Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:41 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 17:05

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Απ. Παύλου στη Μεγάλη Χώρα.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση που διοργάνωσε o Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Πνευματικό Σύλλογο «Αγία Σκέπη», στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Απ. Παύλου στη Μεγάλη Χώρα.

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν Βυζαντινούς Ύμνους και τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία τα οποία απέδωσε η παραδοσιακή Χορωδία «Αγία Σκέπη» και η κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Ξεχωριστή νότα στη συναυλία αποτέλεσε η συμμετοχή της ψάλτριας - μουσικού από τα Χανιά κ. Τριανταφυλλιάς Μαζανάκη ενώ  η γερόντισσα Μαριάμ  με την αγγελική φωνή της έδωσε θεϊκή διάσταση.

Η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων: « Σε κάθε δύσκολη στιγμή μας «Παναγία μου» αναφωνούμε  και επικαλούμαστε τη βοήθειά Της.

Στο πέρασμα των αιώνων τόσο οι εικαστικές τέχνες όσο και η μουσική υποκλίνονται παγκοσμίως στο Πρόσωπό Της. Η  βυζαντινή - εκκλησιαστική μουσική είναι γεμάτη από τραγούδια - ύμνους στην Πα­ναγία. Αρκεί να θυμηθούμε το αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, τον  Ακάθιστο Ύμνο. Αλλά και καθώς προχωρούν οι αιώνες «στο σταυροδρόμι» αρχαιότητας -βυζαντινισμού και χριστιανοσύνης μπλέκεται και η ελληνική δημοτική παράδοση.  Πόσα δημοτικά τραγούδια δεν αναφέρονται στην Παναγία μας! Αλλά και τους ρεμπέτες ενέπνευσε! Όμως ενέπνευσε συγχρόνους μας ποιητές και μουσουργούς, όπως το Μάνο Χατζηδάκι το Νίκο Γκάτσο, τον βραβευμένο με Νόμπελ ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, τον Σταμάτη Σπανουδάκη…».

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό της η κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε  όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση  αυτής της εκδήλωσης και τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε η Παναγία να μας δίνει δύναμη και φωτισμό για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που περνάει η πατρίδα μας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν χορευτικά των πολιτιστικών συλλόγων Νεάπολης «Το Παλαιόκαστρο» και Λεπενούς «Ο Κατσαντώσης», ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Τ.Κ. Μεγάλης Χώρας κ. Γεώργιος Μέρκος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευθύμιος Χασιώτης, ο  πρόεδρος Τ.Κ. Νεάπολης κ. Κωνσταντίνος Πανίτσας, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. N. Καραπάνος, η πρόεδρος του συλλόγου Εθελοντών   Αιμοδοτών Αγρινίου κα Δήμητρα Αβράμπου κ.α..

Διαβάστηκε 1627 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.