Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  9:59 μμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 19:26

Η Αlpha Bank «μποϊκοτάρει»(;) τις συζητήσεις για το Πλατυγιάλι [HDvideo]

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

-Εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας εκτίμησε πως στο «βωμό» του τιμήματος ενδεχομένως να απορρίφθηκαν προτάσεις για το Πλατυγιάλι


-Αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, όπως το Πλατυγιάλι, προβλέπουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Τραπεζών


Το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό για πολλά χρόνια ήταν η λυδία λίθος για το αναπτυξιακό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας. Παρά τα κατά καιρούς σχέδια και τις επενδυτικές προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι, το μοναδικό στο είδος του λιμάνι, αφού διαθέτει και τη μοναδική Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή στην Ελλάδα, παραμένει ανεκμετάλλευτο και χωρίς την κατάλληλη οδική πρόσβαση. Το λιμάνι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη ιδιοκτησία της Αlpha Bank (κατά κύριο λόγο) και της «Πειραιώς», που πήραν τη θέση του χρεοκοπημένου σχήματος που διαχείριζονταν παλιότερα το λιμάνι. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει ίδια.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής, που συμμετέχει ως ex officio μέλος του ΔΣ της ΝΑΒΙΠΕ, ανέφερε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες για τον απολογισμό της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, πως γίνονται προσπάθειες για να αλλάξει τη γνώμη της Αlpha Bank σε σχέση με το Πλατυγιάλι. «Δυστυχώς η Αlpha Bank το αντιμετωπίζει έως τώρα ως αστικό ακίνητο, δεν είναι τέτοιο, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νομό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Τσιχριτζής και στη συνέχεια ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε: «από όσα έχω αντιληφθεί δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά η πώληση και μόνο». Ενώ αναφορικά με τις προτάσεις επένδυσης – πώλησης του λιμανιού ξάφνιασε λέγοντας «βλέπω ότι παρά πολλές φορές μποϊκοτάρει και συζητήσεις που θα μπορούσαν να προχωρήσουν, εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να το πουλήσει, όπως έκανε με το «κτήμα Μέρλιν» στην Κέρκυρα και το ζητούμενο είναι προφανώς η τιμή. Αυτό έχω αντιληφθεί, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν νόμιζω ότι κάνω λάθος…»

Τα όσα είπε ο Π. Τσιχριτζής λέγονται για πρώτη φορά δημόσια. Βεβαίως αναμενόμενο είναι οποιοσδήποτε πωλητής να θέλει να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πάντως με την αναφορά του έθεσε και τη διάσταση πως στο «βωμό» του τιμήματος ενδεχομένως να απορρίφθηκαν προτάσεις για το Πλατυγιάλι που θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει. Επομένως, τίτλοι σχετικών δημοσιευμάτων που πριν ένα χρόνο περίπου σημείωναν πως «το Πλατυγιάλι βγαίνει στο σφυρί», θα πρέπει να ιδωθούν με τη μεταφορική έννοια. «Στο σφυρί» δεν σημαίνει εκποίηση… Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες του λιμανιού είναι οι τράπεζες τα πράγματα και για το Πλατυγιάλι γίνονται έως ένα βαθμό συγκεκριμένα μέσα από τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Σε αυτά με ορίζοντα το 2020 προβλέπεται μεταξύ άλλων αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Τέτοια περίπτωση είναι και το λιμάνι του Πλατυγιαλιού. Για παράδειγμα, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η αποεπένδυση από τις συμμετοχές των τραπεζών σε εταιρείες – ηγέτες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών («Νηρέας», «Σελόντα»). Μοιραία λοιπόν θα έρθει και η σειρά του λιμανιού στο Πλατυγιάλι. Το ζητούμενο είναι πόσο ακόμη θα αργήσει αυτή η στιγμή και κυρίως ποιο θα είναι το επενδυτικό σχέδιο της επόμενης μέρας.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 1065 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.