Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:46 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 13:49

Η ώρα του διαγώνιου άξονα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων βρίσκει την χώρα σε αναζήτηση πόρων για την λεγόμενη νέα γενιά έργων. Ήδη το Υπουργείο Υποδομών διατείνεται πως σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει κάποιου είδους συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ολοκλήρωηση ωστόσο της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού έχουν «αλλάξει το χάρτη» και τα δεδομένα κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, που διαχρονικά υπολείπονταν σε υποδομές έναντι της Ανατολικής. Πλέον στην εποχή που ανοίγει, το ζητούμενο για πολλούς, όσον αφορά τα οδικά έργα, είναι η σύνδεση της Ανατολικής με τη Δυτική Ελλάδα, με την κατασκευή ενός διαγώνιου οδικού άξονα. Η επιλογή αυτή θα είναι -κάποια στιγμή στο μέλλον- η συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, δηλαδή ο άξονας μεταξύ Αντιρρίου-Ιτέας-Λαμίας. Και προς αυτή τη κατεύθυνση συντείνουν η ικανοποιητική μελετητική ωριμότητα του έργου, η πίεση των αυτοδιοικητικών αρχών σε Φωκίδα – Στερεά Ελλάδα, αλλά και εσχάτως οι φορείς της Αχαΐας που προσβλέπου στη διασύνδεση του νέου λιμανιού της Πάτρας με την Ανατολική Ελλάδα και το λιμάνι του Βόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναγκαιότητα του έργου αναφέρθηκαν πρόσφατα τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, μιλώντας σε συνέδριο στην Πάτρα. Μάλιστα ο τελευταίος τονίζει ότι ο διαγώνιος οδικός άξονας συνδέει τον ανεπτυγμένο ανατολικό άξονα με τον λιγότερο ανεπτυγμένο δυτικό άξονα και δημιουργεί νέες προοπτικές για τρεις περιφέρειες, την Δυτική Ελλάδα, την Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία, οι πληθυσμοί των οποίων φτάνουν τα 2 εκατ. πολίτες, δηλ. το 1/5 της χώρας και μάλιστα χωρίς την διαμεσολάβηση του οδικού δικτύου της Αττικής που ήδη χαρακτηρίζεται από φαινόμενα συμφόρησης. Σημειωτέον πως ευελπιστεί ότι η αναβάθμιση αυτού του οδικού άξονα θα προσθέσει εκείνη την κρίσιμη μάζα φορτίου που απαιτείται για την κατασκευή του εμπορικού τμήματος για το λιμάνι της Πάτρας . Και φυσικά για την προώθηση της βελτίωσης του άξονα Αντίρριο – Ιτέα – Λαμία υπάρχει η έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία ενέταξε στο δικό της ΕΣΠΑ τμήμα του δρόμου κοντά στη Γραβιά που το Υπουργείο Υποδομών στην παρούσα φάση αδυνατεί να χρηματοδοτήσει.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι προφανής και θα έχει πολλαπλά οφέλη σε πολλούς τομείς και για την Δυτική Ελλάδα, αφού π.χ. στις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης θα φέρει πιο κοντά τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τη Ναύπακτο ακριβώς στο μέσον της διαδρομής Δελφοί – Ολυμπία. Ωστόσο πολλοί στην Αιτωλοακαρνανία ως διαγώνιο άξονα έχουν στο μυαλό τους το άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, επίσης ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Όμως το λιμάνι του Πλατυγιαλιού παραμένει ο «κοιμώμενος γίγαντας» ενόσω αυτό τη Πάτρας αναβαθμίστηκε. Μάλιστα στην τρέχουσα προγραμματική περιόδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μελετητική ωριμότητα για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Πλατυγιάλι και τον Αστακό κανένα από τα υπολειπόμενα τμήματα δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Ενώ όσον αφορά το δρόμο Αγρίνιο – Καρπενήσι, το Υπουργείο Υποδομών από το προηγούμενο ΕΣΠΑ έκανε την λαθεμένη επιλογή να δημοπρατήσει με προβληματική μελέτη τα πρώτα 7 χλμ, που αφορούν το εύκολο τμήμα της παράκαμψης της Καμαρούλας, δημιουργώντας προβλήματα κοντά στον αστικό ιστό του Αγρινίου, αντί να «τρέξει» το επόμενο τμήμα στη διαδρομή προς Άγιο Βλάση και Καρπενήσι, που είναι περισσότερο απαρραίτητο για τη μείωση της χρονοαπόστασης της διαδρομής. Με τα τωρινά δεδομένα πάντως ο άξονας Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία φαίνεται ότι υστερεί αρκετά σε σχέση με τον άξονα Αντίρριο – Ιτέα – Λαμία.

Σε κάθε περίπτωση τόσο για το άξονα Αντίρριο – Ιτέα – Λαμία, όσο για τον άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ (σε περίπου ένα έτος), αλλά κυρίως τη συμφωνία που ενδεχομένως επιτύχει η Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πάντως για τα τμήματα και των δύο αξόνων και την χρηματοδότησή τους από την ΕΤΕπ απαιτείται να υποβληθεί σχετική Ανάλυση Κόστους-Οφέλους, κάτι που όμως δεν έχει προχωρήσει από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 4248 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 21:52
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.