Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:59 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 17:22

ΟΑΕΔ: 12 προγράμματα με χιλιάδες θέσεις εργασίας μέχρι το Φθινόπωρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την υλοποίηση δώδεκα προγραμμάτων μέχρι το Φθινόπωρο με στόχο τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας για ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, έχει σχεδιάσει ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων του Δημοσίου Τομέα και τον ΟΤΑ για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών
(Προϋπολογισμός 120.000.000€.).

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, θα επιχορηγούνται επιχειρήσεις των ΟΤΑ αλλά και υπηρεσίες άλλων δημοσίων φορέων προκειμένου να προχωρήσουν στην πρόσληψη 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών.

Η επιχορήγηση θα είναι για δώδεκα μήνες. Έχει δικαίωμα ο φορέας ( σ.σ ΟΤΑ – Δημόσιο ΝΠΔΔ), δηλαδή η επιχείρηση, να επιχορηγηθεί για άλλους δώδεκα μήνες, να επεκτείνει δηλαδή για 24μηνη διάρκεια, εφόσον έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 50% του μισθολογικού κόστους, εφόσον η επιχορήγηση αφορά 50% του μισθολογικού κόστους. Έτσι αν βρει το άλλο 50% του μισθολογικού κόστους μπορεί να μπει στο πρόγραμμα και να το επεκτείνει στη συνέχεια για δεύτερο χρόνο.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις θα είναι να εξακολουθούν να είναι άνεργοι κατά την προκήρυξη του προγράμματος και να κατέχουν κάρτα ανεργίας

Να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.

2) Πρόγραμμα απασχόλησης 1.135 ανέργων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με το άρθρο 64 του Ν. 4430/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΟΑΕΔ και θα έχει προϋπολογισμό 66.000.000€.

Το πρόγραμμα αφορά 1.135 θέσεις απασχόλησης, βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 21 Αυγούστου 2017.

Πρόκειται για νοσηλευτικό, βοηθητικό και παραϊατρικό προσωπικό, που θα στελεχώσει μονάδες Υγείας.

Αφορά 12μηνη πρόσληψη με αποδοχές τους εισαγωγικού κλιμακίου του δημόσιου τομέα της Υγείας.

Το πρόγραμμα, αναμένεται να ξεκινήσει επίσης μέσα στην εβδομάδα μετά την 21 Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΕΔ θα έχει τους οριστικούς πίνακες και θα τους αναρτήσει εντός του Ιουλίου.

3)  Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την Απασχόληση 2.500 ανέργων νέων, ηλικίας 25-29 ετών.

Τα πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή σε φορείς κοινωνικής οικονομίας, σε νέες θέσεις εργασίας και οι θέσεις αυτές προορίζονται για αυτούς τους νέους οι οποίοι ολοκληρώνουν πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εχει στόχο να αποκτήσουν οι νέοι την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, αφού όταν βγαίνουν από την εκπαίδευση, με ένα διάστημα πρακτικής άσκησης τεσσάρων μηνών και στη συνέχεια με απασχόληση στο αντικείμενο των σπουδών, στο οποίο γίνεται και η πρακτική άσκηση, για ένα τουλάχιστον οχτάμηνο και μετά από αυτό υπάρχει μία πολλή συγκεκριμένη δέσμευση, ότι ολοκληρώνουν ένα –λίγο πολύ- δωδεκάμηνο πρακτικής άσκησης στα προγράμματα που αυτή τη στιγμή τρέχουν· ένα οχτάμηνο τουλάχιστον απασχόλησης στο αντικείμενο των σπουδών τους.

4) Πρόγραμμα για την πρόσληψη 2.000 ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Θα χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους μέσω ΟΑΕΔ. Προϋπολογισμός 39.600.000 €.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ είναι πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Στόχος είναι άτομα από τις ομάδες το λεγόμενου «κοινωνικού αποκλεισμού», που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες αλλά και ταυτόχρονα αποκλεισμένες από την εργασία.

5)  Πιλοτικό πρόγραμμα για νέους ανέργους 18-29 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και αφορά 2.000 θέσεις

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά το δήμο Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη δοκιμή των ανοιχτών προγραμμάτων και θα αφορά 2.000 ανέργους, που θα συνδυάσει ένα νέο σύστημα, το οποίο θα αναλύει τα χαρακτηριστικά των ανέργων και θα τους τοποθετεί ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους στα κατάλληλα προγράμματα.

Θα συνδυάζεται με την πρόσκληση των ανέργων να επισκεφτούν τα γραφεία του ΟΑΕΔ, να αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιορίζονται οι ανάγκες τους για να τοποθετούνται στα κατάλληλα προγράμματα.

Η τοποθέτηση σε προγράμματα θα γίνει από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

6) Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας νέων, ηλικίας 18-24 ετών για 9.500 άτομα.

Αφορά ανέργους ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτους Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, και θα καλύψει 9.500 άτομα. Στόχος του ΟΑΕΔ είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου.

7) Πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικότητας των νέων, ηλικία 18-29 ετών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους μέσα από μία προγραμματική συμφωνία που έχει συνάψει ο ΟΑΕΔ. Αφορά συνολικά 2.500 άτομα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

8) Πρόγραμμα Κοινωφελούς χαρακτήρα σε 34 δήμους της χώρας – Β’ Κύκλος  με 6.300 θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα θα είναι συγχρηματοδοτούμενο και θα αφορά τη δημιουργία 6.300 θέσεων που θα καλύψουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώα του ΟΑΕΔ. Αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Νοέμβριο.

Το πρόγραμμα θα είναι οκτάμηνης διάρκειας. Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων τα οποία θα αφορούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διευκόλυνσης της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας προβλέπονται δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, όπως συμβουλευτική, κατάρτιση κ.λπ. Αναφορικά με τη συμβουλευτική, στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ θα προσφέρονται δύο υποχρεωτικές συνεδρίες στους ωφελουμένους, κατά την είσοδο και την έξοδό τους στην πράξη χωρίς κόστος, με όρους που θα εξειδικεύονται στην προκήρυξη του ΟΑΕΔ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής των ανέργων

Οι ωφελούμενοι απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

— Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

— Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

— Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμεΑ, βάσει της νέας νομοθεσίας.

9) Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμησης της ανεργίας στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και του εξαγωγικού εμπορίου (4.000 θέσεις εργασίας).

Πρόκειται για πρόγραμμα που «επέβαλλε» ο μηχανισμός διάγνωσης αναγκών στην αγορά εργασίας. Στόχος να τεθεί εν ισχύ έως την 1η Σεπτεμβρίου και να δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας

10) Συμβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση, πιστοποίηση και προώθηση στην απασχόληση ανέργων νέων 25–29 ετών στον κλάδο τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών

Είναι το δεύτερο από τα προγράμματα που προέκυψαν μέσω του μηχανισμού διάγνωσης. Αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και στόχος είναι να προκύψουν έως 1.000 ωφελούμενοι.

11) Υποστήριξη της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ένταξης ευάλωτων ομάδων.

Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα αφορά έως 1.000 ωφελούμενους.

12) Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της ανεργίας στον κλάδο των υποδομών και των μεταφορών.

Στόχος του προγράμματος είναι να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου με στόχο 3.500 ωφελούμενους και αποτελεί και αυτό απόρροια του μηχανισμού διάγνωσης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1910 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.