Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:40 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 09:43

Μητροπολίτης Νέας Κρήνης Ιουστίνος: «Οι Νεοέλληνες έχουμε υποστεί μια ασθένεια που λέγεται ιστορική αμνησία»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εορτές Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Αιτωλίας

Με την ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου, το χωριό Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στη ζωή και την δράση του Αγίου Κοσμά, καθώς όπως τόνισε από μικρό παιδί μεγάλωσε ακούγοντας για τον μεγάλο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό από τον επίσης μεγάλο Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, ο οποίος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ζωή, τις διδαχές και την προσφορά του Αγίου Κοσμά στους σκλαβωμένους ραγιάδες. Ιδιαίτερα τόνισε την αγάπη και την αλληλεγγύη που έδειχνε ο Άγιος προς όλους και κυρίως στους έχοντες ανάγκη. Ίδρυσε σχολεία, τόσα όσα το σημερινό Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ιδρύσει και ανέπτυξε ένα κοινωνικό έργο, που όμοιό του δεν μπορεί να παραχθεί σήμερα.

 Κάνοντας μια αναφορά στην σημερινή σχολική παιδεία επεσήμανε ότι: «Βγάλαμε από τα σχολεία μας τον πατροΚοσμά και τον λησμονήσαμε και στη θέση του βάλαμε κουλτουριάρηδες, που επηρεάστηκαν τάχα από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, ο οποίος στηρίζεται στη δύναμη του ανθρωπίνου προσώπου και όχι στον ένθεο Διαφωτισμό που στηρίζεται στην πίστη στον Θεό και διαμορφώνει ισορροπημένες ανθρώπινες προσωπικότητες. Για αυτό ο άγιο Κοσμάς πέρασε στα αζήτητα του Νεοελληνικού Κράτους».

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης επίσης προέτρεψε τους πιστούς να αντισταθούν και να μην προδώσουν την πίστη τους και τα ιδανικά τους γιατί όπως ανέφερε: «Οι Νεοέλληνες έχουμε υποστεί μια ασθένεια που λέγεται ιστορική αμνησία ή ιστορική επιλεκτική μνήμη. Θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία μας, με βάση τις δικές μας ιδεοληψίες και έχουμε γίνει ρεζίλι και στους αγγέλους και στους ανθρώπους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά λέγοντας ότι: «Ο Μητροπολίτης σας πατήρ Κοσμάς πορεύεται στα βήματα του πατρόΚοσμά, Είναι μεγάλη ευλογία που έλαβε αυτό το όνομα για να υπενθυμίζει και σε εσάς, τα πνευματικά του παιδιά, ότι ο δρόμος προς τον παράδεισο και προς την διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας είναι ο δρόμος που βάδισε ο πατροΚοσμάς». Ευχήθηκε τέλος να του δίδει ο Θεός δύναμη και να τον στερεώνει στην πνευματική του οδοιπορία, μέσα στην όμορφη Μητρόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους αγίους Αρχιερείς, τους επισήμους και τον πιστό και ευλογημένο λαό, που κατέκλυσε την Ιερά Μονή, και προέτρεψε όλους να μιμηθούν και να ακολουθήσουν τις διδαχές, τον λόγο και το αγωνιστικό παράδειγμα του Αγίου Κοσμά.

Τους χορούς των ιεροψαλτών πλαισίωσαν ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, της ευρύτερης περιοχής και απόφοιτοι των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Λανάρα.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Βουλευτές, Πολιτευτές και εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών της περιοχής.

Διαβάστηκε 1757 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 09:49
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.