισόδια της μίνι σειράς "Μαρία Δημάδη" που προβλήθηκε απο την τηλεόραση της ΕΡΤ το 1987 και απαναπροβλήθηκε αρκετές φορές όπως και στις μέρες μας. Αρκετά σημαντικό να γνωρίσουν την ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας της πόλης μας οι Αγρινιώτες μαθητές κυρίως αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται.   

Κοινωνική σειρά εποχής 8 επεισοδίων διάρκειας 45 λεπτών. Διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Φ. Γελαδόπουλου Η ζωή της ηρωίδας της εθνικής αντίστασης Μαρίας Δημάδη, που εργαζόταν ως διερμηνέας στο γερμανικό φρουραρχείο του Αγρινίου κι έδινε χρήσιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο ΕΑΜ. Η δράση της στηριζόταν στην εμπιστοσύνη που της έδειχνε ο Γερμανός φρούραρχος Φον Τόρμαν και η οποία οφειλόταν στον έρωτα που έτρεφε προς το πρόσωπό της. Ωστόσο, ο αξιωματικός των S.S. Χάιντς, υποπτεύθηκε την αλήθεια και έστησε μια παγίδα με ψεύτικες πληροφορίες αποκαλύπτοντας το σύνδεσμό της με την αντίσταση, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να τη συλλάβουν και να την εκτελέσουν λίγες μόλις ημέρες πριν την απελευθέρωση...

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελληνική ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Πετρίδης ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ελένη Σάνιου (Ελένη Δημάδη) Χρήστος Πάρλας (συνταγματάρχης Φον Κόρμαν) Βασίλης Κολοβός (Καρούζος) Χρήστος Ζορμπάς (Λευτέρης) Δημήτρης Κοτζιάς (Χάιντς) Αργύρης Παυλίδης (Ανδρέας) Γιώργος Κυρίτσης (Μιλτιάδης ο οδοντίατρος) Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Παναγιώτης Βατούσης) Νίκος Γαροφάλου (Προκόπης ο φαρμακοποιός) Βασίλης Τσάγκλος (Θράσος) Παύλος Χαϊκάλης (Μιχάλης) Στράτος Παχής (δάσκαλος)

 

παραθέτουμε και ένα άρθρο απο το http://deneimaigosporatistyxis.blogspot.gr/

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Η Μαρία οργανώθηκε από τις πρώτες γυναίκες στον ΕΑΜ. Ήταν πολύ δραστήρια κι είχε μια ακτινοβολία στη δουλειά της. Με εντολή του ΕΑΜ μπήκε στη Γερμανική Κομμαντατούρα. Από το πόστο αυτό προσέφερε ανυπολόγιστες υπηρεσίες στον αγώνα. Οι Γερμανοί στο Αγρίνιο ζητούσαν τότε διερμηνέα για το φρουραρχείο του Αγρινίου. Κομψή, ευπαρουσίαστη και γλωσσομαθής είναι ο ιδεώδης άνθρωπος που μπορεί να εργαστεί ως μεταφράστρια των Γερμανών. Αποφασιστική και ριψοκίνδυνη η Μαρία δέχεται και αναλαμβάνει τη θέση. Έβγαλε άδεια από το Γερμανικό Φρουραρχείο για έρανο. Και στον έρανο έλαβαν μέρος ιερείς, κυρίες και κύριοι. Και στον έρανο στις 50.000 οκάδες καλαμπόκι και σιτάρι. Από αυτό εδόθη τότε στην Αλληλεγγύη 10.000 οκάδες και το υπόλοιπο στάλθηκε έξω στους αντάρτες. Αργότερα της δόθηκε η ευκαιρία, σαν γραμματέας της μαθητικής ΕΠΟΝ, να παίρνει μέρος σε συγκεντρώσεις γραμματέων όλων των κλαδικών οργανώσεων, για συντονισμό της δράσης.

Σε γράμμα της Άννας Παληγιαννοπούλου-Γκινάκου αναφέρεται: «…Θυμάμαι ένα χειμωνιάτικο βροχερό βράδυ του ΄43 στο σπίτι της μεγάλης ηρωίδας Μαρίας Χατζάρα που τουφεκίστηκε με τους 120 αγωνιστές τη Μ. Παρασκευή του ΄44. Αστραπές, βροντές, βροχή με το τουλούμι και αέρας δυνατός. Η πόρτα ανοίγει ξαφνικά και μπαίνει η Μαρία μουσκεμένη, στάζοντας. -Παιδιά, φυλαχτείτε! Ακούγεται η ζεστή φωνή της. Κι αμέσως δίνει ένα χαρτάκι με ονόματα, στη Χατζάρα. Αλλάζει λίγες κουβέντες μαζί της και φεύγει… Μείναμε όλοι άφωνοι! Τότε ακριβώς συνειδητοποιήσαμε το μεγαλείο της». Η Μαρία είχε γίνει περιζήτητη σε όλες τις γερμανικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό στα διάφορα γραφεία που την καλούσαν και συνεργάζονταν, άκουγε όλες τις συζητήσεις κι ακόμα διάβαζε αρκετά απόρρητα έγγραφά τους. Έτσι ανοίγονταν τεράστιες δυνατότητες να συγκεντρώσει μυστικά και πολύτιμα στοιχεία γύρω από τις μετακινήσεις και τα σχέδια των χιτλερικών.

Η τακτική των σημειωμάτων, που η Μαρία έδινε στον Παπαβαλή και που αποτελούσε μια τόσο ριψοκίνδυνη μέθοδο, σταμάτησε. Όλα τώρα γίνονταν με προφορική μετάδοση των μηνυμάτων. Αλλά σε περιπτώσεις που έπρεπε να μεταβιβάζει επίσημα έγγραφα εξαιρετικής σημασίας κείμενα, ακολουθούσε την παρακάτω μέθοδο: Καθώς έγραφε στη γραφομηχανή, χρησιμοποιούσε εντελώς άθικτα καρμπόν. Αφού δακτυλογραφούσε το κείμενο, παρέδινε στους ανωτέρους της τα χειρόγραφα, τα επίσημα έγγραφα και τέλος τα αντίγραφα. Έμεναν όμως στη Μαρία τα ολοκαίνουργια καρμπόν που σ’ αυτά ήταν καθαρότατα αποτυπωμένα τα μυστικά κείμενα. Αυτό δεν το υποψιάστηκαν ποτέ τους οι γερμανοί. Τα πολύτιμα καρμπόν, η Μαρία τα μεταβίβαζε στον ιερέα Παπαβαλή κι αυτός με τη σειρά του στο Γιώργο Γιαννούτσο.

Οι Γερμανοί όμως, τις παραμονές της αποχώρησής τους από το Αγρίνιο, που έγινε στις 14 του Σεπτέμβρη του 1944, ανακαλύπτοντας το ρόλο της, αποφάσισαν να την εκτελέσουν. Ποιοί την κατέδωσαν δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Οι πιθανότητες συγκεντρώνονται στον διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Τολιόπουλο, όργανα του οποίου διεκπεραίωσαν την απόφαση των Γερμανών έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος και απέναντι σχεδόν από τις εκεί φυλακές. Η Μαρία ήταν τότε 37 χρόνων.

«Στη Μαρία Δημάδη, χρωστάει η κοινωνία του Αγρινίου πολλά. Χάρη στις ενέργειες της Μαρίας κανένας εβραίος δεν πιάστηκε στο Αγρίνιο. Όλοι τράβηξαν το δρόμο του βουνού. Το δρόμο του Αγώνα!...»

Διαβάστηκε 15837 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 00:38
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.