Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:28 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 17:13

Ο Απ. Κατσιφάρας προήδρευσε στην Ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής στο Ελσίνκι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την προεδρία της ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR,  που   συνεδριάζει στο  Ελσίνκι, στα πλαίσια της 45ης γενικής συνέλευσης της  CPMR συντόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσιφάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο που έχει παραχθεί και για το οποίο η Επιτροπή βραβεύτηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο με το αναγνωρισμένο διεθνές βραβείο του «Τοτέμ της Ειρήνης», για το εξαιρετικό της έργο, στην υποστήριξη της συνοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

«Η Επιτροπή μας έχει αναπτύξει μια αξιοθαύμαστη δραστηριότητα παρεμβάσεων και συνεργασιών και κινείται στην ίδια κατεύθυνση και συμμετέχει ενεργά στις κεντρικές πρωτοβουλίες και δράσεις της CPMR πάνω στα θέματα που επηρεάζουν όλους μας.

Κατά το προηγούμενο έτος, η Επιτροπή μας εξέδωσε Πολιτικές Δηλώσεις, εκφράζοντας  έτσι τις απόψεις της στα κύρια ζητήματα πολιτικής που ενδιαφέρουν: την οικονομική και  κοινωνική συνοχή, την εδαφική συνεργασία και την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη, αναδυόμενες στρατηγικές και πρωτοβουλίες, τις θαλάσσιες υποθέσεις, τον βιώσιμο τουρισμό, τις μεταφορές, την Πολιτική Γειτονίας, τη μετανάστευση, το νερό, την ενέργεια, το κλίμα, κλπ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Αναφορά έκανε ο κ. Κατσιφάρας και στον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Μεσογείου, αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη:  «Η Μεσόγειος διαδραμάτιζε ανέκαθεν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος, αλλά και επηρεαζόταν πάντα από τις πολιτικές, τα συμφέροντα, τις δράσεις, τις συνεργασίες ή τις αντιπαραθέσεις των κρατών που την περιβάλλουν.  Από την άλλη, η Ευρώπη, εξασθενημένη από την οικονομική και πολιτική κρίση,  βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πολύπλοκες προκλήσεις, στο εσωτερικό αλλά και στο  εξωτερικό της, που την έχουν οδηγήσει σε αδράνεια, εσωστρέφεια και υποχώρηση ως  προς το στρατηγικό της ρόλο της και επιρροή της.  Παραμένει επιτακτική η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική της ΕΕ  στον τομέα της μετανάστευσης, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική  προστασία των πλέον ευάλωτων μεταναστών, δηλαδή των παιδιών.  Έτσι, διαμορφώνεται ένα ασταθές και επισφαλές περιβάλλον, που ενισχύει την αβεβαιότητα, και τον φόβο. Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των συζητήσεων στις Βρυξέλλες και των φόβων, των ονείρων και των δυνατοτήτων στη Καμπανία, στη Μούρθια, σχεδόν οπουδήποτε αλλού. Όλα αυτά, ρίχνουν καύσιμο στις μηχανές του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού, του  φονταμενταλισμού και του εξτρεμισμού, και θέτουν σε κίνδυνο βασικές αξίες και αρχές  πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη, από τις οποίες περισσότερο  πλήττεται αυτή της Αλληλεγγύης.

Στη σημερινή Ευρώπη οι Οικονομικοί κανόνες επιβάλλονται άμεσα και δεν υπάρχει  κανένα περιθώριο για να ξεφύγεις. Όταν όμως πρόκειται για τον κανόνα της  Αλληλεγγύης, τότε αρχίζουν να μπαίνουν εξαιρέσεις και ενστάσεις. Έτσι, αντί να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια, πρέπει να αγωνιζόμαστε ώστε να αποτρέπονται τα χειρότερα σενάρια. Και πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε μαζί!», κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Το προεδρείο της ολομέλειας μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αποτέλεσαν ο Ντάβιντε Στράνζις Εκτελεστικός Γραμματέας της Διαμεσογειακής και ο Γιώργος Αλεξάκης Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για διεθνείς και ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Διαβάστηκε 1995 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.