Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:12 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 18:43

Ιστορίες από έναν παλαιοπώλη του Μεσολογγίου (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Βασίλης Τσαρούχης εξιστορεί τα δύσκολα παιδικά χρόνια και τις μνήμες της κατοχής, αλλά και τις εμπειρίες του από το επάγγελμα του παλαιοπώλη.

Ο Βασίλης Τσαρούχης γεννήθηκε το 1934 την Αρτοτίβα Ναυπακτίας όπου έζησε μέχρι το 1949 αφού σε ηλικία 15 ετών έφυγε με τον θείο του για την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα εργάστηκε ως παλαιοπώλης στο Μοναστηράκι (οδός Αιόλου 9) όπου γνώρισε εκ των έσω τον χώρο του εμπορίου και τα αρχαία αντικείμενα της εποχής, όπως φορεσιές και κοσμήματα που τότε οι άνθρωποι τα πετούσαν.

Μετά από 11 χρόνια στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το 1960, επέστρεψε στο Μεσολόγγι όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα και έκτοτε διατηρεί ένα βιβλιοπωλείο σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Πλέον, σε ηλικία 83 ετών κατέχει την μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων που αφορούν το Μεσολόγγι, συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές και γενικά απολαμβάνει τους κόπους της ζωής του μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του που έχουν την τύχη να ακούν τις μοναδικές ιστορίες του.

Σε μια σπάνια καταγραφή του Νίκου Πλακίδα, ο Βασίλης Τσαρούχης μιλά για τα δύσκολα παιδικά χρόνια στο ορεινό χωριό της Ναυπακτίας, για τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, το πέρασμά του από την Αθήνα καθώς και τις εμπειρίες του από το επάγγελμα του παλαιοπώλη.

 

Με συντροφιά την γκλίτσα του σε κάθε περιδιάβαση.
Πάντα μπροστάρης στις Γιορτές Εξόδου και του Άη Συμιού
Στη Κόκκινη Πλατεία (Μόσχα) το 1998 με τον Νίκο Πλακίδα

Πηγή: iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 2084 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.