Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  2:01 πμ
 
wm small
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 14:45

Εγκαινιάστηκε η Ιόνια Οδός, ο δρόμος που αλλάζει τη μοίρα της Δυτικής Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

cc12dc762dc28679c0524095ba487651_L

Είναι πολύ μεγάλη χαρά όταν βλέπεις, αυτό για το οποίο έγραφες για 10 χρόνια, να περνά στην καθημερινότητα μίας ολόκληρης περιοχής της Ελλάδας. Η Ιόνια Οδός, εγκαινιάστηκε πριν από λίγο με κάθε επισημότητα από τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και πλήθος επισήμων αλλά κι απλού κόσμου. Η ιστορία σήμερα γράφει ότι η Ήπειρος, έχει τον δικό της δρόμο που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της προς το καλύτερο. Για την Αιτωλοακαρνανία ισχύει το ίδιο και ήδη οι περιοχές αυτές μετράνε κέρδη πριν καλά-καλά ο δρόμος λειτουργήσει. Αυξήθηκαν οι διελεύσεις και σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία από τον παραχωρησιούχο στο ypodomes.com καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο περίπου 7.100 οχήματα αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τις προβλέψεις.

Σήμερα, ήταν όλοι στα εγκαίνια. Από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υποδομών και σχεδόν σύσσωμη την ηγεσία του Υπουργείου, βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, φορείς πολίτες, έζησαν αυτή την ιστορική στιγμή που η Ιόνια Οδός είναι επίσημα στην καθημερινότητα μας. Η χαρά και η ικανοποίηση ήταν εμφανής σε όλους και από σήμερα το κατασκευαστικό έργο περνά σε δεύτερη μοίρα και κυριαρχεί η λειτουργία. Εμπειρικά, μπορώ να σας αναφέρω ότι η διαδρομή Αθήνα-Ιωάννινα τηρώντας το όρια ταχύτητας είναι 3 ώρες και 40 λεπτά, και η διαδρομή Αντίρριο-Ιωάννινα 1 ώρα και 40 λεπτά. Η οδηγική εμπειρία είναι μοναδική ενώ η Ιόνια Οδός, άνετα κατατάσσεται πλέον όχι μόνο ως ένας σύγχρονος ασφαλής αυτοκινητόδρομος αλλά και ως ένας άξονας που περιβάλλεται από ασύγκριτη φυσική ομορφιά μιας και από τη θάλασσα του Πατραϊκου Κόλπου, συνεχίζεις βλέποντας τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, της λίμνες της Αιτωλίας, τα δάση της Άρτας και τους ορεινούς όγκους της Πίνδου μέχρι να φτάσεις στην πεδιάδα των Ιωαννίνων.

Φωτό epiruspost.gr
Φωτό epiruspost.gr

Στα σημερινά εγκαίνια έγινε λόγος για την ανάγκη της επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι τα Ελληνό-Αλβανικά σύνορα με την κατασκευή του Ιωάννινα-Κακαβιά, τη σύνδεση με την Πρέβεζα και τα Τζουμέρκα, το Αγρίνιο αλλά και την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου-φάντασμα της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία). Το βέβαιο είναι ότι η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου θα μεταμορφώσει άμεσα τις οδικές μεταφορές σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, θα μειώσει γεωμετρικά τις χρονοαποστάσεις και θα αναδείξει περιοχές που μέχρι σήμερα παρέμεναν «ερμητικά» κλειστές στον κόσμο. Ένας νέος εμπορικός δρόμος είναι πλέον διαθέσιμος.

Παραδόσεις τμημάτων: Από την περασμένη δεκαετία είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν οι παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας-Φιλιππιάδας. Από το έργο της παραχώρησης και σχεδόν 10 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στις 27 Δεκεμβρίου 2016, λειτούργησε το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 26χλμ από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία. Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 λειτούργησε το δεύτερο τμήμα Καμπή-Πέρδικα μήκους 37χλμ. Στις 12 Απριλίου λειτούργησε το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο. Την 1η Ιουνίου λειτούργησε το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα.

