Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:30 πμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 17:09

Αφιερωμένη στα 95 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή η εκδήλωση ΚΚΕ στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στην πλατεία της προσφυγικής συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου στο Αγρίνιο. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 95 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο «Για μας λοιπόν δεν είναι άλλο από χαμοζωή; Μόχθος και Πόλεμος;».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικοαφηγηματικό χρονικό το οποίο συγκίνησε τον κόσμο. Στο χρονικό συμμετείχαν οι μουσικοί Νίκος Ίβρος (κόντρα-μπάσο), Παύλος Μπερμπερίδης (μπουζούκι-φωνή) και Ηλίας Ψιλάκης (κιθάρα-φωνή). Παράλληλα προβάλλονταν φωτογραφίες, γκραβούρες, πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη», όλα εκείνης της περιόδου που αποτύπωναν και με εικόνα τα δραματικά γεγονότα της εποχής.

Η εκδήλωση επίσης περιελάμβανε ομιλία από το Μανώλη Ποσοτίδη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Ο ομιλητής στην αρχή αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, ιδιαίτερα τους απογόνους των προσφύγων του 1922 καθώς τις νέες και τους νέους της συνοικίας, αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε η γενιά εκείνη παρά τις δυσκολίες: «δυσκολίες, που σήμερα δε πιάνει ο νους, μα κατάφερε με το κεφάλι ψηλά να ριζώσει σε αυτόν τον τόπο και μάλιστα με κάθε δικαίωμα να τον αποκαλεί τόπο της, αφού πρωταγωνίστησε σε κάθε αγώνα του λαού δίνοντας ακόμη και το αίμα της. Στις απεργίες των καπνεργατών, αργότερα στην εθνική αντίσταση και στην κορύφωση του ταξικού αγώνα με τον ΔΣΕ, αλλά και στα ξερονήσια και τις διώξεις επί χούντας, όντας συνοικία αριστερών πολιτικών φρονημάτων, εργατοσυνοικία παραδοσιακά».

Στη συνέχεια με αποσπάσματα από το βιβλίο «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, παρουσίασε με ζωντάνια την κοινή ζωή φτωχών εργαζομένων και εργατών, Ελλήνων και Τούρκων σε αντίθεση «με τους τσιφλικάδες και τους μπέηδες με τα ξεφαντώματα και το ραχάτι τους» αλλά και «τους μεγαλοαστούς Έλληνες της Σμύρνης, πολύπειροι και ξακουστοί, με σπίτια παλάτια».

Παρακάτω μίλησε για τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έπαιξαν ρόλο για τα γεγονότα της καταστροφής: «Για τους διωγμούς των Ελλήνων και Αρμενίων, υπεύθυνοι δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι. Οι συμπαγείς χριστιανικοί πληθυσμοί ήταν εμπόδιο για τους κεφαλαιοκράτες της Γερμανίας και τους άλλους. Πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή Βαγδάτης – Μοσούλης – Σμύρνης, ανάμεσα στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και τα πλούτη της Μικρασίας, εκεί πάνω κυλούσαν τα πιο άτιμα και πανούργα όνειρα των μονοπωλίων. Έτσι,…το ξένο κεφάλαιο μπούκαρε διψασμένο στο ξέφραγο αμπέλι της Τουρκιάς και πάλευε να κάνει πέρα κάθε αντίπαλο… ».

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις και αντιθέσεις, διεθνώς και στη χώρα μας, που δείχνουν μεταξύ άλλων και την επικαιρότητα του θέματος της εκδήλωσης.

1 4MAΝΩΛΗΣ ΠΟΣΟΤΙΔΗΣ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1631 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.