Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  7:39 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 21:29

Ένας μετανάστης επιστρέφει δημιουργώντας ξενώνες στον Άγιο Βλάση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μπορεί η χώρα μας να ζει το ζενίθ της οικονομικής κρίσης, μπορεί τα κοινοτικά κονδύλια να έχουν παγώσει, αυτό όμως δεν εμπόδισε έναν συντοπίτη μας που διέπρεψε στις  ΗΠΑ να γυρίσει στον τόπο του γεννήθηκε και να δημιουργήσει ξενώνες σε ένα ορεινό  τουριστικό  θέρετρο προηγούμενων δεκαετιών, που τα καλά χρόνια της ανάπτυξης του γύρισαν την πλάτη, τον Άγιο Βλάση.

Πρόκειται για τον Ιωάννη Κούρο. Αφού πέρασε τα μαθητικά του χρόνια  στο Αγρίνιο, σπούδασε τουριστικές επιστήμες στην Ιταλία, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο και απέκτησε πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία σε πολύ γνωστά ξενοδοχεία σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νότια Αφρική, η Ροδεσία, στους  καταρράκτες της  Βικτώριας στη Ζάμπια,  Αγγλία, Μπαχάμες, ΗΠΑ και αλλού

Ο  πρώτος κύκλος της επαγγελματικής του δράσης του έδωσε την ώθηση να δραστηριοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη με επιχειρήσεις εστίασης  στο Manhatan, όπου εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ομογένειας και συγκεκριμένα στο Village με το Sylvette Piccaso.

Από τις επιχειρήσεις εστίασης που άφησαν εποχή ήταν  το Cafe Americano στην Tribeca Area,καθώς η κουζίνα του  αποτέλεσε πόλο έλξης γνωστών προσώπων της Αμερικάνικης Show Biz.Telly savalas, Ringo Star, Rombert De Niro, John Bradimas, Joe Kennedy είναι μερικά από τα εικονιζόμενα πρόσωπα που τίμησαν το cafe Americanoκαι τον Ιωάννη Κούρο.

IMGN0020IMGN0022
IMGN0003

Ο Ιωάννης Κούρος είχε την επιθυμία να προσφέρει στον τόπο του το Αγρίνιο και συγκεκριμένα την ιδιαίτερη πατρίδα του, τονΆγιο Βλάση του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου. Γνωστός ο Άγιος Βλάσης από τις εκδηλώσεις αναπαράστασης της μάχης της Κορομηλίας με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη εδώ και 15 χρόνια.

PAR_0101_1

Αποτελούσε τουριστικό θέρετρο από τα χρόνια του μεσοπολέμου, ο Άγιος Βλάσης λόγω του υψόμέτρου του ( 860μ) και της αμφιθεατρικής του θέσης προσέλκυε  εκατοντάδες παραθεριστές από το Αγρίνιο και αλλού.

Το κατά πολλούς μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας με θέα σε ένα μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Αχελώου, τα Ακαρνανικά Όρη, το Ξηρομέρο έως και τα Άγραφα, έδινε διέξοδο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του ορεινού κλίματος και του πλούσιου ελατόδασος του.

PAR_0417_1PAR_0365_1

Η ολική καταστροφή του από τους Γερμανούς Ναζί στις 6 Αυγούστου 1944, αλλοίωσε την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία καθώς εξαφανίστηκαν τα πετρόχτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που θα μπορούσαν να αναπαλαιωθούν. 

Αν και το τρένο της ανάπτυξης ορεινών όγκων από Ευρωπαϊκά Κονδύλια γύρισε την πλάτη στον Άγιο Βλάση, ο Ιωάννης Κούρος αποφάσισε κατά μία έννοια να αποκαταστήσει  με δικά του χρήματα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, έστω και 71 χρόνια μετά. Δημιούργησε λοιπόν τους πετρόχτιστους ξενώνες που βλέπετε στις εικόνες, με ευρύχωρο  ζεστό περιβάλλον, τζάκι, θέρμανση, κουζίνα κατάλληλους για οικογένεια τεσσάρων ατόμων και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 

PAR_0177_1
PAR_0346_1PAR_0312_1

Στα άμεσα σχέδια του, είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων με τη δημιουργία ωραίου ποιοτικού εστιατορίου και με μελλοντική σκέψη για δημιουργία σχολής μαγειρικής για νέα παιδιά, μεταβιβάζοντας έτσι την σπουδαία εμπειρία του στο χώρο του chef από το εξωτερικό.

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 6946167616-6986127955

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3941 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.