Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:21 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 22:05

Το ξακουστό πανηγύρι του Αγγελοκάστρου συνεχίζει την παράδοση χαρίζοντας ατελείωτες νύκτες διασκέδασης και κεφιού στον κόσμο που το επισκέπτεται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κος Ευάγγελος Σταμούλης διοργανωτής του πανηγυριού στο Αγγελόκαστρο για πάρα πολλά χρόνια μιλάει  για τον θεσμό αυτό και την πορεία του μέσα στον χρόνο στην Χρύσα Σπαή και στο AgrinioBestOf.gr Μιλάνε επίσης και οι καλλιτέχνες Χρήστος Κατσαμάκης, Λούλα Παππά και Ελενα Γεωργαντά.

STAMOYLIS 01

Πόσα χρόνια διοργανώνετε πανηγύρι στο Αγγελόκαστρο;

Από το 1982 – γύρω στα 36 χρόνια. Είναι μια παράδοση για το χωριό μας που έχει ιστορία 150 χρόνων. Το πανηγύρι στο Αγγελόκαστρο είναι από τα πιο φημισμένα με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής να περνάνε από αυτό. Το συνεχίζουμε και εμείς με δημοτικά και λαικά τραγούδια πάντα με φίρμες. Τιμούμε την ιερά μονή Παντοκράτορα που βρίσκεται στο Αγγελόκαστρο και οι προσκυνητές που έρχονται στην Ιερά Μονή να προσκυνήσουν, παραμένουν και στο πανηγύρι και περνάνε πάρα πολύ ευχάριστα.

Τα τελευταία χρόνια με την κρίση έρχεται ο κόσμος στο πανηγύρι;

Τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να έρχεται ο κόσμος αλλά δεν καταναλώνει το ίδιο με τα προηγούμενα χρόνια προ κρίσης. Πάντως ο κόσμος ξεφαντώνει καθότι τα ονόματα που έρχονται δεν είναι εύκολο να τα δεί στην Αθήνα και είναι μια ευκαιρία.

Πρέπει να τηρούμε την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα σαν λαός και να το περνάμε το μήνυμα στα νέα παιδιά;

Βεβαίως πρέπει η παράδοση να παραμένει και να πηγαίνει από γενιά σε γενιά και ιδίως οι θρησκευτικές παραδόσεις όπως έχουμε εμείς εδώ την Ιερά Μονή Παντοκράτορα που είναι η σημαία μας στο Αγγγελόκαστρο. Πρέπει να την συνεχίζει και η νεολαία. Εγω όσο μπορώ να κρατάω την παράδοση αυτή θα την κρατήσω και αν μπορέσω θα την μεταδώσω και στον υιό μου. Γιατί είναι κάτι ωραίο που ευχαριστεί και τον κόσμο, συνεχίζει και η παράδοση που όπως είπαμε έχουμε χρέος να την τηρούμε.

Πιο είναι το κύριο επαγγελμά σας;

Είμαι αυτοκινητιστής, έχω τουριστικό γραφείο και αυτοκίνητο στο ΚΤΕΛ. Ημουν και οκτώ χρόνια δήμαρχος στον Δήμο Αγγελοκαστρου. Επι της θητείας μου έγινε το κτίριο της Δημαρχίας και η Πλατεία. Το Αγγελόκαστρο έχει γύρω στους 2.200 κατοίκους. Παλιότερα είχε πιο πολλούς. Εχουν μεταναστεύσει πολλοί και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Το καλοκαίρι πάντως έρχονται αρκετοί. Το Αγγελόκαστρο ζεί από την αγροτική παραγωγή καθότι οι κάτοικοι καλιεργούν τον κάμπο πέριξ του Αχελώου. Το πρόβλημα που αντιμετωίζουμε φυσικά είναι ότι τα προιόντα μας δεν έχουν καλές τιμές και αυτό είναι ενας μόνιμος βραχνάς για τους καλιεργητές;

Το μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;

Να είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Να έρχονται στο  πανηγύρι μας, να ξεφαντώνουν και να διασκεδάζουν. Εμείς από την μεριά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να περνάει ο κόσμος καλά.

AGGELOKASTRO 12

 

Για τα πανηγύρια και την δημοτική παράδοση μιλήσαμε και με μερικούς από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πανηγύρι του Αγγελοκάστρου οι οποίοι μας δήλωσαν:
KATSAMAKIS 05

