Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:01 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 17:53

Ανοιχτή επιστολή Νεκτάριου Φαρμάκη για το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου ενόψει σχετικών εξελίξεων στο Δήμο Αρταίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Περιφερειακός σύμβουλός Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Νεκτάριος Φαρμάκης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου – ανοιχτή επιστολή, την οποία κοινοποίησε προς: 

  • Γεώργιο Παπαναστασίου, Δήμαρχο Αγρινίου
  • Παναγιώτη Τσιχριντζή, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
  • Στυλιανό Μπλέτσα, Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
  • Γεώργιο Βαρεμένο, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΣΥΡΙΖΑ
  • Μαρία Τριανταφύλλου, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΣΥΡΙΖΑ
  • Μάριο Σαλμά, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΝΔ
  • Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΝΔ
  • Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας –ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ/ΠΑΣΟΚ
  • Νικόλαο Μωραΐτη , Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας- ΚΚΕ

 Η επιστολή έχει ως εξής: 

Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου: Ακούει κανείς;

κ.κ. Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

κ.Δήμαρχε Αγρινίου,

κ.Πρόεδρε του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

κ.Πρόεδρε του Τ.Ε.Ε Αιτωλοακαρνανίας

Δίπλα μας, στην Περιφέρεια Ηπείρου και δη στην Π.Ε Άρτας, φαίνεται πως τα πράγματα κινούνται κάπως πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και πληροφορίες, οι εκεί Διοικούντες κινούνται γρήγορα για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, ένα έργο –σταθμό για την περιοχή, η ολοκλήρωση του οποίου θα δώσει πολύ σημαντική ανάσα στην οικονομία του Δήμου Αρταίων, αλλά και ολόκληρου του Νομού. Μέσα μάλιστα Αυγούστου εγκρίθηκαν οι δαπάνες για τις μελέτες τεχνικής οργάνωσης κατασκευής του Πάρκου και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και για την σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/βιωσιμότητας. Σημειωτέον ότι έχει μπει ήδη η υπογραφή  της προγραμματικής σύμβασης για την έναρξη εργασιών κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον δήμαρχο Αρταίων και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Το Επιχειρηματικό Πάρκο πρόκειται να χωροθετηθεί στη θέση «Κρεκούκια» Αμμότοπου, ένα χιλιόμετρο από τον ομώνυμο ημικόμβο της Ιόνιας οδού. Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά στις μελέτες καταλληλότητας, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της εκτάσεως, που αναλαμβάνουν από κοινού οι τρεις φορείς. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια ενέταξε στον προϋπολογισμό της 500.000 ευρώ. Παράλληλα, οι πόροι για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης, την εκπόνηση δηλαδή μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 89.130,43€ θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κάπου εκεί αναρωτιέται εύλογα κανείς:  Μα γιατί σε άλλα μέρη υπάρχουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και όχι εδώ; Μήπως φταίει που είναι Πρωθυπουργός Αρτινός; Μήπως φταίει που εκεί ο Περιφερειάρχης αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και του επιχειρηματικού κόσμου και  ενεργεί προς το συμφέρον τους ή μήπως και τα δυο μαζί.

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγρίνιο αποτελεί συλλογικό αίτημα της κοινωνίας του Αγρινίου αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού, όπως αυτή εκφράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2016, τόσο από την πλευρά μου όσο και από το Δήμο Αγρινίου, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Τότε όλοι, είχαν επισημάνει την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια, είχαν εντοπίσει τις ατέλειες του χωροταξικού σχεδιασμού και είχαν επιφυλαχθεί για την ετοιμότητα της Περιφέρειας. Έκτοτε, καμία ενημέρωση. Μερικές παρεμβάσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος περί ακριβούς χωροθέτησης και τίποτε άλλο. Από κει και πέρα, «σιγή ιχθύος»…

Είναι φανερό ότι ΔΕΝ υπάρχει πολιτική βούληση ούτε εκ μέρους κυβερνητικών κύκλων  (λόγω μη παραχώρησης της υποδειχθείσας δημόσιας έκτασης) ούτε φυσικά εκ μέρους του Περιφερειάρχη που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είχε προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες αλλά και σε άσκηση πίεσης.

Είναι επίσης φανερό αλλά και θλιβερό όταν μικροκομματικές σκοπιμότητας, πάνε χέρι-χέρι με τη διοικητική ανεπάρκεια, πάντα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Γιατί το χειρότερο δεν είναι ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις ακόμα πάνω στο θέμα, αλλά το γεγονός ότι θα γίνει σε απόσταση περίπου 100 χλμ, ήτοι μέσω Ιόνιας Οδού, λιγότερο της μιας ώρας, ένα επιχειρηματικό Πάρκο, νωρίτερα από το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου, μειώνοντας έτσι σε κάποιο βαθμό την υπεραξία του. Πάλι δηλαδή θα «πληρώσουμε» την έλλειψη οράματος, την κωλυσιεργία, την μικροπολιτική λογική και την αδιαφορία των διοικούντων. Για μια ακόμα φορά , σε ένα αναπτυξιακό θέμα, θα έρθουμε δεύτεροι – και ποιος ξέρει ίσως και τρίτοι- σε έναν νευραλγικό τομέα, που το timing έχει μεγάλη σημασία.

Το «επιχειρείν» και η οικονομία απαιτούν εν έτει 2017, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, ευελιξία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και στρατηγικό σχεδιασμό πολλών ετών μπροστά. Όλα τα παραπάνω αποτελούν άγνωστη λέξη αν όχι ιδεολογικό εχθρό κάποιων, μεταξύ των οποίων και της Περιφερειακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων φυσικά αυτών που έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπούν τους Αιτωλοακαρνάνες.

Ως Αιτωλοακαρνάνας, είμαι πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής σε εκκρεμότητα και οι εξελίξεις σε όμορες περιοχές θέτουν εν αμφιβάλω την αξία της όποιας προσπάθειας στο απώτερο μέλλον. Για το λόγο αυτό με την επιστολή μου αυτή ευελπιστώ στην συντονισμένη άσκηση εκ μέρους σας πιέσεων προς κάθε κατεύθυνση, ούτως ώστε το ζήτημα επιτέλους να «ξεκολλήσει», πριν να είναι πλέον άσκοπο.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 2997 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.