Στις 24 Ιουλίου λειτούργησε το προτελευταίο τμήμα Αμφιλοχία-Σελλάδες και στις 3 Αυγούστου το Πέρδικα-Ιωάννινα. Ο δρόμος των 196χλμ θα μπορεί να καλύπτεται σε μόλις 100 λεπτά, όταν για την ίδια απόσταση μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη απαιτούνταν τουλάχιστον 3 ώρες και 40 λεπτά.

Η κατασκευή του έργου ανήκει στην Ελληνική τεχνική εταιιρεία  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , έναν από τους μεγάλους τεχνικούς ομίλους της χώραςη οποία αξίζει να αναφέρουμε ότι στήριξε το έργο όχι μόνο μέσω της κατασκευής αλλά και με την ενοικίαση εκατοντάδων στρεμμάτων γης που λόγω των απαλλοτριώσεων είχαν μπλοκάρει, συντελώντας αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου που χωρίς αυτή την κίνηση θα ήταν ακόμα σε κατασκευή. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ακόμα και σήμερα στον έτοιμο πλέον δρόμο, υπάρχουν απαλλοτριώσεις που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΑ
Με τη λειτουργία όλου του άξονα θα τεθούν σε λειτουργία και οι σταθμοί διοδίων. Το ταξίδι για το σύνολο της Ιόνιας Οδού θα κοστίζει 12,45 ευρώ, ενώ από την Αθήνα το ποσό αυτό εκτοξεύεται σε 37,25 ευρώ.

Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στην Ιόνια Οδό, στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα είναι στην παρούσα φάση δυο: α) Κλόκοβας και β) Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι 2 από τις συνολικά 4 ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος της χώρας ενώνεται στο νότιο άκρο του με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ`επέκταση με την Ολυμπία Οδό και στο βόρειο άκρο του με την Εγνατία Οδό δημιουργώντας ένα συνεχόμενο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που μαζί με τον Αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη δημιουργεί το βασικό οδικό δακτύλιο της χώρας, καλύπτοντας όλες τις Ηπειρωτικές Περιφέρειες, εκτός από την Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης.

Τα ΣΕΑ είναι τέσσερα και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Ο λόγος της καθυστέρησης τους σύμφωνα με την παραχωρησιούχο είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων που έπρεπε να διαθέτουν το κάθε ΣΕΑ ξεχωριστά. Μειονέκτημα αυτή τη στιγμή η παντελής απουσία βενζινάδικων, οπότε μέχρι τη λειτουργία των ΣΕΑ θα πρέπει να έχετε φροντίσει να εφοδιάσετε το όχημα σας με καύσιμα.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ
Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:
-4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.
-4 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.
-77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις
-3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης

Από σήμερα το δρομολόγιο Αθήνα-Ιωάννινα (405χλμ) θα καλύπτεται σε μόλις 3 ώρες και 40 λεπτά (έναντι 6 ωρών), το Πάτρα-Ιωάννινα (207χλμ) σε μόλις 100 λεπτά, το Θεσσαλονίκη-Πάτρα (500χλμ) σε 4 ώρες και 30 λεπτά ενώ Ναύπακτος, Μεσσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα, Ιωάννινα, γίνονται προαστιακές αποστάσεις αλλάζοντας τα δεδομένα.

Μεγάλη οφελημένη και η Ηγουμενίτσα με το λιμάνι της που πλέον θα απέχει από την Αθήνα μόλις 4 ώρες δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τα νησιά του Ιόνιου Πελάγους που έρχονται πολύ κοντύτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ενώ οι ακτές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου αναμένεται να ωφεληθούν από την αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω της μεγάλης μείωσης της χρονοαπόστασης.

Η Ιόνια Οδός, διαθέτει σε όλο της το μήκος 2 λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ΣΕΑ (που ακόμα δεν λειτουργούν), χώρους προσωπικής υγιεινής, 24ωρη οδική βοήθεια κ.α.

Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο είναι η Σήραγγα Κλόκοβας μήκους 3χλμ, με τη διάνοιξη να γίνεται στο χρόνο ρεκόρ των 13 μηνών, το γρηγορότερο στην Ελλάδα και έναν από τους γρηγορότερους χρόνους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο (ως οδική σήραγγα).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Διαβάστηκε 1389 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 15:09
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.