KATSAMAKIS 09

Ο κος Χρήστος Κατσαμάκης κατάγεται από το Αγρίνιο, είναι δεξιοτέχνης του Κλαρίνου και δουλεύει από τα 14. Ο ίδιος δηλώνει: Η μουσική είναι παράδοση στην οικογένεια. Εγω γυρίζω ανα την Ελλάδα σε πανηγύρια σε γάμους γενικά σε όποια εκδήλωση με καλούν. Σήμερα ο Ελληνας διασκεδάζει μεν αλλά λόγω κρίσης δεν καταναλώνει. Ωστόσο δεν χάνει το κέφι του. Σίγουρα θα βγεί και εκεί πχ που έπινε 5 μπύρες θα πιεί 2. Πρέπει να συνεχίσουμε την παράδοση αλλά η αλήθεια είναι ότι σήμερα τα πανηγύρια έχουν αλλάξει. Δεν ακούγονται τα παραδοσιακά τραγούδια όπως παλιά και οι νέοι τραγουδιστές δεν μπορούν να προσεγγίσουν με την φωνή τους τους παλιότερους. Το Κλαρίνο δεν μπορεί να το παίξει σωστά ο καθένας. Στο πανηγύρι σήμερα ακούγονται πολλά τσιφτετολοειδή τραγούδια ή πολλά παραδοσιακά με διαφορετικό τρόπο ο οποίος δεν είναι μέρος της παράδοσης.   Εχω συνεργαστεί με τον Τάκη Καρναβά, τον Κώστα Σκαφίδα, την Σοφία Κολλητήρι, την Τασία Βέρα, τον Ανδρέα Τσαούση, τον Μάκη Χριστοδουλόπουο, τον Βασίλη Τερλέγκα, την Αννούλα Τσαχάλου και πολλούς άλλους. Εχω προτάσεις για να παίξω στο εξωτερικό αλλά για δικούς μου λόγους δεν έχω πάει ακόμη. Μεγάλα ονόματα στο κλαρίνο που πέρασαν από την Ελλάδα είναι κατά την γνώμη μου οι : Γιάννης Βασιλόπουλος, Βαγγέλης Κοκκώνης, Μάκης Μπέκος, Μάκης Βασιλειάδης, Βασίλης Σούκας. Σαν αυτούς τους οργανοπαίχτες είναι δύσκολο να ξαναβγούν. Στον κόσμο εύχομαι να είναι όλοι καλά να έχουν υγεία και να βγαίνουν να διασκεδάζουν όσο μπορούν και να κρατάμε την παράδοση.    

PAPPA 11

PAPPA 08

Η κα Λούλα Παππά κατάγεται από την Λαμία, τραγουδάει από 14 χρονών. Στην οικογενειά της τραγουδούσε ο πατέρα της και ο θείος της. Η ίδια δηλώνει:  Τραγουδάω 35 χρόνια σε πανηγύρια σε κέντρα και λοιπές εκδηλώσεις. Εχω κυκλοφορήσει περισσότερα από 23 CD  με πολλές επιτυχίες όπως «Τα κόκινα γαρύφαλλα», «Ολα μελι γάλα», «Μ’αγαπάς μωρέ», «Τα μάτια σου τα πράσινα», «Καλά έκανα και αγάπησα» κλπ. Εχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες όπως με την Φιλιώ Πυργάκη, τον Βασίλη Κωνσταντίνου, τον Θανάση Βαρσαμά, τον Κώστα Αριστόπουλο κλπ. Ο θεσμός των πανηγυριών υφίσταται όπως παλιά αλλά έχει αλλάξει το ύφος. Η νεολαία ακολουθεί καθότι ακούγονται πολύ και χορευτικά τραγούδια που αρέσουν στην νεολαία. Καλό είναι τα παιδιά να συμμετέχουν σε συλλόγους που ασχολούνται με τις παραδόσεις. Και καλό είναι να μάθουν κάποιο παραδοσιακό όργανο. Τα πανηγύρια στην Αιτωλοακαρνανία είναι από τα πιο ξακουστά και όλοι οι συνάδελφοι θέλουν να έλθουν. Εχω έλθει παρα πολλές φορές στο νομό σας και σε πολλές πόλεις.  Εύχομαι ο κόσμος να έχει υγεία, να βγαίνει να διασκεδάζει, και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα.

GEORGANTA 24

GEORGANTA 17

Η δεσπινοίς Ελενα Γεωργαντά κατάγεται από την Πάτρα αλλά έχει γεννηθεί στο Σίδνευ της Αυστραλίας και τραγουδάει λαικά και δημοτικά τραγούδια. Η ίδια δηλώνει: Στα πανηγύρια έχει αλλάξει το ύφος, κρατάμε μεν την παράδοση αλλά έχει επικρατήσει και το λαικό στοιχείο. Ετσι έχουμε φέρει και τους νέους στα πανηγύρια. Κάνω περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Το κοινό της Αιτωλ/νίας είναι αρκετά θερμό, έχει πολύ κέφι και ζωντάνια και πάντα εδώ το κρατάμε μέχρι το πρωί. Δεν είμαι υπέρ των Talent Show. Πιστεύω ότι αν κάποιο παιδί έχει ξεχωριστή φωνή αργά ή γρήγορα θα βρεί τον δρόμο του. Τα ήθη και τα έθιμα θα συνεχίζουν να διατηρούνται μέσα από συλλόγους που ασχολούνται με την παράδοση και φυσικά μέσα από την οικογένεια. Είμαι δέκα χρόνια στον χώρο του τραγουδιού. Πριν ενα μήνα κυκλοφόρησα το πρώτο μου CD, το οποίο περιέχει έξη νεα τραγούδια και έξη επανεκτελέσεις. Κλαρίνο παίζει ο Μάκης Τσίκος, μουσική Κώστας Πίτσος και στίχοι Ρούλα Βλάχου. Εύχομαι στον κόσμο υγεία και να γλεντάει όσο μπορεί καθότι είναι μεταδοτικό.

AGGELOKASTRO 14

AGGELOKASTRO 15

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 20981 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 16:35
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033