Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:18 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 13:29

"Μάχη κατά των πελατειακών σχέσεων"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκτενή δημοσιεύματα για τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στη διοικητική μεταρρύθμιση φιλοξενούν οι γερμανικές εφημερίδες στις σελίδες τους.

Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις αποτύγχαναν συστηματικά εξαιτίας του φόβου των κυβερνήσεων μήπως οι πολίτες τους τιμωρήσουν γι' αυτό στις επόμενες εκλογέςΣτο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Με τριετές σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της χώρας και να την καταστήσει πιο αποτελεσματική. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη προβλέπει την καλύτερη εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, την πρόσληψη προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες, και τη μετάθεση θέσεων εργασίας σε τομείς όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Επιπλέον προβλέπεται η καταπολέμηση της διαδεδομένης οικογενειοκρατίας.

Μέχρι το 2020 οι δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν αποκομματικοποιηθεί και θα είναι ανεξάρτητες, υποσχέθηκε η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, υπεύθυνη για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί βασικό αίτημα των χρηματοδοτών της Ελλάδας. Το 2010 σχεδόν ένας στους πέντε απασχολούνταν στον δημόσιο τομέα. Από τότε ο αριθμός των ανθρώπων που απασχολούνται στο δημόσιο μειώθηκε κατά 18%».

Εν όψει ΔΕΘ

«Tο κόμμα του Μητσοτάκη κατηγορεί τον Τσίπρα ότι αναγνώρισε πολύ αργά πως η πολιτική της ΝΔ είναι η σωστή για τη χώρα»

Tο ίδιο θέμα σχολιάζει με αναλυτικό άρθρο υπό τον τίτλο «Μάχη κατά των πελατειακών σχέσεων» και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εδώ και δεκαετίες ο δημόσιος τομέας αποτελεί αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Επί παλαιότερων κυβερνήσεων ήταν σύνηθες να εξασφαλίζονται θέσεις του δημοσίου σε ψηφοφόρους.

Αυτό το πελατειακό σύστημα θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά αίτια για τα προβλήματα των ελληνικών προϋπολογισμών.

Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις αποτύγχαναν συστηματικά εξαιτίας του φόβου των κυβερνήσεων μήπως οι πολίτες τους τιμωρήσουν γι' αυτό στις επόμενες εκλογές. Το ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τώρα αυτή τη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αρχές Σεπτεμβρίου δίνεται ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της χρονιάς για τους κορυφαίους πολιτικούς: οι προγραμματικές εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα υπολείπεται σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής της, Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει εδώ και καιρό τον Τσίπρα να λάβει αποφάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Τώρα το κόμμα του κατηγορεί τον Τσίπρα ότι αναγνώρισε πολύ αργά πως η πολιτική της ΝΔ είναι η σωστή για τη χώρα».

Ούτε ανθρώπινο, ούτε χριστιανικό

Τον γερμανικό τύπο απασχολούν ιδιαίτερα οι νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ περί της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων. Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 δεν επιτρέπεται σε πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία υπό το καθεστώς της «επικουρικής προστασίας» να φέρνουν τις οικογένειές τους. Τώρα σε συνέντευξή του ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τάχθηκε υπέρ της παράτασης αυτού του μέτρου.

  Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau σχολιάζει τις δηλώσεις του Τ. ντε Μεζιέρ ως εξής: «Επειδή η CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και η CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) φοβούνται να μην χάσουν τους ψηφοφόρους τους στο AfD (σ.σ. το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία) έχει κανονιστεί εδώ και καιρό να μπορούν να φέρνουν τις οικογένειές τους μόνο εκείνοι που διώκονται πολιτικά και όχι οι πρόσφυγες πολέμου. Και οι Σύροι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. Γι' αυτό και η καγκελάριος συνειδητά επιλέγει να μην δίνει ελπίδες ότι μπορεί να αλλάξει κάτι. Και ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι η οικογενειακή επανένωση προσφύγων δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους Γερμανούς. Αυτό δεν είναι μόνο άτολμο, αλλά και ντροπιαστικό».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την εξέλιξη με τον ίδιο καυστικό τόνο: «Στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι CDU και CSU επικαλούνται την ιδιαίτερη προστασία που παρέχει το σύνταγμα σε οικογένειες και υπόσχονται να αγωνιστούν ακόμη περισσότερο γι' αυτές ‘ανεξάρτητα από την καταγωγή και τις συνθήκες διαβίωσης των γονέων'. Αυτό που ακούγεται τόσο ανθρώπινο και χριστιανικό είναι στην πραγματικότητα μια απάτη. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ το παραδέχεται εμμέσως. Όταν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της επανένωσης οικογενειών για πολλούς πρόσφυγες και μετά τον Μάρτιο του 2018, κάνει τελικά διακρίσεις με βάση την καταγωγή».

Πηγή: DW

http://www.zougla.gr

 

Διαβάστηκε 2554 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.