Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:11 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 13:42

Συντάξεις: 30% οι νέες μειώσεις – Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν με το νέο σύστημα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα ποσά είναι μειωμένα ως και 30% σε σχέση με τα ποσά που έπαιρναν ως τώρα ι δικαιούχοι και οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είχαν μέσο όριο συντάξιμου μισθού άνω των 1.000 ευρώ και περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι νέες συντάξεις οι οποίες είναι το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης ξεκινούν να καταβάλλονται από όλα τα Ταμεία.

Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αλλά και τα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από τον ΕΦΚΑ, οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

• Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
• Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
• Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

 

• Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

Οι μειώσεις είναι μεγάλες και τα παραδείγματα χαρακτηριστικά:
Για έναν εργαζόμενο με ασφάλιση ΙΚΑ για 15 έτη και μέσο όρο αποδοχών τα 840 ευρώ η σύνταξη πέφτει από τα 486 στα 442 ευρώ.

Για έναν Δημόσιο Υπάλληλο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετά από 40 έτη εργασίας η σύνταξη πέφτει από τα 1.320 στα 1.105 ευρώ.

Για έναν πρώην εργαζόμενο στο Δημόσιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 35 έτη εργασίας το ποσό πέφτει από τα 1.040 ευρώ στα 855 ευρώ το μήνα.

Ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών τα 1.322 ευρώ η σύνταξη πέφτει από τι 1.184 ευρώ του παλαιού συστήματος στα 880 ευρώ τον μήνα.

Αντίθετα υπάρχουν αυξήσεις σε περιπτώσεις συνταξιούχων με μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω από 700 ευρώ και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Κερδισμένοι βγαίνουν έτσι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μικτές αποδοχές ως 1.000 ευρώ, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ, δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχωρούν με 20ετία ή 25ετία, αλλά και ασφαλισμένοι στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.

newsit.gr

Διαβάστηκε 1456 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.