Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:22 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 19:33

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Ιφιγένεια» της Αγρινιώτισσας Αλίκης Τσακούμη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Η ταινία

Το σώμα της Ιφιγένειας μετά το θάνατό της έπαψε να της ανήκει.

Η σκηνοθέτης

Η Aγρινιώτισσα Αλίκη Τσακούμη είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, ενώ παράλληλα ασχολείται με το stand up comedy. H «Ιφιγένεια» είναι η πρώτη της μικρού μήκους ταινία.

Ifigenia 607

5 ερωτήσεις για την «Ιφιγένεια»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το σοκ του ανθρώπου στη θέα του άψυχου σώματος ενός γνώριμου προσώπου είναι τεράστιο. Ετσι, κατά γενικό κανόνα, προσπαθούμε να το κάνουμε να θυμίζει όσο περισσότερο γίνεται το πρόσωπο που γνωρίσαμε. Το ντύνουμε και το περιποιούμαστε έτσι ώστε να μοιάζει όπως θα ήθελε να μοιάζει αν ζούσε. Στην περίπτωση της Ιφιγένειας –όπως αναφέρεται στο κείμενο του Σπύρου Κριεζή, από το οποίο πήραμε αφορμή για την ταινία, και όπως έχει συμβεί στην πραγματικότητα, όχι λίγες φορές– ο κανόνας αυτός ανατρέπεται, σχεδόν αντιστρέφεται. Σκεφτήκαμε την ασέβεια αυτής της πράξης. Επίσης, σκεφτήκαμε τον σύντροφο της Ιφιγένειας –και κάθε Ιφιγένειας– που δεν μπόρεσε να την αποχαιρετήσει όπως θα έπρεπε. Ολο αυτό αρχικά μας σόκαρε και στη συνέχεια μας έσπρωξε να κάνουμε αυτή την ταινία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Μία ταινία για τη βίαιη επέμβαση στην εμφάνιση μίας νεκρής γυναίκας.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Μετά την προβολή της ταινίας, το λόγο έχει ο θεατής. Θα χαιρόμασταν να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά τόσο το περιεχόμενο όσο και την κατασκευή της.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η ταινία μας είναι σπουδαστική, μακάρι για τους επαγγελματίες να είναι πιο εύκολο. Πάντως, τη δυσκολία μας να στηρίξουμε την παραγωγή μίας ταινίας προσπαθήσαμε να τη δούμε σαν ευκαιρία ή δυνατότητα. Δουλέψαμε πολύ στο σενάριο μέχρι να προκύψει μία λιτότητα που θα μας επέτρεπε να πούμε την ιστορία με τα μέσα που διαθέτουμε και ταυτόχρονα θα μας ικανοποιούσε αισθητικά και κινηματογραφικά. Ετσι η εμπειρία μάς δίδαξε πως η απλότητα είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι η πρώτη μας συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δράμας, οπότε ελπίζουμε σε μία συνάντηση νέων κινηματογραφικών τάσεων και αφηγήσεων.

info

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Αλίκη Τσακούμη / Παίζουν: Nicole Hazelnut, Δημήτρης Λώλης / Κινηματογράφηση, Μοντάζ: Δημήτρης Μανουσιάκης / Ηχητικός Σχεδιασμός, Μιξάζ: Ενές Αχμέτ Κεχαγιά / Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Σόνια Κεχαγιά / Μουσική: Θοδωρής Πιστιόλας / Casting: Βάσω Μιχαλοπούλου / Παραγωγή: Αλίκη Τσακούμη, Δημήτρης Μανουσιάκης

Ifigenia poster 607

http://flix.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 1747 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 19:47
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.