Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:27 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 21:58

Ο Δ/ντης του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Κος Κων/νος Μουτόπουλος στο AgrinioBestOf.gr μιλά για τα πλεονεκτήματα των σπουδών στις σχολές αυτές.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ λειτουργούν και φέτος παρέχοντας αρκετά εφόδια στους αποφοίτους για την διακδίκηση καλύτερων θέσεων και αμοιβών στην αγορά εργασίας. Η Χρύσα Σπαή μίλησε με τον Δ/ντη του οργανισμού στο Αγρίνιο Κον Κων/νο Μουτόπουλο για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr και παρουσιάζει πολλά χρήσιμα στοιχεία για υποψήφιους και όχι μόνο μαθητές.

moytopoylos diek oaed 02
Ποιες ειδικότητες θα διδάσκονται φέτος στο ΙΕΚ ;

Για φέτος έχουν εγκριθεί τέσσερις νέες ειδικότητες Α’ εξαμήνου οι οποίες είναι: α) Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών β) Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης (περισσότερο για γυναίκες) β) Τεχνικός Ποδολογίας γ) Καλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής και δ) Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

Πόσα εξάμηνα διαρκεί η φοίτηση σε κάθε μια από αυτές τις ειδικότητες;

Κάθε ειδικότητα στα Ι.Ε.Κ. διαρκεί τέσσερα εξάμηνα φοίτησης και έχουμε ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης το οποίο περιπου διαρκεί 6-7 μήνες (960 ώρες) το οποίο μπορεί να γίνει παράλληλα με το τρίτο – τέταρτο εξάμηνο ή αφού τελειώσουν τα μαθηματά τους κάνουν μετά την πρακτική.

Τα μαθήματα είναι πρωινές ή απογευματινές ώρες ;

Σε εμάς στα τμήματα Κομμωτικής έχουμε δύο μέρες πρωινά και τρείς απόγευμα και σε όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι πέντε φορές την εβδομάδα απόγευμα.

Κάποιες από αυτές τις ειδικότητες είναι επιδοτούμενες για μικρούς μαθητές;

Στα ΙΕΚ δεν υπάρχει επιδότηση, Υπάρχει όμως το τμήμα της μαθητείας το οποίο όμως για εμάς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Αναμένεται σύντομα να γίνει αυτό, όπου εκεί θα υπάρχει μια επιδότηση στο κομμάτι της πρακτικής μόνο.

Ένα παιδί που έρχεται από άλλο μέρος έχει την δυνατότητα να φιλοξενηθεί κάπου;

Όχι αυτό δεν υφίσταται. Στις δικές μας σχολές έρχονται παιδιά μεγάλων ηλικιών, τα οποία δουλεύουν ήδη και έχουν λυμένο το πρόβλημα διαμονής. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ΙΕΚ.

Τι δυνατότητες έχει ο φοιτητής όταν τελειώσει από αυτές τις ειδικότητες;

Παίρνοντας την πιστοποίηση από τα ΔΙΕΚ, καταρχάς δίνετε μια πριμοδότηση 150 μορίων σε κάθε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και ανάλογα την ειδικότητα που θα τελειώσει κάποιος, υπάρχουν οι οδηγοί επαγγελματικών δικαιωμάτων που τους δίνουν κάποια επαγγελματικά δικαιώματα για να μπορέσουν να προχωρήσουν επαγγελματικά πλέον την σταδιοδρομία τους και ανάλογα την προυπηρεσία που θα έχει ο ενδιαφερόμενος, αποκτά και κάποιες άδειες για να εξελιχθεί.

moytopoylos diek oaed 07

Οι ειδικότητες βγαίνουν σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής ή με κάποιο άλλο τρόπο;

Στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ζητάμε ειδικότητες ανάλογα την ζήτηση. Γιατί δεν έχουμε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συνεργαζόματε με τα ΚΠΑ (Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης) μας λένε που υπάρχει ζήτηση ή πολύ ανεργία και κινούμαστε έτσι ώστε να καλύψουμε αυτά τα κενά.

Όταν κάποιος ενήλικας έρχεται σε αυτά τα τμήματα και έχει κάρτα ανεργίας δικόπτεται η ανεργία του;

Όχι. Δεν υπάρχει αυτή η επίπτωση. Μπορεί να συνεχίσει να έχει την κάρτα ανεργίας κανονικά.

Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό;

Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ωρομίσθιοι σε όλα τα ΙΕΚ, Νέοι άνθρωποι, πτυχιούχοι, με όρεξη για δουλειά. Εκτιμούμε ότι γίνεται καλό έργο και δίνουμε εφόδια στα παιδιά ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερες προοπτικές εργασίας.

Μπορεί να εγγραφεί κάποιος τώρα στο ΙΕΚ;

Οποιος θέλει να έλθει να εγγραφεί μπορεί να έλθει καθότι υπάρχουν κάποια περιθώρια ακόμη. Να έχει μαζί του την Ταυτοτητά του, το Απολυτήριο Λυκείου και το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης. Τα τηλέφωνα της Γραμματέιας του ΙΕΚ ΟΑΕΔ είναι 2641032982.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http:\\AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 10766 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 02:01
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033