Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 21:06

Ένα Ελληνοαραβικό Λαογραφικό Ινστιτούτο στις ΗΠΑ με αφετηρία τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ιστορία ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τότε που στις δύσκολες εποχές η Αγρινιώτισσα καταγόμενη από ποντιακή προσφυγική οικογένεια από τον Άγιο Κωνσταντίνο Ευαγγελία Συμεωνίδου-Μπακή αποφάσισε σε ηλικία 17 χρονών να εγκαταλείψει τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Αγρίνιο και να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν ακατόρθωτο εάν δεν κέρδιζε μία υποτροφία για σπουδές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πράγματι λοιπόν πραγματοποίησε το όνειρο της και σπούδασε δασκάλα στη Νέα Υόρκη και την Βοστόνη.

Το όνειρο της ήταν όμως να δημιουργήσει κάτι οργανωμένο που να μεταλαμπαδεύσει την Ελληνική Μουσική, Θέατρο και Λαογραφική Παράδοση . Άλλωστε η Ευαγγελία Συμεωνίδου-Μπακή κατάγονταν από μουσική-καλλιτεχνική οικογένεια: Ο παππούς της Ηλίας Συμεωνίδης διακρίθηκε ως μουσικός στην Μικρά Ασία και την Ανατολή όπου ζούσε απόδημος ελληνισμός. Μάλιστα ήταν τόσο αγαπητός από όλους, ώστε κατά το Μικρασιατικό διωγμό ο τούρκος διοικητής τον προειδοποίησε να φύγει για να του σώσει τη ζωή. Ο αδελφός της Δημήτρης ήταν ταλαντούχος τραγουδιστής που σαγήνεψε με τη λαϊκή φωνή του τους Έλληνες της ξενιτιάς  στα μουσικά κέντρα της Βοστώνης.

Η ίδια άλλωστε συμμετείχε στα μουσικά δρώμενα της γενέτειρας της του Αγρινίου σε χορευτικές παραστάσεις πριν φύγει για την Αμερική για τις πρώτες τις κολεγιακές σπουδές στο  Saint Basil’s Academy Teachers Training Institute, που ήταν κάτω από την εποπτεία της εκεί  Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής.

laografikompakismohedin

Η Παναγιώτα Μπακή- Mohieddin

Το έργο της συνέχισε η κόρη της Παναγιώτα Μπακή-Mohieddin, η οποία δημιούργησε το Ελληνοαραβικό Λαογραφικό Ινστιτούτο στη βάση αυτού που δούλευε η μητέρα της Ευαγγελία.
Το Ελληνοαραβικό Λαογραφικό Ινστιτούτο ( Hellenic Arab Folklore Institute, αρχικά HAFI) είναι το μοναδικό που υπάρχει στις ΗΠΑ. Σκοπός του είναι η σύζευξη και η σύνδεση μουσικών παραδόσεων Ανατολής και Ελλάδας, βασισμένο πάνω σε επιστημονικές λαογραφικές μελέτες. Μεταξύ άλλων διδάσκονται παραδοσιακή ελληνική μουσική και χορός της κοιλιάς, σε ένα πλαίσιο κουλτούρας με κοινό παρονομαστή τις αλληλοεπιδράσεις στην Μεσόγειο και την Ανατολή.
Στο πολυπολιτισμικό αυτό εγχείρημα συνδράμει και ο σύζυγος της Amer Mohieddin, που είναι επίσης μουσικός ανατολίτικων παραδοσιακών οργάνων όπως τουμπερλέκι.

22752878_861465426176_699476537_n

Το HAFI έχει πολλούς μαθητές, ενώ κάνει μελέτες και για την προέλευση των χωρών και την ιστορία των περιοχών της Ανατολής.  Στο HAFI έχουν μάλιστα πρόσβαση και ερευνητές από Πανεπιστήμια για να εμβαθύνουν στην λαογραφική έρευνα τους.Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια μετάφρασης παραδοσιακών Αιγυπτιακών τραγουδιών  που χόρευε η αντίστοιχης φημισμένη χορεύτρια της κοιλιάς  της Αιγύπτου, της Farida Fahmy . Το έργο αυτό το είχε ξεκινήσει η μητέρα της Ευαγγελία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο με μεταφρασμένα τα Αιγυπτιακά τραγούδια από τα αραβικά στα ελληνικά, προκειμένου να το μελετήσουν οι χορευτές που ενδιαφέρονται.

Όπως η Παναγιώτα Μπακή- Mohieddin στο agrinionews.gr  αναφέρει για το όλα εγχείρημα χρωστάει πολλά στον Μέντορά της   Nourhan Sharif ιδρυτή της αντίστοιχης Αιγυπτιακής Σχολής στη Νέα Υόρκη. Μαζί συνεργάζονται και κάνουν τα μεγαλύτερα σεμινάρια στις ΗΠΑ με ονόματα από Αίγυπτο, Λίβανο, Συρία Ελλάδα με διάφορους χορευτές, χορογράφους, μουσικούς κτλ.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού λοιπόν το ΗΑFI προσπαθεί να συζεύξει τις κουλτούρες της Ανατολής και της Δύσης. Έργο χρήσιμο τις δύσκολες μέρες αυτές που ο κόσμος αλλάζει. Το μόνο που μπορούμε είναι να ευχηθούμε στη συμπατριώτισσα μας καλή επιτυχία.
Περισσότερα για το Ελληνοαραβικό Ινστιτούτο εδώ:
https://www.facebook.com/HellenicArabFolkloreInstitute/

seminar1agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2983 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.