Η ερευνητική ομάδα του Τορόντο εξέλιξε το γνωστό «τρίγωνο του Tweed» σε τετράγωνο, που στην πράξη εξαφανίζει τα εξωτερικά και εσωτερικά «σιδεράκια» που χρησιμοποιούμαι μέχρι και σήμερα στα δόντια

Με τα «φώτα» και τις γνώσεις ενός Αγρινιώτη προχωρά η επιστήμη της ορθοδοντικής! Τα πρώτα βήματα της επόμενης γενιάς στον τομέα αυτό, έχουν την υπογραφή του Αγρινιώτη Ορθοδοντικού Χρήστου Σχισμένου, του μοναδικού έλληνα στην ερευνητική ομάδα που φέρνει παγκοσμίως στον κλάδο της ορθοδοντικής την ακρίβεια και την υψηλή αποτελεσματικότητα, καθώς επίσης και την εξέλιξη της βασικής θεραπείας που «δουλεύουν» οι ορθοδοντικοί!

Ο Χρήστος Σχισμένος λοιπόν, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας της Πανεπιστημιακής Ορθοδοντικής Κλινικής του Τορόντο του Καναδά, προχώρησε με τις μελέτες του την εξέλιξη της επί μισού και πλέον αιώνα εδραιωμένης κεφαλομετρικής ανάλυσης του Dr. Charles h. Tweed που είναι από τους πρωτοπόρους της ορθοδοντικής επιστήμης. Η ερευνητική ομάδα του Τορόντο εξέλιξε το γνωστό «τρίγωνο του Tweed» σε τετράγωνο, που στην πράξη εξαφανίζει τα εξωτερικά και εσωτερικά «σιδεράκια» που χρησιμοποιούμαι μέχρι και σήμερα στα δόντια!

«Όλοι μας ως ειδικευόμενοι ορθοδοντικοί, διδαχθήκαμε και χρησιμοποιήσαμε την πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία. Και αυτό συνεχίζεται ως μέρος του προγράμματος σπουδών σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Άλλωστε, όποιος συνεχίζει να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις της Ορθοδοντικής ειδικότητας από τα επιστημονικά περιοδικά, σίγουρα θα συναντά μπροστά του και την πλάγια κεφαλομετρική εξέταση. Σκοπός λοιπόν αυτής της ερευνητικής μας προσπάθειας, είναι η ιχνηλάτηση της πλάγιας κεφαλομετρικής ακτινογραφίας να γίνει πιο γρήγορη, φιλική προς τον ορθοδοντικό και οι μετρήσεις να είναι ακριβείς ώστε να αναδειχθεί και πάλι η αξία της» δήλωσε στη «Σ» ο κ. Σχισμένος.

sxismenos

maselaki2

Μέσω της έρευνας των επιστημόνων, επιτεύχθηκε ο συνδυασμός σε μία μόνο ανάλυση, τόσο των σκελετικών στοιχείων, όσο και των μαλακών μορίων του ασθενή. Η σπουδαιότητα της εξέλιξης αυτής, έγκειται στο γεγονός ότι στο μυαλό του ορθοδοντικού πρέπει πάντα να είναι όχι μόνο η ευθυγράμμιση και η σωστή σύγκλιση των δοντιών, αλλά και η σωστή τους τοποθέτηση σε σχέση με το πρόσωπο του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση, το σχεδιασμό και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας σε ασθενείς με οπισθογναθισμό της κάτω γνάθου ή προγναθισμό της άνω γνάθου. Η κλινική αυτή εικόνα αφορά σχεδόν το 1/3 του ορθοδοντικού πληθυσμού και πρόκειται για την πλέον συχνή ορθοδοντική πάθηση που καλούμαστε να θεραπεύσουμε. Δηλαδή, αν η κάτω γνάθος είναι μικρότερη σε ανάπτυξη και σε πιο πίσω θέση από την άνω, τότε με τη βοήθεια της πλάγιας κεφαλομετρικής ανάλυσης, θα καθοριστεί εάν η υποβοήθηση της ανάπτυξης της κάτω γνάθου θα γίνει σε ένα ή περισσότερα στάδια, ώστε να προληφθεί η υπερβολική πίεση στην άρθρωση της γνάθου.

«Αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη νέα αυτή μέθοδο ανάλυσης Τετράεδρο (Tetrahedron). Η ερευνητική μας αυτή προσπάθεια έγινε αποδεκτή προς δημοσίευση στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Oral Health and Care του Καναδά (Στοματική Υγεία και Φροντίδα) με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.

maselaki1

Επιπρόσθετα, με τη χρήση ψηφιακής ακτινογραφίας υψηλής ανάλυσης, είναι εφικτό η ιχνηλάτηση και οι μετρήσεις να γίνουν αυτόματα, ενώ σε συνδυασμό δε με την τρισδιάστατη απεικόνιση, η οποία είναι διαθέσιμη και στο Αγρίνιο, η νέα ανάλυση που προτείνουμε μπορεί εύκολα να γίνει τρισδιάστατη για ακόμη μεγαλύτερη διαγνωστική αξία» τόνισε ο κ. Σχισμένος, ο οποίος συμπλήρωσε πως «σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα λειτουργικών μηχανημάτων, είτε κινητά είτε ακίνητα, όπως είναι ο ορθοδοντικός τους όρος για τη θεραπεία του οπισθογναθισμού της κάτω γνάθου. Χρήσιμο θα ήταν να αναφέρω για τους αναγνώστες, ότι, η πλέον πρωτοποριακή μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας με διάφανους νάρθηκες –η μέθοδος Invisalign- έχει συμπεριλάβει πλέον και αυτή τη δυνατότητα διόρθωσης του οπισθογναθισμού στους ασθενείς μας. Έχω μάλιστα της ιδιαίτερη τιμή να είμαι όχι μόνο ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ορθοδοντικών Invisalign αλλά και ένας εκ των 21 πιστοποιημένων χρηστών στην Ελλάδα των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει η μέθοδος Invisalign».

Κων/νος Χονδρός

sinidisi.gr