Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 13:47

Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας για το έπος του 1940 στο Μουσείο Τέχνης «Βάσω Κατράκη» (Τετ 25 - Τρι 31/10/2017)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Με το Χαμόγελο στα Χείλη»
Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας για το έπος του 1940 – ‘41.
25 – 31 Οκτωβρίου 2017, Κέντρο και Μουσείο Τέχνης «Βάσω Κατράκη» – Αιτωλικό.

Η European Caricature Club και το Γυμνάσιο Αιτωλικού συνδιοργανώνουν Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας στο Κέντρο και Μουσείο Τέχνης «Βάσω Κατράκη» – Αιτωλικό Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στις 25 – 31 Οκτωβρίου 2017, με την Υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον εκτίθενται φωτογραφίες από το μέτωπο – σκίτσα Κατοχής – πρωτοσέλιδα εφημερίδων – τίτλοι θεατρικών επιθεωρήσεων – πατριωτικά τραγούδια – λευκώματα γελοιογραφιών 1940 – ‘41 – αντιπολεμικές γελοιογραφίες «Για την ειρήνη».

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται:
• Εκπαιδευτικό εργαστήρι με γελοιογράφο – συνεργάτη της Λέσχης.
• Διαγωνισμός σκίτσου «Για την ειρήνη» από μαθητές όλων των Γυμνασίων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της Έκθεσης «ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛH»:

« Με το χαμόγελο στα χείλη» αντιμετώπισε ο υπερήφανος Ελληνικός λαός τις απρόκλητες επιθέσεις του φασιστικού καθεστώτος το 1940-1941. Ένα χαμόγελο συνόδευσε τη θέληση και την απόφαση των στρατευμένων και αμάχων να διαφυλάξουν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Με το χαμόγελο πολέμησε και νίκησε, με χαμόγελο αγωνίστηκε για την Απελευθέρωση. Όταν οι νίκες έρχονταν η μία μετά την άλλη στα βουνά της Ηπείρου, το χαμόγελο έγινε γλέντι, ειρωνεία, σάτιρα, κοροϊδία. Γελοιογραφίες, Ευθυμογραφήματα, Θεατρικές Επιθεωρήσεις, Ραδιοφωνικά Σκετς, Ανέκδοτα, Χιουμοριστικά ποιήματα, Σατιρικά τραγούδια, γέμιζαν την καθημερινότητα των αμάχων αλλά και του μετώπου της πρώτης νίκης του ελεύθερου κόσμου απέναντι στον πανίσχυρο Άξονα και που κατέπληξε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Οι Γελοιογράφοι από τις χώρες του ελεύθερου κόσμου ύμνησαν το απαράμιλλο φρόνημα και την πολεμική αξία του Έλληνα πολεμιστή, με έμπνευση, φαντασία, αισθητική, πνεύμα, σατίρισαν και εξευτέλισαν τον εισβολέα που θέλησε να κατακτήσει ένα πανάρχαιο πολιτισμό υποδουλώνοντας έναν αδάμαστο λαό. Τα ευρηματικά σκίτσα της έκθεσης, προβάλλουν τις μικρότητες του αντιπάλου αλλά και τη μεγαλοσύνη του λαού μας.

Γελοιογράφοι 1940: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Φωκίων, ΜΠΕΖΟΣ Κώστας, ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ Σταμάτης, ΠΑΥΛΙΔΗΣ Παύλος, ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ Νίκος, ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Σοφοκλής, ΜΑΣΤΙΧΙΑΔΗΣ Φώτιος, ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Αντώνης, ΣΕΡΒΟΣ Ιάσων, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Γλαύκος, ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Αντώνης. Γελοιογράφοι από όλο το κόσμο, πάλεψαν το ίδιο αποτελεσματικά στο επίπεδο της ψυχολογίας με τους μαχητές του πολεμικού μετώπου και ανέδειξαν το χαμόγελο ισότιμο συναγωνιστή του ηρωισμού των Ελλήνων. SMITH George (USA), KEM Brayan (BRITAIN), TANTI Maurice MALTA, WALKER Timothy (CANADA) , HERIGEST Antony(BRITAIN), BEKES Ratzin (INDIA), AKYOL Ercan (TURKEY)[…].

ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Διεθνείς γελοιογραφίες για την Ειρήνη

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ συμβάλλει με επιτυχία στην εδραίωση φιλειρηνικής συνείδησης. Τα ευρηματικά σκίτσα δημιουργών από όλο τον πλανήτη πληροφορούν, αποκαλύπτουν, σατιρίζουν, καταγγέλουν αλλά πάνω από όλα διακωμωδούν και εξευτελίζουν τον πόλεμο σε όλες τις εκφράσεις του.

Στην εποχή μας με τους αυξανόμενους εξοπλισμούς, με τις εμφύλιες συγκρούσεις, με τη σοβαρή πιθανότητα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, η Ειρήνη κυνδινεύει. Το χιούμορ μπορεί να υπερασπιστεί και να προβάλλει με επιτυχία πρωταρχικό αγαθό της ΕΙΡΗΝΗΣ.

 

Διαβάστηκε 3489 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.