Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:07 πμ
 
wm small
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 23:48

Και νέοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο έθιμο των πανηγυριών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Βρεθήκαμε το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Καμαρούλα Αγρινίου, όπου εορτάζεται κάθε χρόνο η Αγία Μαρίνα. Επισκεφθήκαμε τον χώρο πού γινόταν το γνωστό πανηγύρι και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν εκ τον διοργανωτών καθώς και με νέους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πανηγύρι. Μας ενδιέφερε να ακούσουμε την αποψή τους για το έθιμο αυτό καθώς και την ανταπόκριση που έχει σήμερα στον κόσμο.

pan kamaroylas 15

pan kamaroylas kp 06
Ο εκπρόσωπος της ομάδας ποδοσφαίρου «ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ» που διοργάνωσε την εκδήλωση, κος Κώστας Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η διοργάνωση έγινε για την ενίσχυση της ομάδας και να ακουστεί το χωριό λίγο παραπέρα. Η μέρα για το χωριό της Καμαρούλας είναι γιορτινή, καθώς τα τελευταία 45 χρόνια η μέρα εορτάζεται δεόντος τις περισσότερες φορές με τριήμερες εκδηλώσεις, φέτος με διήμερες. Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να βγούν και οι χωριανοί να διασκεδάσουν να περάσουν ευχάριστα και να τιμηθεί το μοναστήρι του χωριού η Αγία Μαρίνα. Τα πανηγύρια τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει λίγο ύφος  καθότι στο δημοτικό που ήταν το μοναδικό τα προηγούμενα χρόνια προστέθηκε και το λαικό. Εχουν αλλάξει οι συνήθειες και στον κόσμο, παλιότερα υπήρχε σειρά χορού, ο καθένας περίμενε την σειρά του  για να χορέψει, πέταγε λεφτά στην ορχήστρα, τώρα έχει αλλάξει το στυλ, ανεβαίνει πολύς κόσμος στην πίστα δηλαδή έχει πιο ελαφρολαικό ύφος, φυσικά δεν υπάρχει σειρά χορού. Η οικονομική κρίση συνέβαλλε ώστε να υπάρξει ένα νέο μοντέλο πανηγυριού. Το μήνυμα που στέλνω σε όλο τον κόσμο είναι να είναι όλοι καλά να έχουν υγεία και να μην το βάζουν κάτω παρόλη την κρίση, να γλεντάμε όλοι, όσο μπορεί ο καθένας, υπάρχει διασκέδαση για όλα τα βαλάντια. Εμείς φροντίζουμε η μια βραδυά να είναι ελαφρολαικής απόχρωσης και η άλλη δημοτικής για αυτούς που θέλουν να χορέψουν τα τσαμικά τους, τα συρτά τους, τα καλαματιανά τους κλπ. Δηλαδή η σημερινή βραδυά απευθύνεται κυρίως στην νεολαία ενώ αύριο σε πιο μεγάλες ηλικίες. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν να διασκεδάσουν όλοι.

Γιώργος Καραντζίνης. Δεξιοτέχνης του Κλαρίνου

pan kamaroylas gk 02

pan kamaroylas gk 03

pan kamaroylas gk 11
Ο Γιώργος Καραντζίνης, είναι κάτοικος Αγρινίου, είναι εικοσιεννιά χρονών και παίζει κλαρίνο από τα εφτά. Ο ίδιος μας δήλωσε :

«Η  πρώτη επαφή με το όργανο έγινε όταν οι γονείς μου με έστειλαν στο ωδείο για να αποκτήσω μουσική παιδεία. Αρχικά ξεκίνησα με φλογέρα και μετά θέλησα να συνεχίσω με κλαρίνο όταν οι περισσότεροι επέλεγαν κιθάρα, πιάνο κλπ. Εχουμε οικογενειακά βιώματα από τα πανηγύρια, γάμους, βαπτίσια όπου ακούγαμε δημοτικά τραγούδια. Εχω πάρει πτυχίο για κλασικό κλαρινέτο σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών αλλά από τα δεκατέσσερα ασχολούμαι με το παραδοσιακό κλαρίνο. Αν και είναι δυο διαφορετικά πράγματα προσπαθώ να τα ταιριάξω. Οι νέοι βλέπω ότι ακολουθούν το δημοτικό τραγούδι, και στους χορευτικούς συλλόγους τους μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και στα πανηγύρια επίσης βλέπω πολλούς νέους να χορεύουν τα δημοτικά τραγούδια και χαίρομαι για αυτό καθότι είναι καλό να διατηρούνται τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.  Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο, να το ρίχνουν έξω, να έρχονται στα πανηγύρια και να διασκεδάζουν. Στην Αιτωλοακαρνανία το έθιμο κρατάει καλά.»

Χρυσούλα Τζαμαλή. Τραγουδίστρια

pan kamaroylas xt 05

pan kamaroylas xt 04

pan kamaroylas xt 06

Η Χρυσούλα Τζαμαλή, είναι δεκαεννιά χρονών, κατάγεται από την Λεπενού, ασχολείται με το τραγούδι από τα έντεκα, έχει κάνει ορθοφωνία πέντε χρόνια, ξεκίνησε φέτος πιάνο και του χρόνου κιθάρα. Η ίδια μας δήλωσε:

«Ο κόσμος διασκεδάζει στα πανηγύρια παρόλη την κρίση. Συμμετέχει  και η νεολαία. Η Αιτωλοακαρνανία έχει παράδοση στα πανηγύρια. Με χαροποιεί που μπορώ να είμαι στο τόπο μου και να συμμετέχω στα πανηγύρια με το τραγούδι. Το μήνυμα μου είναι να έχει υγεία ο κόσμος να διασκεδάζει καί να υποστηρίζει τα πανηγύρια καθότι είναι η παραδοσή μας και ένας τρόπος επικοινωνίας.  

Ματίνα Μέρη. Τραγουδίστρια

pan kamaroylas mm 23

pan kamaroylas mm 18

pan kamaroylas mm 25
Η Ματίνα Μέρη κατάγεται από το Λιδορίκι Φωκίδας με καταγωγή του παππού της από τα Ευηνοχώρι, διαμένει στην Ναύπακτο και έχει πολλούς φίλους σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Είναι εικοσιοκτώ χρονών, παίζει πιάνο, κιθάρα και τραγουδάει. Η ίδια μας δήλωσε:

«Δούλευα έντεκα χρόνια στα μπουζούκια. Στα πανηγύρια έρχεται ο κόσμος αλλά είναι λίγο συγκρατημένοι. Δεν νομίζω ότι θα στερηθούν την διασκεδασή τους. Πολύ νεολαία έρχεται στα πανηγύρια ειδικά τα τελευταία χρόνια, διασκεδάζει και χορεύει. Καλό είναι τα παιδιά να εγγράφονται σε σχολές παραδοσιακών χορών, να συμετέχουν στα πανηγύρια να ντύνονται παραδοσιακά και να χορεύουν. Το μηνυμά μου προς τον κόσμο είναι να μην χάνουν την πίστη τους για το αύριο και να μην σταματήσουν να διασκεδάζουν.»

pan kamaroylas 24

Το AgrinioBestOf.gr ευχαριστεί τους καλλιτέχνες για την συνέντευξη που μας παραχώρησαν καθώς και για την βοήθεια που μας προσέφεραν τους διοργανωτές και την κα Αντζελα.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 13508 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 09:29
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033